Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski školski sport

Sportom se bavi čak 11 281 učenika

Školski sport
Foto: HŠS
1/5
19.12.2018.
u 13:20

Program Univerzalne sportske škole pokrenut je 2017. godine i kroz sve ove godine stasao je u program koji ima za cilj da u svakoj osnovnoj školi rad po jedno odjeljenje

Hrvatski školski sportski savez već jedanaest godina kontinuirano utire put mladim generacijama prema sportu i redovitom bavljenju tjelesnim vježbanjem. Hrvatski školski sportski savez jasno definira svoje ciljeve i provodi programe koji vode njihovoj realizaciji.

Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost zajednički je nazivnik svim programima koje Hrvatski školski sportski savez provodi i pri tome brinemo i radimo na tome da učenici zavole sport i prihvate činjenicu da samo redovita tjelesna aktivnost predstavlja jamstvo za dobro fizičko i mentalno zdravlje.

Program Univerzalne sportske škole pokrenut je 2017. godine i kroz sve ove godine stasao je u program koji ima za cilj da u svakoj osnovnoj školi rad po jedno odjeljenje. Riječ je o programu namijenjenom djeci od šeste do desete godine života, tj. učenicima od prvoga do četvrtoga razreda osnovne škole.

Cilj programa univerzalne sportske škole uključivanje je što većeg broja najmlađih učenika u sportske i tjelovježbene aktivnosti, odnosno stvaranje navike svakodnevnoga tjelesnog vježbanja. Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova. U školskoj godini 2017./2018. u 517 odjeljenja se provodila USŠ. Broj učenika iznosio je 11.281 a program se izvodio u 364 osnovne škole u kojima radio 368 voditelja.

Vježbaonice je naziv programa kojega je Hrvatski školski sportski savez pokrenuo prošle školske godine, a program kao cilj ima uključiti što veći broj učenika s posebnim naglaskom na djecu, odnosno učenike koji na sport i tjelesno vježbanje ne gledaju baš s odobravanjem.

U Vježbaonici je prošle školske godine sudjelovalo 5.500 učenika iz 287 škola, od toga 181 osnovnih i 106 srednjih te jednim Centrom za odgoj i obrazovanje. Hrvatski školski sportski savez vodi kontinuiranu brigu i organizira sustav natjecanja školskih sportskih društava pod nazivom Državno prvenstvo školskih sportskih društava Republike Hrvatske. U tom najvećem organiziranom učeničkom sustavu sportskih natjecanja sudjeluje na svim razinama natjecanja preko 100.000 učenika osnovnih i srednjih škola koji se natječu u 14 sportova.

Posebno su ponosni na organizaciju Državnog prvenstva za učenike s intelektualnim teškoćama koje je samo prošle godine okupilo 60 škola odnosno centara za odgoj obrazovanje u kojim. U natjecanjima s četiri sporta sudjelovalo je 350 učenika i 130 voditelja.

Učenici s intelektualnim teškoćama kontinuirano se natječu od školske godine 2018/2019. S ponosom ističu niz projekta u kojima potičemo učenika kako na kretanje, ples i fizičku aktivnost tako i na druge kreativne vidove izražavanja. U projektu Vrtim zdravi film potičemo učenike na stvaranje zdravih prehrambenih navika a ujedno potiču samostalno kreiranja video materijala na temu zdravih životnih navikama, jer se ovakva vrsta vršnjačke edukacije pokazala jako efikasnom.

U projektu Igram, pišem, lajkam potiču se učenici na pisanje i izvještavanje sa školskih sportskih natjecanja koje organizira Hrvatski školski sportski savez. Na taj se način u sportu i tjelesnom vježbanju primiču i oni učenici koji sami nemaju sklonosti sudjelovanju u takvoj vrsti aktivnosti.

Jako je popularan projekt Školskog plesnog virtualnog showa u kojem učenici samostalno kreiraju koreografiju iza plesni nastup kojeg snime, a Hrvatski školski sportski savez ga objavljuje na web stanicama i ostalim kanalima društvenih mreža. Svake godine u proljeće Internet „gori“ jer svi gledaju virtualni plesni show.

Implementacija univerzalnih ideja fair playa u sustavu školskog sporta uvijek je bila i bit će dobrodošla. Uvođenje godišnje fair play nagrade školskog sporta u školskoj godini 2010./2011. bio je samo početak dobre suradnje Hrvatskog školskog sportskog saveza i Hrvatskog fair play pokreta koji djeluju u okviru Hrvatskog olimpijskog odbora.

Sljedeći iskorak u smjeru poticanja promicanja fair play ideja i ponašanja u sustavu školskog sporta je pokretanja TJEDAN FAIR PLAYA u mojoj školi. Projekt se provodi u osnovnim i srednjim školama gdje profesori tjelesne i zdravstvene kulture kroz redovite oblike rada u školi provode i sadržaje koji promoviraju toleranciju, razumijevanje i fair play ideju.

Hrvatski školski sportski savez intenzivno surađuje s međunarodnom školskom sportskom federacijom (International school sports federation) kako u slanju naših učenika na svjetska prvenstva tako i u organizaciji istih u Republici Hrvatskoj.

Prva organizacija Svjetskog školskog prvenstva bila je u rukometu u Varaždinu 2012, a taj se niz nastavio 2016. u futsalu, 2017. u košarci, a u planu je ove godine svjetsko prvenstvo u odbojci i atletici. Glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog sveza Hrvoje Čustonja, najmlađi je član Izvršnog odbora međunarodne školske sportske federacije. Brojni djelatnici školskog sporta članovi su tehničkih komisija pojedinih sportova.

Hrvatski školski sportski savez ponosno ističe i brojne druge oblike suradnje s ostalim institucijama. Primjerice s Hrvatskom olimpijskom akademijom u provedbi natječaja Olimpizam i školski sport, zatim s Hrvatskim fair play odborom u projektima dodjela fair play nagrade školskog sporta i Tjedna fair playa u mojoj školi.

Uvijek naše programe podupire i Središnji državni ured za šport, Agencija za odgoj i obrazovanje, te Kineziološki fakultet s kojima uspješno godinama organiziramo najveći stručni skup u Republici Hrvatskoj – Simpozij školski sport.

Suradnja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo ključna je u programima koji se brinu da aktivnosti budu i zdravstveno usmjerene. Hrvatski školski sportski savez lider je u provedbi aktivnosti koje imaju za cilj sustavnu brigu i skrb da učenici prihvate i sudjeluju u stručno vođenim tjelesnim aktivnostima koje će im stvoriti naviku da ih se ne odreknu ni kad odrastu.

U prostoru hotela Aristos proglašeni su najbolji za ovu godinu. Tako je najbolje školsko sportsko društvo u konkurenciji osnovnih škola – Bogumilac iz Samobora. Na drugom mjestu je ŠSD Knez Branimir iz OŠ Šimuna Kožičića Benje iz Zadra, a na trećem ŠSD Prva iz I. OŠ Čakovec.

Najuspješniji kod srednjih škola je ŠSD Špogi – sportska gimnazija Zagreb. Na drugom mjestu je ŠSD Gimnazijalac iz Čakovca, a na trećem SŠD Augustin iz Kutine.

Nagrade za doprinos razvoju školskog sporta dobili su Matija Horvat, profesor OŠ Čakovec, Tanja Škrak, profesorica srednje škole Duga Resa, te Jadranka Duvančić, tajnica županijskog saveza školskog sporta zadarske županije. Nagradu za životno djelo dobio je Želimir Holer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije