Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPREZENTACIJA U PROBLEMIMA

Stojko Vranković objasnio zašto nisu prihvatili ostavku izbornika Skelina

25.02.2018.
u 21:33

Mi nismo niti mogli prihvatiti Skelinovu ideju o odstupanju iz više razloga, a jedan je i to što Fiba ne dopušta promjene unutar jednog prozora, između dvije utakmice u tako kratkom roku

Nakon sastanka na kojem su još bili glavni tajnik Joke Vranković, izbornik Skelin i njegovi pomoćnici, predsjednik HKS-a Stojko Vranković izašao je pred novinare bez novosti. Premda je i sam izbornik nudio ostavku, smjena se nije dogodila.

– Mi nismo niti mogli prihvatiti Skelinovu ideju o odstupanju iz više razloga, a jedan je i to što Fiba ne dopušta promjene unutar jednog prozora, između dvije utakmice u tako kratkom roku.

Šok-terapija ne bi pomogla

A Fibin propis kaže da Savez može dati otkaz treneru, ali da onda utakmicu mora voditi samo netko od pomoćnih trenera, a ne može se izvesti manevar kakav je izveo HNS sa Zlatkom Dalićem. No, na potpitanje o tome bi li to učinili da takvog propisa nema, Stojko je kazao:

1/8

Šok-terapija je nešto što u sportu postoji, no nisam siguran da li bi takva šok-terapija pokrenula igrače li bi na njih stavila još veći pritisak. Ja u ovoj situaciji na to ne bih pristao.

Na tom važnom sastanku nije bilo predsjednika Stručnog savjeta Dine Rađe.

– Dino je morao otputovati u Zagreb radi rješavanja nekih osobnih stvari. Uostalom, ja sam volonter i on je volonter, a ne može volonter volonteru nešto narediti.

Hoće li se nakon ponedjeljka i utakmice s Nizozemskom razgovarati i o njegovoj odgovornosti.

– Moramo o svemu razgovarati. No, pred nama je prva od niza meč lopti i mi u nju moramo vjerovati. Nama je jasno da sve to što smo mi u Savezu pokrenuli i napravili, sve to pada u vodu ako nemamo rezultata s reprezentacijom.

A njih bi u ovom ciklusu možda i bilo da se jesenas nije brzalo s izborom izbornika. Ili da je Petrović ostao u sedlu.

– Aco je došao na razgovor sa mnom i rekao da je na njemu veliki pritisak i da ne može funkcionirati na pravi način pa je podnio ostavku.

No, svi znamo da je Aco samo preduhitrio vodstvo Saveza i da je to bila priželjkivana ostavka.

– Želja je bila promjena.

Jeste li se u tim trenucima prebrzo odlučili za novog čovjeka, još vrućih glava?

– To je moja pogreška. No, ja sam bio za Skelina jer je on dva ljeta prije toga bio uz reprezentaciju i dobro poznaje igrače.

A u ta dva ljeta jedan od pouzdanijih igrača bio je Darko Planinić koji protiv Rumunja nije dobio niti minute na parketu i koji drži da on to nije zaslužio.

– Ja ne želim biti predsjednik-izbornik, nego samo predsjednik. Planinić je momak koji se odazvao reprezentaciji kada nitko nije htio, korektan je i vrlo radišan. Neću raspravljati o tome zašto je on igrao s ovim ili onim, no u nekim se stvarima i lutalo.

Više od toga čelnog čovjeka naše košarke mučilo je to što su naši pogodili samo dvije trice od 26.

U klubovima su bolji

– Mi jednostavno ne možemo reagirati na pritisak. Nitko me ne može uvjeriti da je otvoreni šut nešto tako teško za pogoditi. Nađite mi vi situaciju u posljednjih 10-15 godina kada smo mi pozitivno reagirali na pritisak, a na olimpijskim kvalifikacijama u Torinu smo igrali dobro jer nije bilo pritiska. Ovdje smo imali 6500 navijača pa to nije valjalo. Možda da igramo u onoj najmanjoj dvorani? Promijenili smo predsjednika Saveza, izbornika pa i dosta igrača, ako treba i ja ću otići, no to uvijek ostaje isto. Kad god osjetimo pritisak nas nema.

Nekako smo dojma da Stojko više zamjera igračima na izvedbi nego izborniku na taktici?

– Ma ne, nego mi nije jasno kako se može toliko promašivati. Pogledajte samo tog Pilepića. U posljednjoj utakmici turske druge lige zabio je 25 koševa.

Uoči sutrašnje “biti ili ne biti” utakmice s Nizozemcima, Vranković je najviše zainteresiran za sljedeći detalj.

– U ponedjeljak nas čeka meč-lopta, a mene najviše zanima kako zabiti više od 60 koševa što nam je prosjek u posljednje tri utakmice. Mene i dalje muči to kako smo mi iz 26 šutova za tricu, a bilo je barem 15 otvorenih, pogodili samo njih dvije.

Komentara 3

TO
tomislav71
23:28 25.02.2018.

Sad triba dovesti Jovanovića da isuši močvaru i Ostoju da nagradi svastikama vrle kośarkaše...Kako to da nikog nije briga za stanje u košarci a o nogometu bi svi odlučivali i upravljali ...

ST
stipe123
21:44 25.02.2018.

Niste dobro razmeli, ne Srbina na funkcionerske funkcije, nego trenera i organizatora igre.

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
21:55 25.02.2018.

Stojko Vranković objasnio da nisu prihvatili ostavku izbornika Skelina jer je kao pravi domoljubni hrvat za poraze, bruka, sramotu i moralnu golgotu spreman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije