Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA PRIČA

Strani mediji se raspisali: Hrvatski klub odbio i Pavelića i Tita

Hajduk
Foto: Nino Strmotic/PIXSELL
28.04.2020.
u 11:34

Veliki dio članka posvećen je povijesti Hajduka, ali i velikoj simbiozi između kluba i grada u kojem se nalazi

Talijansko izdanje Eurosporta na svojoj je internetskoj stranici posvetio značajan tekst o bogatoj povijesti splitskog sporta, kao i brojnim sportašima koji su svojim uspjesima proslavili Grad pod Marjanom. Split je dao najviše olimpijaca u svijetu po glavi stanovnika. Toni Kukoč, Blanka Vlašić, Željko Jerkov, Dino Rađa, Goran Ivanišević,... samo su neki od velikih sportskih imena koji su svojim veličanstvenim uspjesima zadužili i donijeli brojnu radost ovom gradu.

Veliki dio članka posvećen je povijesti Hajduka, ali i velikoj simbiozi između kluba i grada u kojem se nalazi, piše službena stranica Hajduka.. "Na svakom uglu nalaze se grafiti, automobile krase brojne zastavice", stoji u tekstu. 

Spominju se i brojna velika igračka imena koja su proizašla iz Hajduka, a koja su dala svoj obol u europskim klubovima, kao i značajni događaji tijekom 109-godišnje povijesti. Autor daje unutar teksta značaj činjenici da je Hajduk rekao ne brojnim režimima te da je general Charles de Gaulle klub 1945. godine proglasio počasnom momčadi slobodne Francuske.

"Klub koji je osnovan u najanarhičnijem gradu na hrvatskoj obali nije se mogao prikloniti volji režima i stoga su tijekom Drugog svjetskog rata iz Hajduka stigla dva "ne". Nakon što su fašisti okupirali Dalmaciju, Talijanski nogometni savez htio je da Hajduk igra u prvenstvu Italije, ali igrači i uprava su to odbili te otišli su na otok Vis koji je bio pod kontrolom saveznika. 1943. odbio je i zahtjeve ustaškog režima Ante Pavelića da igra u hrvatskoj ligi", stoji u tekstu.

Ubrzo je, navodi se, uslijedio i "ne" Josipu Brozu Titu.

"Hajduk nakon završetka Drugog svjetskog rata više nije bio simbol grada već simbol cijele države pa je maršal Tito htio ga preseliti u Beograd s namjerom da Hajduk postane klub jugoslavenske vojske. Častan prijedlog, ali - napustiti Split? Postati simbol nekih drugih? Hajduk je rekao 'ne' po drugi put."

Autor završava tekst pričom kako je nedavno stigao i treći Hajdukov "ne" kada klub nije prodan stranim investitorima.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar GeniKameni
GeniKameni
14:43 28.04.2020.

Ubrzo je, navodi se, uslijedio i "ne" Josipu Brozu Titu... Ali su se igraci bacali po travnjaku k'o da su dobili napad epilepsije kad je stigla vijest da je "najveci sin nasih naroda i narodnosti" umro...

DU
Deleted user
14:56 28.04.2020.

A bitno je da su se svjetski mediji raspisali...

Avatar Sveti_Stavim
Sveti_Stavim
15:18 28.04.2020.

Ipak , Hajduk je stavio u svoj grb veliku petokraku umjesto šahovnice te postao omiljeni klub i simbol jugoslovena što je i danas .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije