Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUDO PRIRODE

Španjolce zanima Modrićeva tajna: 'Kako je to moguće?! Kao dječarac je'

La Liga Santander - Real Madrid v FC Barcelona
SERGIO PEREZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
12.04.2021.
u 13:02

- Veteran je odigrao onu vrstu utakmice za koju je zaslužio ovacije prepunog stadiona. Njegovo razumijevanje s Kroosom je telepatsko.

I dok neke tajne koje okupiraju čovječanstvo, poput one kako su Egipćani gradili velike piramide, i dalje ostaju zagonetka, druge "tajne", poput one dugovječnosti Luke Modrića, lako su dokučive.

Ne treba se previše "razbijati" glava da bi se shvatilo zašto je hrvatski veznjak možda i trenutačno najbolji na svijetu. Da jest, to dokazuje u gotovo svakoj utakmici. Tako je bilo i sada u 30. kolu La Lige, gdje je njegov Real Madrid s 2:1 pobijedio Barcelonu.

No El Clasico u samom smislu riječi zasjenio je Hrvat. Iako je Real slavio golovima Karima Benzeme i Tonija Kroosa, mnogi su baš Modrića proglasili igračem utakmice. Hrvatski kapetan odigrao je svih 90 minuta, imao je 55 dodira s loptom, 84 posto točnih dodavanja, prema SofaScoreu zaslužio je ocjenu 7, a prema čitateljima Marce, bio je najbolji.

Stalno trenira, nema odmora

– Veteran je odigrao onu vrstu utakmice za koju je zaslužio ovacije prepunog stadiona. Njegovo razumijevanje s Kroosom je telepatsko i taj par veznjaka kontrolirao je meč u prvom poluvremenu. Tamo gdje su zamijenjeni mnogi njegovi suigrači, on je ostao do kraja – piše Marca.

No hvalospjevi Modriću već su pomalo dosadni, on na tu vrhunsku razinu, koju svi i slave, nije došao preko noći, a ono što sve intrigira jest kako je na toj razini još uvijek. Luka ima 35 godina, a po travnjaku trči kao dječarac.

Pitanjem kako je to moguće već su se bavili španjolski mediji pa je AS jednom objavio članak "Tajne Luke Modrića", u kojem se detaljno piše o toj temi s naglaskom na poseban način treniranja koji Modrić redovito prakticira. Osim toga, jako pazi na detalje, kako se hrani, odmara, a pomaže mu i taj njegov mentalitet dječaka. To su navodno ključni faktori koji su ga doveli do najviše razine i koji ga tu i drže.

A pogled stručnjaka i objašnjenje svima nama početkom ove godine dao je njegov kondicijski trener doc. dr. sc. Vlatko Vucetić.

– On je izuzetno posvećen svojoj pripremi. Dolazi ranije na treninge i odrađuje pripremne vježbe u suradnji sa mnom. To je apsolutno svakodnevno vježbanje. On je 24 sata dnevno posvećen tom sportu. Uredno i kvalitetno živi i non-stop radi na svojoj prevenciji. Izuzetno je važno raditi na prevenciji i održavanju kondicije. On, kao što možete vidjeti, na svakoj utakmici bez problema istrčava 90 minuta pa i dulje. Jako velikom broju igrača događaju se ozljede, a on se ne ozljeđuje – govorio je tako kondicijski trener za HRT pa dodao da će to tako funkcionirati dok se svakodnevno bude držao onoga što radi.

Koliko je Modrić posvećen sebi i nogometu, govori i to da trenira i kada je na odmoru.

– On na moru, primjerice, pliva, koristi gume... Tijekom godišnjeg možda je imao ukupno tri dana da ništa nije radio. On se posvetio i odlučio živjeti sportski – objasnio je Vucetić.

Iako su mnogi Modriću na početku njegove karijere govorili da je premalen, preslab, on je pokazao da je ipak najveći i najjači jer nogomet se igra i glavom. A sve te detalje Luka u glavi ima dobro posložene. Najbolji je igrač Reala i hrvatske reprezentacije, i još ne zna kada će mu biti kraj.

– Modrić je poput dječaka. On je "vatrootporan" ili ima tajnu mladosti koju ne otkriva. Hrvat ima 35 godina i, kada većina igrača razmišlja o odlasku u mirovinu ili je u mirovini, on je još uvijek tu. Daje sve od sebe i ne propušta ni minutu u Realu. Danas je i dalje iznad mnogih mlađih igrača – piše u članku Mundo Deportiva.

Sve se mijenja, a klasa ostaje

Nakon pobjede nad Barcelonom kraljevska momčad izbila je na prvo mjesto prvenstvene tablice, a u utorak ih čeka okršaj protiv Liverpoola u Ligi prvaka, tako da o nekom kraju Modrić nema ni vremena razmišljati.

Ove je sezone za Real Madrid odigrao ukupno 39 utakmica, drugi je po broju odigranih ove sezone. Nadmašuje ga samo Thibaut Courtois (40 utakmica). Luka je i zabio četiri gola te upisao šest asistencija. Na travnjaku je proveo 2948 minuta, a one najbolje tek mu slijede.

Ne treba ni govoriti da je nedavno oborio rekord među vatrenima kao igrač s najviše nastupa za reprezentaciju. Za Hrvatsku je odigrao 136 puta u posljednjih 15 godina. Za to je vrijeme promijenio šest izbornika, bio na šest velikih natjecanja, osvojio svjetsko srebro, nagradu za najboljeg igrača SP-a, nagrade Fife, Uefe i Zlatnu loptu France Footballa za najboljeg nogometaša. Puno toga se tijekom njegove karijere mijenjalo, ali klasa je ostala, ona traje, ona sada tjera i laike da sjednu i gledaju ga kako igra.

Komentara 1

JG
jozagulikoza.guli
21:02 12.04.2021.

Nego, što kaže španjolski novinar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije