Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez na snazi

Stožer civilne zaštite vrhunskim sportašima još ne dopušta povratak treninzima

Sandra Perković
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
14.04.2020.
u 21:30

Svjestan kompleksnosti aktualne situacije, voditelj HOO-ova Olimpijskog programa, Damir Šegota, zagovornik je ideje da se za početak samo evidentnim olimpijcima iz pojedinačnih sportova omogući treniranje u ili na lokalitetima matičnih klubova

Iako se očekivao odgovor Nacionalnoga stožera civilne zaštite na inicijativu Hrvatskoga olimpijskog odbora (HOO) o mogućnostima nastavka treninga vrhunskih sportaša u uvjetima osobne sigurnosti, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak priopćio je kako na tu temu zasad nije postignuto jedinstveno stajalište članova Stožera i kako ta opcija ostaje u razmatranju.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša najavio je takvu inicijativu još u vrijeme kada se spekuliralo o odgodi OI u Tokiju.

Sada je taj stav i konkretizirao činjenicom da braća Sinković ili Sandra Perković i drugi predstavnici pojedinačnih sportova, atletike, jedrenja, streljaštva, plivanja ili borilačkih sportova, mogu održavati sportsku spremu u trenažnim prostorima samo s trenerima, bez nazočnosti gledatelja.

Svjestan kompleksnosti aktualne situacije, voditelj HOO-ova Olimpijskog programa, Damir Šegota, zagovornik je ideje da se za početak samo evidentnim olimpijcima iz pojedinačnih sportova omogući treniranje u ili na lokalitetima matičnih klubova.

Za slučaj poboljšanja općeg stanja u državi i svijetu u odnosu na pandemiju koronavirusa te možebitnog ublažavanja mjera koje su sada na snazi, moglo bi se dopustiti vraćanje u trening i svim sportašima HOO-ove Prve i Druge kategorije (sportaši s ostvarenim međunarodnim uspjehom), a njih je u sustavu nacionalne olimpijske udruge 220 na razini cijele države. Naravno, s drugom skupinom sportaša treba itekako biti strpljiv.

A na koga bi se mogao odnositi prijedlog SDUŠ-a i HOO-a, koji spominje vrhunske sportaš(ic)e, nije teško saznati iz uvida u popis olimpijskih kandidata:

ATLETIKA - Sandra Perković, Sara Kolak, Filip Mihaljević, Bojana Bjeljac

GIMNASTIKA - Tin Srbić, Ana Đerek

JEDRENJE - Tonči Stipanović, Šime i Mihovil Fantela, Elena Vorobjeva

KAJAK/KANU - Matija Marinić

KARATE - Ivan Kvesić

PLIVANJE - Franko Grgić, Marin Mogić

STOLNI TENIS - Andrej Gaćina, Tomislav Pucar, Frane Tomislav Kojić

STRELJAŠTVO - Josip Glasnović, Snježana Pejčić, Petar Gorša, Miran Maričić

TAEKWONDO - Matea Jelić, Kristina Tomić, Toni Kanaet

VESLANJE - Damir Martin, Valent i Martin Sinković

Na popisu potencijalnih olimpijaca za Tokio su i tri momčadi (reprezentacije) - rukometna s 18 predstavnika, vaterpolska (15 sportaša) i košarkaška (14 sportaša). Naravno, o imenima je prerano govoriti u trenutku kada još nisu završene ni olimpijske kvalifikacije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije