Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STJEPAN TOMAS

Stručnjak za turski nogomet: 'Turci će igrati za sebe u Walesu i tako pomoći vatrenima da odu na EP'

Osijek: Susret Hrvatske i Turske u kvalifikacijama za EURO 2024.
Igor Kralj/PIXSELL
10.11.2023.
u 08:00

Podsjećamo, Hrvatska je samo dva puta u kvalifikacijama za velike turnire bila trećeplasirana: 1999. godine bila je na ljestvici iza Republike Irske i SR Jugoslavije, a 2009. godine iza Engleske i Ukrajine. No tada je u oba slučaja bila eliminirana s velikih natjecanja, dok danas i s trećim mjestom ima mogućnost plasmana kroz dodatne kvalifikacije.

U ponedjeljak 13. studenoga,izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić okupit će naše reprezentativce u Zagrebu, gdje će se pripremati za posljednje ovogodišnje kvalifikacijske ispite za Europsko prvenstvo: 18. studenoga s Latvijom (132. u Fifinu poretku) u Rigi i 21. studenoga s Armenijom (95. mjesto) u Zagrebu.

Te dvije akcije vatrenih odvijat će se u specifičnom raspoloženju s obzirom na nezavidnu poziciju Hrvatske na ljestvici, odnosno realnu mogućnost da vatreni – čak i s dvije pobjede – zauzmu treće mjesto u skupini i otplove u nemirne vode dodatnih kvalifikacija. Podsjećamo, Hrvatska je samo dva puta u kvalifikacijama za velike turnire bila trećeplasirana: 1999. godine bila je na ljestvici iza Republike Irske i SR Jugoslavije, a 2009. godine iza Engleske i Ukrajine. No tada je u oba slučaja bila eliminirana s velikih natjecanja, dok danas i s trećim mjestom ima mogućnost plasmana kroz dodatne kvalifikacije.

Sudbina u velškim rukama

Dakle, sudbina Hrvatske u studenome bit će u rukama Velšana, odnosno Turaka. Naime, pobijedi li Wales u obje utakmice – Armeniju u gostima i Tursku (koja se već plasirala) u Cardiffu – bit će uz Tursku siguran putnik na Europsko prvenstvo u Njemačkoj.

GALERIJA Vatreni ne ovise sami o sebi što se tiče odlaska na Euro

Osijek: Susret Hrvatske i Turske u kvalifikacijama za EURO 2024.
1/11

No s kakvim ambicijama će Turci nastupiti u posljednjem kolu, što njima uopće znači susret s Velšanima s obzirom na to da su se već plasirali na Europsko prvenstvo? Pitali smo našega stručnjaka za turski nogomet, donedavnoga trenera Osijeka Stjepana Tomasa.

– Bio sam prisutan u turskom nogometu u vrijeme kada je izbornik Turaka Vicenzo Montella tamo bio klupski trener, u prvoligašu Adani Demirspor. Talijan je, vrlo dobro poznajem njegov način razmišljanja, znam što mu je u glavi uoči ovakvih utakmica – kazao nam je Tomas pa nastavio:

– Ono što znam sigurno: Montelli je na klupi Turske izuzetno bitan rezultat, ali, naravno, i sveukupni dojam koji će ostaviti reprezentacija. On želi pobijediti u svakoj utakmici, pa i u onoj koja mu u strateškom smislu nije presudna. Također, turski nogometaši, kada igraju za reprezentaciju, uvijek se žele prezentirati na najbolji mogući način. Ima tu i dosta mlađih igrača koji će se željeti dokazati izborniku. Ma Turci će sigurno u Walesu igrati na pobjedu, nema šanse da bi se oni na takvoj pozornici upustili u kalkulacije. Nacionalna momčad njima je svetinja, igračima nikada nije svejedno kako će ih doživjeti njihova publika. Igrajući za reprezentaciju, svaki turski igrač daje cijeloga sebe, smatrajući to najvećom čašću.

VEZANI ČLANCI:

Tko je za vas favorit u utakmici Wales – Turska?

– Turska je favorit; već je kod kuće pobijedila Velšane u kvalifikacijama, a Wales je u njima bio poražen doma od Armenije. Turci imaju dobru, mladu, poletnu momčad, igraju dobro, imaju dobru energiju s Montellom. Pobjeda nad Hrvatskom u Osijeku donijela im je puno samopouzdanja i pozitive. Stoga sam uvjeren da će Turci, igrajući isključivo za sebe, pomoći Hrvatskoj da se izravno plasira na Europsko prvenstvo – dodao je Tomas.

Umjesto da se upustimo u kalkulacije – hoće li Turci u posljednjem kolu igrati punim gasom – konstatirajmo samo činjenično stanje. A ono kaže kako bi poraz od Walesa značio da Turska vjerojatno pada u treću jakosnu skupinu ždrijeba Europskog prvenstva jer bi ona u tom slučaju vjerojatno izgubila prvo mjesto u skupini. Ako bi – i s porazom od Walesa ostala prva u skupini (što je također moguće) – onda bi Turska ostala u drugom potu.

VEZANI ČLANCI:

Prva trojica u trokutu

Najnepovoljniji rasplet za nas je, naravno, da Wales dobije obje utakmice; tada bi Turska s jednakim brojem bodova kao i ostala dva konkurenta (svi po 16, pod uvjetom da i Hrvatska u studenome osvoji još šest bodova) pala na drugo mjesto jer bi se gledao učinak u trokutu između Walesa, Turske i Hrvatske. Dakle, po tom scenariju, Turcima bi bilo i te kako stalo ostati neporaženima u Cardiffu; što bi se, naravno, onda burno proslavilo i u hrvatskom taboru. Na tu Montellinu uslugu Dalić sigurno računa. I zašto takav rasplet ne bi bio i realan?

Međutim, tu ima jedna mala zamka kad su u pitanju Turci. Na dan kada Hrvatska igra protiv Latvije, a Wales u Erevanu protiv Armenije – 18. studenoga – Turska igra prijateljsku utakmicu s Njemačkom na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Bit će to spektakl nad spektaklima za tursku zajednicu u Njemačkoj, ali i veliki izazov za obje reprezentacije s novim izbornicima: Nagelsmannom i Montellom. Ta utakmica sigurno će do neke mjere potrošiti Turke uoči odlaska u Cardiff.

A tko zna, možda Hrvatskoj u posljednjem kolu neće ni trebati pomoć Turaka – ako Velšani zapnu u Erevanu. Oni su do sada u kvalifikacijskim utakmicama tri puta igrali protiv Armenaca i tradicija u tim susretima uopće im ne ide u korist – nikada ih nisu pobijedili: imaju dva remija, oba 2001. godine (2:2, 0:0), te jedan poraz iz 2023. godine (2:4). 

Komentara 1

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
09:34 10.11.2023.

Više vjere imam u Armeniju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije