Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE KRIV?

Snimka Bianchijeve nesreće otvara nova pitanja o sigurnosti u formuli 1

Jules Bianchi
Foto: James Moy/Press Association/PIXSELL
07.10.2014.
u 23:46

- Potpuno je jasno da je postojao propust. Čiji? Još uvijek nisam siguran. Je li to kontrola utrke ili suci u tom zavoju? - rekao je Prost

Nakon nesreće Julesa Bianchija na VN Japana pojavilo se mnoštvo pitanja koja se tiču sigurnosti u formuli 1. Stvari su se dodatno uzburkale kada se internetom jučer počela širiti snimka samog udesa koju je snimio jedan navijač. On tvrdi da ‘FOM pokušava sakriti video isječak jer on pokazuje sve propuste’ te da je video objavio ‘kako bi pokazao istinu svim navijačima formule 1′. Naravno, FOM koji je vlasnik komercijalnih prava zabranio je objavljivanje bilo kakvih snimki nesreće ali nju su ipak vidjeli mnogi, među njima i četverostruki svjetski prvak Alain Prost:

- Potpuno je jasno da je postojao propust. Čiji? Još uvijek nisam siguran. Je li to kontrola utrke ili suci u tom zavoju? - rekao je Prost koji je bio uznemiren kada je vidio da sudac na mjestu nesreće maše zelenom zastavom. - Zelena zastava je trebala biti najmanje 100 metara dalje.

Međutim, Emanuele Pirro, koji je ima ulogu FIA-inog vozača-suca na utrkama formule 1 tvrdi da je potpuno u redu da se zelenom zastavom maše na sljedećem punktu nakon zone opasnosti gdje su žute zastave – čak i ako je ‘opasnost’ samo metar udaljenosti od sljedećeg punkta. Za Autosprint je rekao da su u zabludi svi koji misle drugačije.

Vozač-sudac na Suzuki bio je Mika Salo a on tvrdi da je Bianchi jednostavno vozio prebrzo u zoni žutih zastava. Osim toga, brani odluku Charlieja Whitinga koji na stazu nije poslao sigurnosni automobil.

- Nijedan bolid ne bi trebao otići sa staze u toj situaciji. Sve sam vidio, bio je prebrz. Odluka da se na stazu ne pošalje sigurnosni automobil bila je ispravna. U tom zavoju je bila jedna nesreća a Adrian Sutil nije trebao pomoć tako da nije bilo potrebe poslati sigurnosni automobil. To je bila standardna situacija.

Osim toga, dizalica je izašla na opasno mjesto na stazi za vrijeme obilne kiše a bolidi su se nastavili utrkivati, tj. nije izašao sigurnosni automobil. Martin Brundle tvrdi da se treba ponovno razmisliti o načinu na koji se dizalice koriste u formuli 1. Nesreća Julesa Bianchija slična je onoj Martina Brundlea – u istom zavoju je 1994. proklizao po kiši (za vrijeme žutih zastava) te ga je malo dijelilo od udarca u vozilo koje je trebalo odvući drugi bolid. U toj nesreći Brundle je sucu slomio nogu te još jednom ponavlja kako incident iz Suzuke potvrđuje koliko su na stazi opasna druga vozila.

- Puno puta sam to rekao, brinem se zbog tih vozila na stazi. Skoro sam izgubio život u sličnoj situaciji – promašio sam ga i pogodio suca. Jako sam zabrinut jer to su nesreće koje mogu odlučiti karijeru ili nešto još gore. Te dizalice su previsoke a vi sjedite prenisko. Taj zavoj u kojem idete lijevo posebno je opasan. Ako tamo izletite onda idete u ogradu jer zbog velike brzine nema šanse da se izvučete.

Budući da je imao sličnu nesreću, Brundle zna je s mokre staze lako proklizati čak i pod žutim zastavama.

- Neki će reći ‘imate žute zastave’ ali to vas neće spriječiti da prokližete jer smo vidjeli Ericssonovo izlijetanje iza sigurnosnog automobila. Ja sam tamo izletio pod žutim zastavama, bila je slaba vidljivost i nisam mogao vidjeti ni vlastiti upravljač. Ako jedan bolid izleti na određenom mjestu onda postoji puno veća šansa da će i drugi bolid izletjeti na istom tom mjestu.

>> Montezemolo: Bianchi je trebao biti budućnost Ferrarija

>> Više pročitajte na GP1.hr

Komentara 5

A4
alfa 4c
11:55 08.10.2014.

Kod brzina viših od 300km/h suludo je uopće raspravljati o sigurnosti bolida,auta,motocikla... Bolidi su općenito sigurniji u odnosu na prijašnja dva desetljeća, no brzine su takve da je smrtni slučaj u tome sasvim normalan...

HR
HRVATSKA89
12:46 08.10.2014.

per centimetara su ga djelila da ne udari glavom u kotac od traktora

HR
HRVATSKA89
12:46 08.10.2014.

per centimetara su ga djelila da ne udari glavom u kotac od traktora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije