Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKE RIJEČI

Sramota: Talijani za svoj pad krive crnopute igrače

BRESCIA, ITALY - APRIL 03:  Arrigo Sacchi attends the charity football match between Milan Glorie and Brescia Glorie at the Rigamonti stadium on April 03, 2009 in Brescia, Italy. The event is in support of the charity organization Fondazione Stefano Borgo
21.02.2015.
u 08:25

Fabio CAPELLO Nismo rasisti, ali naše mlade reprezentacije imaju previše stranaca. Nastavimo li tako, izgubit ćemo identitet i prepoznatljivu igru...

Prije svake utakmice Lige prvaka u posljednjih 10-ak godina mladi nogometaši izlaze s transparentom "Reci ne rasizmu". Carlo Ancelotti u tih je 10 godina na klupi Milana, Chelseaja, PSG-a i Reala vodio 100-tinjak utakmica u Ligi prvaka, no poruku s transparenta nažalost nije zapamtio. Trener Reala šokirao je prekjučer podrškom svom prijatelju Arrigu Sacchiju, koji je rekao da u talijanskom nogometu ima previše crnoputih igrača koji ometaju razvoj autohtonih Talijana.

Mussolinijeva izreka

– Pozdravi mom prijatelju Sacchiju – rekao je Ancelotti, a onda dao izjavu zbog koje bi mogao biti u problemima:

– Puno neprijatelja, velika čast!

Naime, izjava je to koja se pripisuje Juliju Cezaru, a koristio se njome i fašistički vođa Benito Mussolini. Izgledno je da će zbog toga Ancelotti biti kažnjen, a vidjet ćemo hoće li kazna biti rigorozna ili će proći samo s opomenom. Nakon što je izazvao val kritika, javio se jučer i sam Ancelotti.

- Moja poruka podrške Sacchiju nema ništa s fašizmom i politikom. Žao mi je ako sam ikoga uvrijedio – poručio je Carlo.

Sigurno je da Ancelotti nije rasist, uostalom glavne uloge u njegovim momčadima imali su Didier Drogba, Clarence Seedorf, Edgard Davids i još mnogi crnoputi nogometaši, no talijanski stručnjak drugi bi put trebao malo bolje razmisliti dok se upleće u ovu osjetljivu tematiku.

A Sacchija ne bi trebao braniti, unatoč tome što mu je trenerski uzor.

No, dok se Ancelotti ogradio od rasizma, još jedan stari talijanski trenerski vuk podržao je tezu da je u talijanskom nogometu previše tamnoputih.

Upozoravaju na problem

– Sacchi nije rasist, ali mislim da je u pravu što je upozorio na taj problem. Pa u našim mlađim reprezentativnim kategorijama je po osam-devet stranaca. Nastavimo li tako, talijanski nogomet izgubit će svoj identitet i prepoznatljivu igru – poručio je Fabio Capello. No, izjave Sacchija, Capella i Ancelottija uopće ne čude jer je i predsjednik Talijanskog nogometnog saveza Carlo Tavecchio etiketirani rasist. On je na šestomjesečnoj suspenziji Uefe zbog toga što je crnopute nogometaše u Italiji nazvao "žderačima banana". On je pritom pokušao biti slikovit, pa je "žderaču banana" dao fiktivno ime Opti Poba, no svima je bilo jasno da se radi o crnoputom igraču Juventusa Francuzu Paulu Pogbi.

Italija je posljednjih godina doživjela velik pad na reprezentativnom i klupskom planu, a očito im je najlakše okriviti crnopute igrače...

>> Carlo Ancelotti fašističkim pokličem dao podršku Arrigu Sacchiju

Komentara 2

DI
dinamojavolim1
12:06 21.02.2015.

pa hrvatski mediji stalno pisu o tome kak dinamo ima previse stranaca...dal je i to rasizam??sramota?? ili za medije vrijedi sloboda izrazavanja a za ostale ne vrijedi?

FI
fileck
11:48 21.02.2015.

Kakve sad ima veze što su im stranci tamne boje kože? Ako im stranci smetaju neka ih maknu i stave svoje autohtone igrače. Naravno, ako su ili jednako dobri ili ako žele pošto poto bijelce. Ali onda neka ne plaćuu nad rezultatima nego neka se s rezultatima pomire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije