Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOGODIŠNJA SUSPENZIJA

Stručnjak za doping podržao Vuškovića: On to nije mogao izvesti. Žalba je normalna

Nastavlja se su?enje u slu?aju dopinga profesionalnom nogometašu HSV-a Vuškovi?u
Foto: Frank Rumpenhorst/DPA
1/5
30.03.2023.
u 22:11

Smatra da se u kontrolama napravila nekakva greška. Klub i nogometaš žalili su se na odluku.

Hrvatski branič i član Hamburga Mario Vušković (21) suspendiran je na dvije godine jer je bio pozitivan na EPO sredinom rujna 2022. godine, objavio je Njemački nogometni savez (DFB) u četvrtak. Testom obavljenim 16. rujna 2022. na treningu utvrđeni su tragovi EPO-a u urinu Marija Vuškovića, u uzorcima A i B. Dvogodišnja kazna protiv Vuškovića stupa na snagu 15. studenog 2022.

- Primili smo na znanje odluku sportskog suda DFB-a i, nakon razgovora s Mariovim odvjetnicima, odmah smo se složili da se na presudu treba žaliti. Sada ćemo uzeti vremena da se pozabavimo obrazloženjem presude - rekao je član uprave HSV-a Jonas Boldt.

- Kao rezultat postupka, sportski sud DFB-a uvjeren je s dovoljnom sigurnošću da analize A i B uzoraka urina igrača u laboratoriju u Kreischi pokazuju prisutnost egzogenog eritropetina (EPO). Riječ je o zabranjenoj tzv. 'nespecifičnoj tvari', što je kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a - izjavio je Stephan Oberholz, predsjednik sportskog suda (Sportgericht) Njemačkog nogometnog saveza (DFB), koji je prva instanca u slučajevima dopinga u njemačkom nogometu.

Slučaj je za HRT prokomentirao dr. Božidar Fučkar, osnivač hrvatske antidopinške kontrole, koji vjeruje da Vušković kroz žalbu može dokazati svoju nevinost.

09 February 2023, Hesse, Frankfurt/Main: Mario Vuskovic (M), player of the second division soccer club Hamburger Sportverein (HSV), sits in the dock of the Sports Court of the German Football Association (DFB), with lawyer Joachim Rain on the right. A doping control carried out on the player on September 16 revealed the presence of erythropoietin (EPO), which is foreign to the body. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa Photo: Frank Rumpenhorst/DPA
Foto: Frank Rumpenhorst/DPA

- Vjerojatno dopinška kontrola koja to vodi mora shvatiti da on to nije mogao tehnički izvesti. To je medicinski zahvat koji rade liječnici i medicinske sestre, i one to teško naprave, a gdje će on sebi infuziju postaviti. Znači, u tim dopinškim kontrolama se negdje napravila nekakva greška. Po meni, to istraživanje nije provedeno kako treba i normalno je da se tuži dalje, on to nije sam uzeo - zaključio je. 

Ostaje vidjeti kako će ova suspenzija utjecati na starijeg Vuškovića i hoće li se uopće moći vratiti na razinu profesionalnog igranja nogometa u Bundesligi ili u nekom ozbiljnijem klubu.

Ključne riječi

Komentara 1

DM
drazen.muhvic
06:35 31.03.2023.

Kaže stručnjakista kako on to nije uzeo sam?! Pa ni Ben ni Lance nisu to nešto uzeli sami, ali su krivi jer su to koristili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije