Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOGIČAN POTEZ KUSTIĆA

Snimka je vrlo kompromitirajuća, pitanje je hoće li Bebek ikada više moći suditi Hajduku

30.09.2021.
u 07:00

Žurna reakcija HNS-a je logična, predsjedniku Marijanu Kustiću ne trebaju ovakvi skandali nakon što je koliko-toliko uspio stabilizirati odnose s Hajdukom.

U javnost je procurila audiosnimka u kojoj se navodno čuje glas suca Prve HNL Ivana Bebeka, koji na vrlo kompromitirajući način pokušava objasniti zašto nije sudio jedanaesterac za Hajduk protiv Lokomotive. Podsjetimo, sporna situacija dogodila se u 9. minuti susreta kada je Livaja nakon kontakta s De Haasom pao u šesnaestercu. VAR sudac Tihomir Pejin nije pozvao Bebeka da pogleda spornu situaciju, Livaja je protestirao pa zaradio žuti karton, a navijači su vrijeđali Bebeka pa je još i Hajduk kažnjen.

Stenogram snimke koja kruži društvenim mrežama i na kojoj govori Bebek donosimo u cijelosti:

– Ta situacija... Livaja se okreće i ovaj digne ruke, dolazi do nekog kontakta po nozi, ali Livaja svoju desnu nogu gura malo udesno. Dođe do kontakta i onda se ta noga odbije od tog kontakta i onda sam sebi zapne nogu. To što je on sam sebi zapeo nogu, to bi i bio penal da je taj kontakt stvarno bio, da Livaja nije svojom kretnjom jednako došao do suparnika kao i suparnik do njega. To meni nije kazneni udarac i ne može biti. Odnosno, da ga sviraš, može proć', ali mislim da to nije kontakt za prekršaj – objasnio je glas sa snimke koji, navodno, pripada Ivanu Bebeku.

“On je obično smeće”

Na snimci objašnjava i da je potražio stručno mišljenje splitskih novinara. Osim toga, novinara jednog portala grubo vrijeđa nazivajući ga “štenetom koje je bilo oslobođeno tjelesnog” i “smećem”.

– Ovaj, ali, recimo, pričao sam s pet novinara splitskih i oni isto kaže da njima nije to uopće dovoljno za kazneni udarac. Normalno, oni nemaju muda napisati. Ma najbolje da svaku utakmicu počnemo suditi s rezultatom 2:0 za Hajduk. Tko god je malo duže u nogometu, već je navikao na iste scenarije dolje iz kuhinje. Nemam se snage više ni živcirati, da ti budem iskren – zaključio je glas sa snimke.

HNS istražuje snimku i utvrđuje njenu autentičnost, potvrdio je to svojim priopćenjem:

“Nakon objavljene audio snimke suca Ivana Bebeka, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić odmah je zatražio pokretanje disciplinskog postupka protiv Ivana Bebeka te hitno očitovanje o ovoj snimci od strane Ivana Bebeka te predsjednika Komisije nogometnih sudaca Brune Marića. Hrvatski nogometni savez pravodobno će obavijestiti javnost o ishodu disciplinskog postupka protiv Ivana Bebeka”, napisali su na službenoj stranici Saveza.

Žurna reakcija HNS-a je logična, predsjedniku Marijanu Kustiću ne trebaju ovakvi skandali nakon što je koliko-toliko uspio stabilizirati odnose s Hajdukom.

Vidjet ćemo, ako se dokaže da je na snimci zaista glas Ivana Bebeka, kakva će biti kazna za našeg ponajboljeg suca. Moguća je duga suspenzija. Upitno je dakako i da li bi nakon ovakvog stava prema Hajduku i njegovim navijačima Bebek uopće ikada više smio suditi utakmice bijelih. Ne samo zbog morala, već i zbog straha za svoju sigurnost, koja mu u Splitu više sigurno ne bi mogla biti zajamčena.

Sudac Ivan Bebek kratko nam se jučer javio porukom iz Varšave, gdje danas sudi utakmicu Europske lige između Legije i Leicestera.

“Ne mogu razgovarati, u Varšavi sam, vidjet ćemo sve."

Hajduku kazna 50.000 kuna

Radno je jučer, u vezi s utakmicom Hajduka i Lokomotive, bilo i kod disciplinskog suca Prve HNL Alana Klakočera, koji je donio odluke o kaznama s utakmica kompletnog 10. kola.

HNK Hajduk kažnjen je s 50.000 kuna zbog korištenja pirotehničkih sredstava (čl. 67. DP HNS-a) i diskriminacije (čl. 88. DP HNS-a) domaćih navijača tijekom utakmice Hajduk – Lokomotiva.

U 41. minuti sa sjeverne tribine stadiona od pripadnika Torcide čulo se neprimjereno skandiranje ‘ubij, ubij, ubij Bebeka’, koje je djelomično prihvatila preostala publika na stadionu. U 70. minuti na sjevernoj tribini zapaljeno je 20 baklji, od kojih su dvije bačene na tartan stazu, a jedna na rub terena za igru. U 75. minuti na istoj tribini zapaljene su još tri baklje te jedna dimna kutija, koja nije bačena s tribine. Nakon završetka utakmice slijedilo je kolektivno skandiranje publike na cijelom stadionu ‘ubij, ubij Bebeka’, objasnio je svoju odluku disciplinski sudac.

>> Poslušajte i sporne izjave

Ključne riječi

Komentara 42

KJ
kjlćllk
07:51 30.09.2021.

Ovo je netko podmuklo snimio bez znanja sugovornika, klasična namještaljka ali i kazneno djelo. Snimljeni bi trebao dignuti kaznenu prijavu. Drugo, meni je kao navijaču nogometne igre dodijalo to konstantno višegodišnje neopravdano negodovanje od strane Hajduka i stvaranje umjetnog animoziteta između dijelova Hrvatske. Realno, Hajduk mora postati bolji klub, stvoriti bolje igrače, igrati bolji nogomet pa će doći i golovi, bodovi i uspjesi. Ovo javno iznuđivanje rezultata i stvaranje negativne atmosfere je više nečitljivo. Prije nekoliko godina upravo na njihovom stadionu dogodila se neviđena sramota koja je rezultirala zabranom utakmica pred publikom hrvatske reprezentacije u trajanju od čak dvije godine, upravo navijači tog kluba su prekidali utakmice europskog prvenstva, stavljali transparente „… sve izgubili“, „vješali“ Modrića koji je sve postigao u životu svojim teškim radom i kojeg je upravo Hajduk prije toga odbacio. A nitko se nije sjetio da bi ustvari trebali biti bolji a da su loši pokazuju i ekstremno loši europski rezultati gdje nema hrvatskih sudaca niti utjecaja. Želim Hajduk koji pobjeđuje i zabija golove, nitko ne želi ovakav Hajduk. Jednostavno, loši su.

DU
Deleted user
07:53 30.09.2021.

Preslušao cijeli razgovor i mogu samo dodati - svaka čast Bebek! Kao drugo ne vidim zbog čega bi on trebao biti suspendiran, ako je netko tajno snimao njegov privatni razgovor u kojem ništa pogrdno ni krivo nije rekao. Posebno me se dojmio dio i kojem konstantira kako se 20 splitskih novinara složilo s njim da nije bilo penala,ali to nemaju muda napisati, tu bi dodao da isto vrijedi i za dobar dio "zagrebačkih novinara"!

DU
Deleted user
07:27 30.09.2021.

A i neka je rekao, rekao je što misli i vjerovatno "istinu", nije niti bitno da li meni on kao sudac ili čovjek odgovara ili ne odgovara lijepo je čuti što netko misli iskreno , lijepo i rijetko....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije