Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZA KULISE

Gledatelja je manje, ali Sljeme i ‘Kraljica’ i dalje imaju svoju dušu

Navijači na Sljemenu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
04.01.2018.
u 08:17

– Konačno snijeg! Čekamo ga već tjednima i bojali smo se da će nam praznici proći bez njega, no došli smo na sreću na Sljeme – rekla su vesela braća, 11-godišnji Nikica i 8-godišnji Gabrijel Grlić.

Dok su se zadnjih dana šetali Zagrebom, bojali su se hoće li uopće biti utrke zbog koje su došli u Hrvatsku, a onda su se itekako iznenadili kada su se popeli na Sljeme. Vesela ekipa iz Austrije koja je došla bodriti svoje skijašice i skijaše na zagrebačkom slalomu Svjetskog kupa zaključila je da je nevjerojatno da Snježna kraljica tako dobro funkcionira po ovakvim vremenskim uvjetima.

Konačno smo na snijegu

– Čuli smo da je FIS rekao da je staza odlična, ali iznenadile su nas ove gotovo proljetne temperature. A onda smo nakon samo pola sata vožnje ugledali pravu snježnu bajku. Istina je da bi za potpun ugođaj bilo bolje da je cijela Medvednica bijela, no već je super što na stazi i oko nje ima dovoljno snijega koji nije ništa lošiji od onog kod nas u Kitzbühelu ili Schladmingu, a tamo ga je već napadalo dosta – rekao je Ervin Schir koji je s djevojkom i prijateljima došao iz Innsbrucka. Ionako su planirali doći vidjeti Advent pa su spojili to sa zimskim radostima, a na isti su se recept već drugu godinu zaredom odlučili i supružnici Mateljak. Silvana i Željko do Zagreba su potegnuli iz Ploča, a bili su samo jedni od mnogih kojima nije bilo teško prevaliti stotine kilometara da bi doživjeli skijaško ludilo u Zagrebu. Iako je gledatelja bilo nešto manje nego prethodnih godina, na jučerašnju žensku utrku Snow Queen Trophy došli su gosti iz cijele Hrvatske, ali i šire.

Navijači na Sljemenu
1/6

– Neki su nam rekli da neće biti dosta snijega. Ali i ovo malo ipak je više nego što ćemo ga vidjeti u Dalmaciji tako da se isplatilo putovati – zaključili su supružnici Mateljak koji su se dobro opremili navijačkim rekvizitima. Iako dvije hrvatske predstavnice nisu ušle u drugu vožnju, u publici uz samu stazu nije nedostajalo zastavica, šalova na kockice i zviždaljki, a navijači su svaku skijašicu do cilja ispratili legendarnim povikom “op, op, op…”. Euforija je počela čim se Ivica Kostelić spustio niz Crveni spust kao predskijaš.

Glavni rekvizit za najmlađe bilo je pak sve čime se moglo spuštati niz brijeg uz stazu. Onima koji nisu imali sanjke bilo je dovoljno kotrljanje, a nerijetko su im se pridružili i odrasli.

– Konačno snijeg! Čekamo ga već tjednima i bojali smo se da će nam praznici proći bez njega, no došli smo na sreću na Sljeme – rekla su vesela braća, 11-godišnji Nikica i 8-godišnji Gabrijel Grlić. Od snijega su napravili i “mini” Sljeme, odnosno model ciljne ravnine za igru uz koji su se mnogi kasnije željeli fotografirati.

– Ovo je odlično, pravi jednodnevni obiteljski izlet. Godinama planiramo doći na Snježnu kraljicu i sada smo se prvi put uspjeli dogovoriti. Ja sam samo zbog ovoga uzela godišnji odmor i nisam požalila – poručila je njihova majka Mirela Grlić koja je zaključila da na Sljemenu ima jako puno turista, no ipak je Zagrepčanima poseban osjećaj oko srca kada mogu doživjeti takav spektakl u svome gradu. Obitelj Grlić na snijegu se odlično zabavila, a kada su prstići ipak promrzli, otišli su se ugrijati i okrijepiti na poznato Krumpirište. Ipak, ove je godine ono bilo znatno skromnije pa su se tako gledateljima u manjem broju šatora dijelili čaj, sendviči i slastice. Zbog smanjenog budžeta gledatelji su ostali bez tradicionalnog graha, a djelatnici u šatorima priznali su nam kako su mnogi za njega pitali.

– Nismo došli zbog graha ili hrane, nego navijati. I naravno da imamo koga bodriti! Pa došli smo ovamo zbog Leone Popović. To mi je sestrična pa joj je cijela ekipa došla dati podršku. Iz svega smo glasa bodrili i našu Idu Štimac – rekla je Izidora Šporer. U Zagreb je došla iz Mrkoplja, a u pauzi od navijanja ugrijala se čajem na Krumpirištu za koje je zaključila da i dalje ima dušu.

Utrka ima podršku

– Ne smeta nam manji broj šatora. Mi smo si sami donijeli višnjevac da grije pa malo i dijelimo ljudima. Glavno da je veselo – rekli su Lea, Dalibor i Igor iz Križevaca. Gosti su zadovoljni bili i činjenicom što je organizirani prijevoz cijeli dan funkcionirao besprijekorno pa su zaključili da ih je ZET malo i iznenadio. Da se mjere štednje ne bi trebale vidjeti u prijenosu te da ih natjecatelji na bi trebali osjetiti uopće, a gledatelji tek minimalno, poručili su i organizatori koji su ipak zaključili da Hrvatskoj za nekadašnji sjaj Snježne kraljice trebaju ponovo i velika skijaška imena. Istog je mišljenja i gradonačelnik Milan Bandić.

– Istina je da utrka stoji puno, i više od onoga što Zagreb dobije, ali ne smijemo zaboraviti da naš Advent već treći put proglašen najboljim u Europi, a tome je sigurno pridonijela i Snježna kraljica. Zagreb se na ovaj način upisuje na svjetsku skijašku kartu i to je neprocjenjivo. Istina, šteta je što više nema Janice i Ivice, ali ne moramo mi uvijek biti prvi na svijetu – zaključio je Bandić koji je cijelo vrijeme pratio utrku, a u publici su bili i Jakov Kitarović, Radimir Čačić...

Komentara 4

MA
Machak
09:42 04.01.2018.

Samo su Bandić i njegova kamarila dogadjanja u Zgb nazvali "Advent" cijeli ostali svijet - pa i site na kojem se glasuje za najbolji "advent" ta dogadjanja zove pravim imenom - Christmas market iliti božićni sajam. Ali to bi naravnono za pravovjerne Hrvate bilo svetogdje. Vezivanje trgovanja za rođenje Isusa je blasfemija ako niste znali konačno sam je Isus - za one koji vjeruju da je postojao - istjerao trgovce iz hrama.... a održavati ove priredbe na Medvednici do nemamo nijednog skijaša koji čemu vrijedi je bacanje para. Ali...panem et circences, jel da?

DU
Deleted user
17:47 05.01.2018.

Bandić je toliko bahat jer mu nitko ništa ne može; za njega nema DORHA ni MUP-a ni nikoga pa našu lovu sipa na umjetni snijeg i ofucane skijaše i njihov boravak u Zagrebu. Danas je u radijskoj emisiji izjavi daa će On naći način kako smanjiti plaće i podijeliti otkaze ako ga ljudi tuže što im nije isplatio ono što je potpisao da će isplatiti. Pa to sve govori o toj figuri.

ES
esmeron
09:15 04.01.2018.

Nikoga ne zanima Bandićeva sprdačina. A njega boli ona stvar, njemu je bitno da sjedi pored prve dame (Jakove ne daj se) i o svojoj proviziji od eadova na Sljemenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije