Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usporedba

Derbi Dinama 
i Hajduka 
na razini europoslastica

Eduardo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
07.12.2015.
u 10:28

Nije to bila nogometna ljepotica, ali derbiji i jesu tvrdi. Za potpunu usporedbu s europskim derbijima fali ambijent u Maksimiru

Mnogo je velikih europskih derbija, gotovo svaka zemlja može se pohvaliti nekim svojim, a svjetski mediji bavili su se tim najvećim sudarima, radili rang-ljestvice najboljih. I u nekima se mogao naći i sraz Dinama i Hajduka među najvećim rivalstvima kao što su susreti Boca Juniorsa i River Platea, Liverpoola i Manchester Uniteda, Barcelone i Reala, Bayerna i dortmundske Borussije, Intera i Milana, pa nekadašnjih sudara Celtica i Rangersa...

Hajduk se približio

Najdalje od tih velikih derbija naš je derbi po ugođaju. I dok je na Poljudu još i vatreno (na zadnjem susretu bilo je oko 25.000 gledatelja), u Maksimiru je druga priča. Doduše, kad su plavi i bijeli posljednji put igrali u Maksimiru (u srpnju), bilo je više od 23.000 gledatelja, ali zbog posebnih okolnosti. Tada su braća Zdravko i Zoran bili u zatvoru. Subotnji derbi Zdravko Mamić ponovno je pratio u istražnom zatvoru, ali ovaj put bilo je 10.328 gledatelja.

Po tome naš derbi teško može u isti koš s velikim europskim susretima. No, po ostalom ne zaostajemo baš puno. Istina je da u subotnje maglovito poslijepodne nismo gledali nogometnu ljepoticu, raskoš i razigranost, ali rijetki su svjetski derbiji u kojima se igra lepršavo. U pravilu su to tvrde, čvrste utakmice, a takav je bio naš subotnji derbi, uz dobru i kvalitetnu igru.

U posljednje vrijeme Dinamo i Hajduk igraju vrlo izjednačeno, u srpnju u Zagrebu Hajduk je bio potpuno ravnopravan, kasnije u Poljudu i bolji, a u dobrom dijelu susreta bio je bolji i sad, konkretniji, opasniji. Stoga i ne čudi da su dva od tri derbija završila remijem, a plavi su tek u tom trećem, i to u 94. minuti, došli do pobjede.

U zadnjih deset derbija Dinamo je pobijedio sedam puta, triput nije bilo pobjednika, uz gol-razliku 23:8 u korist plavih.

Dinamo je, dakle, apsolutno bolji u tom periodu, uostalom osvajao je i naslove zadnjih deset godina. No, čini se da je sad Hajduk blizu ne samo bodovno, već i po igri, pa ponovno imamo neizvjesnost kakvu bi derbi trebao i nositi. Hajduku malo nedostaje u posljednje vrijeme, stalno je kratak za korak. I tu je zacijelo riječ o kvaliteti. Kako je Dinamo bio blizu Olympiakosu, a ostao bez plijena, tako je i Hajduk blizu Dinamu, a nikako do pobjede. Uostalom, zadnji put u Maksimiru je pobijedio još 21. rujna 2008. (2:0).

No, lijepo je gledati neizvjestan i napet susret, takav derbi treba i biti. Pogledali smo i u druga nogometna dvorišta, na neke velike europske derbije. U susretima Intera i Milana uvijek je tvrdo, u zadnjih deset utakmica svi su susreti završili s jednim pogotkom razlike osim 2012., kad je bilo 4:2 za Inter, te su tri susreta završila remijem. U tim utakmicama nema puno prilika, ali na terenu se gine, kao što su to činili i igrači Dinama i Hajduka.

Ne trebamo se sramiti

Zanimljivo je da u derbijima Liverpoola i Manchester Uniteda u zadnjih deset utakmica nije bilo nijednog remija, zadnji se "dogodio" još 2011. Sedam utakmica ta dva velika rivala završilo je pobjedama od samo pogotka razlike. Barcelona i Real u svom El Clasicu u zadnjih su deset susreta imali samo dva remija, kod njih se ipak postiže više pogodaka, 37 u tih deset utakmica. Dinamo i Hajduk zabili su ih 29. Tek dva gola više u međusobnih deset susreta zabili su Bayern i Borussija (zadnji je završio s 5:1 za Bayern), oni su samo jednom remizirali u tih deset utakmica.

Tvrdo je i čvrsto i u turskom velikom derbiju Fenerbahçea i Galatasaraya. U zadnjih deset utakmica imali su dva remija, a svi ostali susreti završili su pobjedama s jednim golom razlike.

Dinamo i Hajduk imali su puno udaraca po golu i obrana vratara te je to bila atraktivnija utakmica od mnogih kakve znamo gledati u velikim derbijima po svijetu. Jedino što u tim europskim derbijima ulaznicu ne možete nabaviti ni za lijek. Same igre ne moramo se sramiti.

>>Vučevićeve optužbe novi su pucanj u prazno vodstva Hajduka

>>Dinamo golom u posljednjoj minuti svladao Hajduk!

Komentara 8

Avatar Bakunin
Bakunin
14:58 07.12.2015.

Cijela Slovenija je bila pred televizorima i gledala hrvaški derby jer se na taj način naši sosedi pripremaju za EP u Francuskoj!

DR
dromba
10:40 07.12.2015.

- 4 u Splitu haha

DE
derin
15:24 07.12.2015.

Nogomet je bio korektan, jos kad bi konačno suđenje bilo ravnopravno i pošteno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije