Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLASIRALI SE NA SP

Što čeka Hrvatsku? Smiješi nam se skupina u kojoj su aktualni svjetski prvak i doprvak, ali i domaćin

Hrvatska se nakon 24 godine plasirala na Svjetsko prvenstvo u futsalu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
18.04.2024.
u 07:00

Ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo održat će se 26. svibnja u Samarkandu, a još se čeka 11 sudionika iz Azije, Afrike i Amerike

Hrvatska futsal reprezentacija plasirala se na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Uzbekistanu. U dvije utakmice izabranici Marinka Mavrovića bili su bolji od Poljske. U prvoj utakmici pobijedili su u gostima s 3:2, u uzvratu je bilo 2:2 premda su naši vodili s 2:0 i naizgled je sve trebalo biti lagano.

Ne može bez drame

– Očigledno ne može bez drame. Poljaci su deset minuta prije kraja išli na sve ili ništa. Umjesto vratara uveli su dodatnog igrača. Poljska je sjajna momčad i s igračem više bili su jako opasni. Na kraju krajeva, postigli su taj pogodak za 1:2, no pravi problemi nastali su dvije minute prije kraja kada je Postružin dobio crveni karton. Sada smo se branili samo s tri igrača, a oni su napadali s pet. Branili smo se koliko smo mogli, primili smo pogodak, ali bitno je da smo izdržali do kraja – rekao je Kristian Čekol, sjajni igrač Futsal Dinama.

Hrvatskoj je jako puno nedostajao Luka Perić koji je u prvoj utakmici dobio parni žuti karton.

– Nikad više ne želim gledati utakmicu sa strane. To je grozan osjećaj. Istina, navijaš, drži te adrenalin, ali imaš osjećaj nemoći. Najradije bih utrčao na parket i pomogao, a ne mogu. Eto, na kraju su moji pogoci u Poljskoj bili zlata vrijedni. Jedva čekam Svjetsko prvenstvo, da vidim koliko možemo napraviti na svjetskoj sceni. Ona generacija prije 24 godine bila je na korak do polufinala, ali tada je na SP-u igralo manje reprezentacija, futsal nije bio toliko razvijen koliko je danas – istaknuo je Perić.

Ova reprezentacija proizvod je hrvatske futsal lige koja je ove sezone izuzetno zanimljiva i jaka. Nema lakog gostovanja, čak ni za najbolje momčadi. Dan nakon što je Hrvatska osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo dolazi nam objava bombastičnog transfera. Franco Jelovčić na kraju ove sezone napušta belgijski Anderlecht i prelazi u splitsku Torcidu. Transfer je objavio splitski klub na svojim službenim stranicama. Ovaj transfer sličan je onome iz velikog nogometa kada je Ivan Peršić iz Tottenhama došao u Hajduk.

”Nakon fantastične reprezentativne i klupske karijere (Kijevo Knin, Split, Nacional, Napoli, Real Rieti, Olmissum, Anderlecht), Franco se odlučio za novi izazov na splitskim Gripama. Ovim transferom Torcida okreće novu stranicu i pokazuje namjeru da teži izvrsnosti. Dolazak Franca je kamen temeljac novog Torcidina projekta, igrač je s upravom kluba prošao sve segmente novih izazova koji slijede, kako sportskih tako i administrativnih. Iskustvo koje Franco nosi sa sobom unaprijedit će klub u svakom pogledu. Jelovčić je samo dio plana A, uskoro će naši navijači i simpatizeri dobiti još dobrih vijesti”, piše na službenim stranicama kluba.

No vratimo se hrvatskoj reprezentaciji koja nikako da odigra Svjetsko prvenstvo u Europi. Naime, prije 24 godine igrali smo u Gvatemali, sada ćemo igrati u Uzbekistanu. Ždrijeb skupina zakazan je za 26. svibnja, no zna se da će se skupine igrati u Taškentu, u dvoranama Humo Arena i Uzbekistan Sport Complex. Reprezentacije, njih 24, bit će raspoređene u šest skupina po četiri. Jasno, Hrvatska je odmah smještana u najslabiji pot 4, gdje je trenutačno i Venezuela pa je sigurno da s njima ne možemo igrati u skupini. Za sada nam iz pota 1 prijete domaćin Uzbekistan, treći s lanjskog SP-a, Francuska, Španjolska i Argentina, aktualni svjetski doprvaci, a iz drugog pota Portugal, aktualni svjetski prvaci, Kazahstan, Novi Zeland, Paragvaj i Brazil. U potu 3 su za sada samo Ukrajinci. Još se traži 11 sudionika koje ćemo dobiti kada se odigraju azijski futsal kup (četiri sudionika), afrički (tri), te Srednja, Sjeverna Amerika i Karibi (četiri).

Važna uloga i na SP-u

– Ovaj sjajni uspjeh čekamo 24 godine. No tim je slađe proslaviti ovaj plasman koji još jednom potvrđuje na koliko je visokoj razini i koliko je snažan hrvatski klupski i reprezentativni futsal. Posebno mi je drago zbog iskusnijih igrača koji su nekoliko puta bili vrlo blizu plasmana, preživjeli su neke bolne i tijesne poraze i pokazali da se upornost, vjera i borbenost uvijek na kraju isplate. Zahvaljujem i navijačima na odličnoj podršci u ispunjenom Draženovu domu. Uvjeren sam da će naša reprezentacija imati što reći u Uzbekistanu te da će na Svjetskom prvenstvu igrati važnu ulogu. Neka reprezentativci s jednakim žarom brane hrvatske boje i donesu nam nove radosti – poručio je Marijan Kustić, predsjednik HNS-a. 

 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije