Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanko Poklepović:

Pokazalo se da je Dinamova dominacija u HNL stvar prošlosti!

Dinamo - Hajduk
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
07.12.2015.
u 16:30

Rijetko će trener hvaliti trenera, ali odao je Špaco veliko priznanje novom treneru Hajduka, koji je donio novu vrijednost

Nikad bolji Hajduk u Maksimiru, ali opet bez pobjede. Još jednom Splićani su srušeni u posljednjim sekundama, takva im je "karma" u zadnje vrijeme. Svoju prigodu bijeli će tražiti u 2016. godini, čekati da se skine ta Dinamova dominacija, koja traje od 2008. godine.

– Bez obzira na poraz, koji je nesretan, Hajduk je pokazao da je Dinamova dominacija prošlost. Ne govorim to samo zbog ove utakmice, već zbog cijele sezone. U sve tri utakmice s Dinamom momčad Damira Burića bila je bliža pobjedi, posebno u maksimirskim utakmicama – kaže nam iskusni trener Stanko Poklepović, koji u miru svoje Milne na Braču analizira sve detalje derbija.

Rijetko treneri pohvalno govore o trenerima, to je takva kasta, uvijek će pronaći neku lošu stranu, ali Poklepović je biranim riječima govorio o Buriću. Trener koji je u 50. godini dobio prigodu samostalno sjesti na klupu, od Hajduka je napravio ozbiljnu momčad.

Moderniji ritam

– Izdvojio bih zrelost, ritam i napadačke promjene. To su tri vrijednosti koje je Burić dignuo na viši nivo. Posebno se to odnosi na one promjene u napadačkom rasporedu koje često znaju biti spontane, poteknu od samih igrača na terenu. Ali, ta spontanost, koja po meni nije dobra, nije ogledalo Burićeve igre. Po kretnjama sam siguran da momčad to radi dogovorno, utrenirano. To vam je onaj momčadski dribling o kojem sam davno pričao, ali rijetki su me shvaćali – kaže Poklepović.

Ono što je Burić, s momčadi kojoj je uoči sezone predviđana borba za petu poziciju, napravio bitne su promjene u postavkama na terenu. Proteklih godina Hajduk se redovito raspadao nekih pola sata prije kraja, momčad je bila razvučena poput kobasice, a obrana je bila često na vjetrometini protivnika. Burić nikada neće biti onaj briljantni genijalni trener kojeg krase spektakularne rotacije, ali onaj njemački mentalitet u njemu naložio mu je da prvo posloži zadnju liniju. Ona je danas Hajdukov prvi adut, u njoj sudjeluje svih deset igrača.

– Tko ne poštuje trenerove zamisli seli se na klupu. To je jedna od tajni naših dobrih rezultata – nedavno nam je otkrio kapetan Goran Milović.

Sve počinje iz obrane

Svi u obrani, to je geslo modernog nogometa, takvih obveza lišeno je tek desetak ponajboljih svjetskih igrača, svi ostali moraju imati obveznu igru. Jednostavnost i okomitost, to je drugi Burićev postulat. Njegovi igrači nemaju previše dodira s loptom, uspio je natjerati i Sušića i Vlašića da se brže oslobađaju lopte.

I na kraju taj momčadski dribling o kojem je govorio Poklepović. Burić ga još nije počeo usavršavati do kraja, možda je i natjeran na njega, jer mu se Vlašić pobunio kada ga je gurnuo u špicu, pa je krenuo s promjenama mjesta. U današnjoj bijeloj koncepciji Tudor, Bencun i Vlašić mijenjaju mjesta, a nerijetko se u samoj špici nađu Sušić i Caktaš. Ogledalo takve igre je i gol protiv Dinama u kojem su sudjelovali Vlašić, Bencun i Sušić.

>> Mamić i Burić pokazali pravi put: Dinamo i Hajduk ne moraju se voljeti, ali se moraju uvažavati!

>> Derbi Dinama i Hajduka na razini europoslastica

>> Vučević: Suce nisam vrijeđao, a eksperti su potvrdili da je Hajduk oštećen

>> Pogledajte zašto je Jefferson dobio crveni karton. Imaju li se u Hajduku pravo ljutiti?

Komentara 22

DU
Deleted user
18:12 07.12.2015.

Ništa novo..opet Maršićev navijački obojen članak "pojačan" subjektivnim mišljenjem Stanka Poklepovića.Godinama čitamo kako je Hajduk nesretno izgubio ,kao bili su bolji ali eto opet po tko zna koji put izgubili od Dinama...i tako stalno !? Pa ne možeš stalno govoriti da si bolji a dobio si zadnji put "prije 100 godina"..Dinamo je "bio bolji" od Olympiacosa pa obje izgubio..e nije bio bolji , bolji je onaj tko zabije više golova a ne onaj tko promaši više šansi, jel tako ? Tako i Hajduk, stalno bolji a na kraju pušing..Rijeka ih je razbila u Splitu a i Dinamo bi da ne igra na tri fronta i da nema toliko problema sa povredama..vidjet će se na proljeće pravi odnos snaga između Dinama , Rijeke i Hajduka jer ovo sad je daleko od realnog..

MU
Mukowsky
17:08 07.12.2015.

Sa novom generacijom klinaca mislim da tek počinje. To su dokazali na SP i protiv Arsenala.

ML
Mlad75
17:33 07.12.2015.

Ma uopće nije lose da Dinamo ima dostojnu konkurenciju, ili čak da osvoji prvenstvo Hajduk, Rijeka ili netko drugi, ali tako da budu kvalitetnij od kvalitetnog Dinamo , a ne kao poslijedica stozavanja kvalitete...Hrvatskom nogometu treba jaka liga....Al nema nista dobroga u tome kad neke strukture rade na unistenju kvalitetno organiziranog kluba samo zato jer taj klub radi dobro i ima rezultate....kad se Rijeka počela baviti sobom a ne biti protiv dinama odmah su se vidili i rezultati u kvaliteti...nadam se da je i Hajduk krenuo tim putem...jer povećanjem svoje kvalitete i dobrog i odgovornog rada je jedini način da se konkurirati Dinamu i da ga se skine sa trona ....a dobra konkurencija je dobra za budućnost hrvatskog nogometa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije