Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNO MU IDE

Splićanin proglašen najboljim, a sada ide na Messija, Neymara i Mbappéa: Ne bojim se

Marko Lukunic/PIXSELL
24.10.2021.
u 08:15

Očekivanja? Kao sportaš veselim se toj utakmici i ne libim se reći da ne strahujemo od Parižana. Znam da nas čekaju Messi, Neymar, Mbappé i ostale zvijezde, ali to me uopće ne zabrinjava. Vjerujem u kvalitetu svoje momčadi i u Pariz idemo pobijediti – kaže Ivo Grbić

Prvi put ove sezone jedan hrvatski nogometaš izabran je u idealnu momčad kola Lige prvaka. U to odabrano društvo svjetskih megazvijezda ušao je sjajni vratar Lillea Ivo Grbić (25), koji je vrhunski branio u utakmici sa Sevillom (0:0).

Taj Dream Team ovotjedne Lige prvaka izgleda ovako: Grbić (Lille), Coates (Sporting), Pique (Barcelona), Blind (Ajax), Alba (Barcelona), Jorginho (Chelsea), Okafor (Salzburg), Mahrez (Manchester City), Salah (Liverpool), Vinicius Junior (Real).

U orbitu ga lansirala Lokomotiva

Jeste li preporođeni u Lilleu?, pitali smo 195 cm visokoga Splićanina.

– Može se tako reći. Odlično mi ide ovdje, odličan je tjedan iza mene. Zadovoljan sam kako se ovdje razvija moja karijera, a bio bih još zadovoljniji kada bismo i kao momčad bili bliže vrhu ljestvice (trenutačno 11. mjesto, nap. a.), jer naša momčad kvalitetom zaslužuje visok plasman. No, sve se stigne nadoknaditi budući da moj Lille i drugoplasirani Lens dijele samo četiri boda – kaže nam Grbić.

Lille je prvak Francuske, iznenađujući pobjednik natjecanja u konkurenciji s favoriziranim PSG-om. Kada je vaš međusobni okršaj s Parižanima?

– Sljedećega petka na Parku prinčeva. Očekivanja? Kao sportaš veselim se toj utakmici i ne libim se reći da ne strahujemo od Parižana. Znam da nas čekaju Messi, Neymar, Mbappé i ostale zvijezde, ali to me uopće ne zabrinjava. Vjerujem u kvalitetu svoje momčadi i u Pariz idemo pobijediti – nastavlja Grbić.

Ove sezone za Lille je branio u 11 utakmica, primio je deset pogodaka, tri puta sačuvao je mrežu netaknutom. Prema ocjenama francuskog sportskog dnevnika L’Equipea, Ivo je u rujnu bio najbolje ocijenjeni vratar francuskog prvenstva, a prema Sofascoreu, u poretku najbolje ocijenjenih igrača Lillea na šestom je mjestu s prosjekom ocjena 6,90.

Zanimljivo je da Ivo, inače debitant u Ligi prvaka, u tom natjecanju nije primio ni jedan pogodak iz igre. S Wolfsburgom i Sevillom bilo je 0:0, a u porazu Lillea od Salzburga (1:2), oba pogotka primio je iz jedanaesteraca.

Kako ste uspjeli dohvatiti tako dobru formu nakon što se praktički cijelu prošlu sezonu u Atleticu bili na klupi?

– Pa sami ste rekli, bio sam u Atleticu. I svaki dan radio sam s najboljim vratarom svijeta Oblakom, imao sam vrhunskog trenera vratara, na treninzima sam branio protiv Suareza, Felixa... To je neprocjenjivo iskustvo. U prošloj sezoni bio sam određen da budem prvi vratar Atletica u utakmicama Kraljeva kupa, pa sam u jednoj i branio, a kada je došla sljedeća, dobio sam koronavirus. A u sljedećoj smo ispali. U Atleticu sam sigurno napredovao, kao što sada osjećam da prelazim na još višu razinu i u Lilleu, uz sjajne suigrače i trenera vratara Revela – dodaje Grbić.

Ivi se prostor u Lilleu otvorio odlaskom prvoga vratara Maignana u Milan, pa je tako Splićanin postao jedini hrvatski vratar u Ligi prvaka, ali i jedini Hrvat u ligama tzv. petice koji standardno brani. Pandur u Veroni ima jedan nastup, a Šemper u Genoi ni jedan.

Zanimljivo, Grbić je dobio angažmane u dva vrhunska europska kluba, a nije ga u orbitu lansirao ni Hajduk, ni Dinamo, ni A-reprezentacija, nego – Lokomotiva.

A što je zapravo s reprezentacijom? Izbornik Dalić u svom je mandatu pozivao Subašića, L. Kalinića, Livakovića, Slugu, Ivušića i Grbića, a samo Grbić nije ni jednom nastupio. Čak deset puta bio je u zapisniku i nije ušao u igru. Kako gleda na to?

– Reprezentacija bi nam svima trebala biti svetinja, i za mene ona to i jest. A kad je tako, interes pojedinca je nebitan, važna je samo dobrobit nacionalne momčadi. Svi vratari koje je izbornik pozivao vrhunski su, i kao golmani i kao ljudi. Među nama je čvrsto zajedništvo, a izbornikov je posao da izabere onoga kojega u tom trenutku smatra najboljim. Naravno da je sportski nadati se i željeti braniti, ali ako se to i ne dogodi ja ću biti najveća potpora svojim suigračima – ističe Ivo.

25.07.2020., stadion Gradski vrt, Osijek - Hrvatski Telekom Prva liga, 36. kolo, NK Osijek - NK Lokomotiva. Ivo Grbic. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Rusija nije opasna

Kakvom mu se sada čini reprezentacija?

– Izvrstan je spoj mladosti i iskustva i dovoljno kvalitetna da na velikom natjecanju postigne vrhunski rezultat – kaže Ivo.

Pod uvjetom da Hrvatska u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo pobijedi Maltu i Rusiju? Vidite li opasnost u susretu s Rusima?

– Za mene utakmica s Rusijom nije opasna. Pa igramo u Splitu, bit će pun stadion, izvanredna atmosfera, publika će biti naš 12. igrač i nosit će nas do pobjede. Rusija je odlična, ali uza sve to što mi imamo, od naših igrača do ozračja na Poljudu, vidim nas kao pobjednike skupine – zaključio je Ivo Grbić, nakon Vedrana Runje (Marseille) i Danijela Subašića (Monaco) treći hrvatski vratar koji s francuskim klubom nastupa u Ligi prvaka.

Ključne riječi

Komentara 5

CO
coky
10:21 24.10.2021.

Sretno Ivo u karijeri. Što rećo nego se *osrati na struku u Hajduku, koji ga nisu prepoznali :(

RE
RedTree
15:02 24.10.2021.

On i Ivušić se nameću kao nove jedinice.

BL
blekpanther
10:28 24.10.2021.

Uspjeva jer je Splićanin, Zar stvarno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije