Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Što se to događa u Karting Areni Zagreb?

Karting Arena Zagreb
02.01.2024.
u 11:08

Eksplozija popularnosti oktanskog sporta

Sprint Cup utrka samo je jedna u nizu sportskih utrka koja je održana sinoć u Karting Areni Zagreb. Ukupno 48 vozača, koliko iznosi maksimalan broj prijava, sudjelovalo u posljednjoj ovogodišnjoj utrci, a najuspješniji vozači ovog eventa bili su Dominik Orešković i Jakov Madirazza. Također, na utrci sudjelovao je i dvostruki svjetski SWS Junior prvak Nejc Košenina.

U tekućoj sezoni organiziraju se čak 56 utrka, kroz različite kategorije natjecanja Racing programa: Sprint Cup (individualno natjecanje za vozače 15+ godina), Endurance Cup (timske utrke izdržljivosti od 1h, 2h i 3h), Junior Cup (individualno natjecanje za mlađe od 15 godina u kategoriji 270ccm) te Mini Cup (individualno natjecanje za mlađe od 15 godina u kategoriji 120ccm).

Prve tri navedene kategorije dio su i Sodi World Series-a (SWS), globalnog natjecanja u amaterskom kartingu, putem kojeg svake godine nekolicina kvalificiranih vozača reprezentira svoju državu na svjetskom finalu među konkurencijom od preko 300 najboljih amaterskih vozača iz cijelog svijeta. Karting Arena prva je pružila platformu u Hrvatskoj za tako visoko kompetitivne vozače već sada davne 2017. godine.

O sve većoj popularnosti ovog sporta, ali i Karting Arene Zagreb najbolje svjedoče sami natjecatelji, koji redovito sudjeluju na svjetskom finalu SWS-a. Na ovogodišnjem najvećem međunarodnom natjecanju u go-kartu u Slovačkoj sudjelovalo je ukupno 10 najboljih vozača Karting Arene.

Trenutno u natjecateljskom i sportskom programu sudjeluje impresivna brojka s više od 125 aktivnih vozača i vozačica iz regije i šire kroz različite kategorije natjecanja, a s obzirom na to da je sezona tek prošla prvu četvrtinu kalendara, do kraja sezone možemo očekivati da će ta brojka znatno porasti. Upravo je to jedan od pokazatelja da je ova popularna rekreacija prerasla u jedan ozbiljan hobi ili sada već sportsku aktivnost oko koje se skuplja sve veći interes zajednice. Jedan od razloga za to sigurno je i nova flota karting vozila koja je u Karting Arenu stigla ovog rujna.

Riječ je o 22 Sodi SR5 karting vozila od 270ccm, vodećeg globalnog proizvođača rental karting vozila - Sodikart. Uz predivan dizajn vozila dolaze s nizom tehničkih poboljšanja u odnosu na prijašnje generacije kartova istog proizvođača i podižu standard rental kartinga na jednu novu razinu.

Iako Karting Arena posluje više od 13 godina, s više od 150 tisuća članova karting kao sportska aktivnost još uvijek pripada niskoprofitabilnoj djelatnosti. Potrebna je staza velike površine koju istovremeno ne može koristiti velik broj vozača, odnosno sportaša. Glavni je uvjet zadovoljavanje sigurnosnih propisa i pravila te zbog toga je vrlo važno ulagati u stalne edukacije djelatnika na stazi, održavanje flota i same staze, što iziskuje velika

financijska sredstva. Postoje sportovi koji dobivaju više pažnje i financijske podrške od države, gradova i sportskih saveza, s druge strane karting utrke bore se za svoje mjesto pod suncem.

Mnoštvo regulacija, licenci, homologirane opreme te samo vozilo i rad na njemu zahtjeva od vozača ili tima mnogo uloženog vremena i financija kako bi se uopće izašlo na stazu, dok je za dobar rezultat potrebno i mnogo više od toga. Naravno da je tako iz validnih razloga, jer ipak je riječ o profesionalnom sportu koji sa sobom nosi određene rizike, no najčešće se iz tih razloga zainteresirani entuzijasti obeshrabre već u samom startu. Kako bi zadovoljili svoje oktanske ambicije u potražnji su za pristupačnijim te sigurnijim oblikom poput simulacija ili rental kartinga putem kojeg mogu stvoriti dobru podlogu za svoj daljnji put u autosportu. Stoga imena ovih vozača i vozačica možda nećemo vidjeti na ljestvicama profesionalnih natjecanja ili po rubrikama za autosport, no pod reflektorima Karting Arene oni prave su zvijezde. Iako se svi bore za plasman na svjetskom finalu SWS-a, titula prvaka Karting Arene Zagreb od posebnog je značaja vozačima unutar zajednice.

Karting Arena suočava se s izazovima koji proizlaze iz pravila i propisa postavljenih od strane najmodavca, čime se stvara prepreka u pristupu financijskim sredstvima iz fondova Europske unije. Ova ograničenja ograničavaju mogućnosti za dobivanje potrebne podrške i resursa koji bi inače mogli potaknuti rast i razvoj ove karting lokacije te sanaciju krova, koja je prijeko potrebna.

Interes za kartingom kao sportskom aktivnosti također je vidljiv i u populaciji djece i mlađih od 15 godina. Najbolji pokazatelj toga je podatak da je u proteklih godinu dana Karting Arena održala ukupno preko 30 000 dječjih vožnji dok je program Karting Akademije pohađalo 180 polaznika u dobi do 15 godina. Kao nešto što je krenulo kao program edukacije za maloljetne karting vozače, kako bi sigurnije upravljali karting vozilom u slobodnim vožnjama, preraslo je u jednu pravu sportsku priču. Danas program pokriva sve od osnova vožnje, pravila ponašanja na kartodromu, osnova mehanike samih vozila do naprednih tehnika utrkivanja, pravila utrka i priprema za Junior utrke Sodi World Series-a. Bilo da je razlog Formula 1, koja je u zadnjih nekoliko godina doživjela ponovni procvat u popularnosti, neosporivo je da interes za autosportom postoji i među djecom te mlađom populacijom. Sport koji je na ovim prostorima gotovo nestao s radara iz ranije navedenih razloga, oživljen je zahvaljujući Karting Areni i programima poput Karting Akademije, pa makar to bilo samo na amaterskoj razini. Potencijal ovih mališana svakako je prisutan, a to potvrđuje i činjenica da je nekolicina vozača, koji su završili ovaj sportski program i odvozili nekoliko utrka u Karting Areni, prešlo na ozbiljnije staze i klase vozila. Zahvaljujući samom programu i organizaciji Junior SWS utrka, Hrvatska je također po prvi puta prošle godine imala čak dva Junior reprezentativca na finalu SWS-a u Parizu dok polaznici Karting Akademije redovito imaju izvrsne rezultate i na otvorenim stazama i inozemnim utrkama SWS-a.

Ne uspoređujemo se s profesionalnim kartingom. Naša staza je specifična, veoma tehnička i ovdje u Karting Akademiji naš fokus je primarno na razvoju zdravih navika, sportskog duha i ustrajnosti pred izazovima i ciljevima. Svjesni smo razlike između rental i pro kartinga. Unatoč tome, naši vozači postižu izvrstan uspjeh i na stazama otvorenog tipa i vjerujemo da pružamo solidnu podlogu za razvoj u autosportu na jedan pristupačan i siguran način. Ali nije sve u rezultatima, ideja programa poput Karting Akademije, kao i svih naših brendova, izgradnja je kvalitetnih uspomena kod djece i roditelja kroz zabavu, sport i rekreaciju. U svijetu koji je sve više virtualan, nastojimo istaknuti ta načela kroz naše usluge, pogotovo kada su u pitanju djeca”, poručuje Ivan Rustić, voditelj Racing programa i Karting Akademije.

Karting kao sportska rekreacija, za razvoj djece nudi niz pozitivnih učinaka. Kod djeteta gradi osjećaj samopouzdanja, pomaže u razvoju psihomotorike i refleksa te ima znatan utjecaj na razvoj koncentracije. Pozitivna iskustva, kako roditelji polaznika kažu, prenose se sa staze u školu i kod kuće. Djeca su mirnija, fokusiranja i hrabrija pri suočavanju sa svakodnevnim izazovima. Treneri i djelatnici staze prenose kako imaju izvrsne rezultate čak i sa polaznicima s poteškoćama u učenju, ADD-om te autizmom. Kroz sve to djeca uče i o mehanici motornih vozila i načelima upravljanja istih što bi se jednoga dana trebalo manifestirati u obliku boljih i sigurnijih sudionika na našim prometnicama.

Ovaj mali kartodrom može se svojim vrlinama i programom mjeriti i s puno većim premcima u Europi dok svojom zajednicom trkaća konkurira i samom vrhu. Na kraju možemo samo zaključiti da je Karting Arena stvarno mjesto gdje se pobjednici vraćaju kući.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije