Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILI SMO NA TRENINGU

Sudac koji je navlačio za Jugoslaviju učio Hrvate nova pravila

Trening hrvatskih košarkaša - Ljetna liga u Las Vegasu
Foto: Dražen Brajdić
1/7
05.07.2019.
u 07:05

Da bi se što lakše prilagodili na pravila koja ih na Ljetnoj ligi čekaju – a Vranković je po jednima igrao (koledž), po drugima se pripremao (Fiba), a po trećima će igrati sada – naši su igrači odslušali predavanje trojice sudaca predvođenih bivšim NBA sucem Georgeom Toliverom

Baš kao u onom slavnom vesternu “High Noon”, točno u podne po lokalnom vremenu u Las Vegasu (u 21 po našem), hrvatska košarkaška reprezentacija “kreće u borbu s opakim revolverašima” i započinje novo poglavlje svoje povijesti. No 13. hrvatski izbornik Veljko Mršić ipak nije u poziciji šerifa iz spomenutog filma jer će se i on i njegovi izabranici naći u izlogu koji priželjkuju svi oni koji se košarkom bave. Nastupit će na Ljetnoj NBA ligi, pred očima šefova i skauta svih klubova iz košarkaškog eldorada.

– Ovime smo htjeli postići efekt kakav su imali naraštaji naših košarkaša koji su krajem 70-ih i 80-ih godina odlazili na školske turneje u SAD i odande se vraćali kao bolji igrači – kazao je izbornik kojemu nije bilo lako pripremiti momčad za prvu utakmicu.

S obzirom na to da ljetna momčad Detroit Pistonsa, našeg prvog suparnika, još nigdje nije nastupila u ovakvom sastavu, glavni skaut Mršićeva stožera Ivan Perinčić mogao je samo analizirati pojedinačne karakteristike igrača među kojima je i Will Cherry, košarkaš Cedevite otprije dvije sezone.

Pametniji smo od njih

– Mi smo se mogli pripremati samo za sustav igre koji taj klub i trener inače prakticiraju tijekom NBA sezone – objašnjava Mršić koji ima recept kako se oduprijeti fizičkoj silini i letačkoj moći suparnika:

– Budemo li igrali košarku kakvu oni igraju, onda će oni biti u prednosti. No zato mi moramo igrati pametnije, s više dodavanje i više kretanja i tako smanjiti broj driblinga.

Foto: Dražen Brajdić

Tko će biti pod većim tjelesnim pritiskom suparnika, centri ili vanjska linija?

– Bit će teže vanjskoj liniji jer na Ljetnoj ligi vrlo je malo centara koji su dominantni. Većinom tu bekovi vode igru. Oni imaju puno loptu u svojim rukama, agresivniji su.

A oni kojima bi trebalo biti lakše nego bekovima kao što su Rogić, Radovčić, Badžim, Babić i Drežnjak jesu naši centri Antonio Vranković (210 cm) i Marin Marić (210 cm). Obojica su američki đaci, obojica su završila fakultet u SAD-u i najbolje znaju što Mršićevu vrstu ovih dana očekuje u Las Vegasu.

– Čekaju nas atletski dominantniji igrači iz NBA i razvojne G lige te dosta igrača s koledža, no oni su neuigrani, a mi već dva tjedna radimo, vrtimo akcije. U suparničkim momčadima zacijelo će biti puno soliranja ne samo zbog činjenice da se u nekoliko dana nisu stigli uigrati već i zbog potrebe da se nametnu NBA klubovima. Tu će biti dosta igrača koji su bez ugovora – kazuje Vranković junior i dodaje:

– I svima nama ovo je prilika da se nametnemo, a meni osobno da pokažem da ono što sam igrao na Dukeu nije sve što znam. A igrao sam u grču, nisam vjerovao sebi, samopouzdanje mi je bilo nisko.

No zato ga ne nedostaje Marinu Mariću, bivšem studentu DePaula, najvećeg katoličkog sveučilišta u SAD-u lociranog u Chicagu.

– Amerikanci možda jesu atletski bolji od nas, no košarka se igra glavom. Pa ne igramo protiv izvanzemaljaca. Uostalom, kako će skočiti preko tebe ako ga ti dobro zagradiš!?

Foto: Dražen Brajdić

Navlačio za Jugoslaviju

I Marić vjeruje da će sa suparničke strane biti puno soliranja.

– Mi se ovdje borimo za Hrvatsku, a svako od njih bori se za komad svog kruha u NBA svijetu. Nervoza će biti tim veća što je manji postotak studenata koji nakon koledža postanu profesionalci, a on iznosi 0,01 posto.

Da bi se što lakše prilagodili na pravila koja ih na Ljetnoj ligi čekaju – a Vranković je po jednima igrao (koledž), po drugima se pripremao (Fiba), a po trećima će igrati sada – naši su igrači odslušali predavanje trojice sudaca predvođenih bivšim NBA sucem Georgeom Toliverom. A dotični je gospodin poznat europskoj košarkaškoj javnosti po tome što je sudio atenski finale Eurobasketa 1995. nakon kojeg su ga Litavci optužili da je navlačio u korist reprezentacije Jugoslavije. Uostalom, čak su i grčki novinari pisali da “prijestolje je bilo rezervirano, a Jugoslavija je pobijedila Litvu u najmračnijem finalu u povijesti Eurobasketa”. Nama, a i cijelom košarkaškom svijetu taj je Eurobasket ostao u sjećanju po demonstrativnom odlasku hrvatskih košarkaša s postolja zbog agresije te iste Jugoslavije na Hrvatsku.

– To isto planirali su učiniti i Litavci, no pred samu dodjelu medalja Karnišovas nam je kazao da su njima njihovi vladajući naredili da moraju ostati na postolju – prisjetio se Mršić čija će se vrsta ovdje susresti s miksanim pravilima koja, recimo, igračima dozvoljavaju da zovu minutu odmora.

– Nemojte mi vi zvati time-oute, nemojte da vam se osladi – sa smiješkom je upozorio svoje izabranike Mršić.

>>> Pogledajte trening naših košarkaša u Las Vegasu

 

Komentara 1

KB
kbr
17:12 05.07.2019.

ono je bila brutalna krađa Litve u finalu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije