Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMAĆI TALENTI

Sliči li vam na slavnog oca? Ovom mladom Hrvatu predviđaju velike stvari

Mače: Gaj Mače i Lokomotiva u šesnaestini finala nogometnog kupa
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
02.11.2020.
u 08:22

Već dulje vrijeme na sceni je i sjajni mladi centarfor Lokomotive, također 17-godišnji Roko Šimić, sin proslavljenoga reprezentativca Darija Šimića.

Ugledni britanski dnevni list Guardian objavio je nedavno popis 60 najtalentiranijih svjetskih nogometaša 2003. godišta, na kojemu su osvanula imena trojice hrvatskih talenata.

Na njemu su Hajdukov ofenzivni vezist Ivan Ćubelić, Dinamov vezist Tomislav Duvnjak, te – što je posebno interesantno – i jedan napadač: Bartol Barišić iz Dinama.

Po čemu je to pojava Bartola Barišića posebnija od ostalih naših dragulja s ovoga popisa? Po tome što je riječ o nogometašu koji igra na poziciji na kojoj je hrvatski nogomet već godinama najdeficitarniji, središnjega napadača, budući da sustav mladih selekcija HNS-a još od Andreja Kramarića (1991. godište) nije izbacio špicu koja je prošla kroz sve HNS-ove kategorije.

Primjerice, genijalni Dinamov centarfor Bruno Petković ima samo jedan nastup za selekciju do 21 godine, a za A reprezentaciju debitirao je tek s 25 godina.

Kramarićev nasljednik

Evo kako je Guardian opisao Bartola Barišića:

– Jedan od najplodnijih strijelaca u hrvatskim omladinskim ligama još od Andreja Kramarića. Barišića bi se moglo nazvati križancem Maura Icardija i Harryja Kanea. Ima klasični golgeterski instinkt – kaže Jozo Bandić, jedan od trenera Dinamove akademije i nastavlja:

– Bartol ima istu želju za postizanjem pogodaka kada je rezultat 2:0, 5:0 ili 9:0. Njegova strast i glad su nevjerojatni. Tako dobivate kompletnu sliku o osobinama mladoga centarfora; ali nije samo glad za pogocima već i raznolikost njegove “kliničke završnice” i vladanja loptom ono što ga čini posebnim. Barišić može zabiti iz bilo kojeg položaja i u bilo kojoj situaciji: bilo da se radi o udarcima nogom, glavom, u kontri ili “premlaćivanju” obrambenoga igrača u izravnom dvoboju prije nego što osvoji loptu. Barišić je već debitirao za prvu momčad Dinama (24. srpnja 2020., protiv Varaždina u Zagrebu, nap.a.).

Prema svemu navedenome, daroviti Zagrepčanin ima sve preduvjete da, uz pravilan razvoj u klubu, postane nasljednik velikih centarfora stasalih u našim bazenima: Šukera, Vlaovića, Prše, Mandžukića, N. Kalinića, Kramarića.

– Bartol posjeduje izvanredan osjećaj za prostor, za loptu, nevjerojatnu snalažljivost kada se nađe u šansi. Ima idealnu staturu za napadača, visok je, snažan, fantastično napada prvu stativu i uvijek je korak ispred obrambenog igrača. Bartol je, poput nekada Kramarića, najbolji strijelac u Dinamovim mlađim kategorijama te prva špica mlađih selekcija HNS-a. On, upravo poput Kramarića, ima izvanredan osjećaj za gol i neumoljivost u realizaciji. Uočio sam i kako ima izvanredan tajming skoka, što nije uobičajeno za tako mladoga nogometaša, ima dubinu, okomitost, sve što treba krasiti strijelca – kazao nam je izbornik kadetske reprezentacije Tomislav Rukavina.

Međutim, tu se ne zaustavlja, jer nadareni Barišić nije posljednje poglavlje priče o hrvatskom napadačkom potencijalu. Već dulje vrijeme na sceni je i sjajni mladi centarfor Lokomotive, također 17-godišnji Roko Šimić, sin proslavljenoga reprezentativca Darija Šimića.

Taj mladić, rođen 2003. godine u Milanu, ima tri seniorska nastupa za lokose i u pravim je rukama trenera Gorana Tomića. Iako ga Guardian ne spominje na svojoj listi, Šimić nije ništa manje moćan.

– Da, Roko Šimić je također dragulj i svakako, poput Barišića, potencijal koji obećava i pravilno se razvija. No, ne zaboravimo da je 2003. godište iznjedrilo još jednoga izrazito darovitoga strijelca, Šibenčanina Ivana Laću, rođaka Dinamova igrača Gjire. Laća je bio najbolji strijelac kadetskog prvenstva, a i on je u prvoj momčadi Šibenika, što je za tako mladoga igrača iznimno važan korak u razvoju – napominje Rukavina.

Izbornika veseli što se na horizontu odjednom pojavljuju čak trojica igrača s potencijalom za A vrstu, premda s tek 17 godina do nje imaju prevaliti još dugačak put.

– Roko je drukčiji igrač od Bartola; on naravno zna zabiti gol, ali nije klasični, izraziti golgeter. On puno više sudjeluje u igri, brži je, bolji u situacijama jedan na jedan, kada je leđima okrenut golu... Naravno da sam kao čovjek iz sustava HNS-a sretan što su se pojavila trojica tako izrazitih talenata. Pravi strijelci se rađaju, ta vještina je urođena i ne može se naučiti, a, eto, 2003. godina zaista je plodonosna kad su golgeteri u pitanju.

Slijedi ključno razdoblje

Napominje kako je pred njima ključno razdoblje, prijelaz iz juniorskog u seniorski nogomet.

– Sada je sve na njihovim klubovima. Po meni, takvi talenti ne bi se trebali predugo zadržavati u kategorijama u kojima su predominantni i ne dobivaju dovoljno izazovan podražaj. Oni bi trebali preskakati stepenice i što prije biti suočeni sa što većim zahtjevima. U konkurenciji u kojoj bi se morali izboriti za pozicije, što bi im pomoglo i u izgradnji njihovih karaktera, a ne bi imali rezultatskoga pritiska, kao što je to, primjerice, u Lokomotivi – zaključio je Rukavina.

I dok Šimić i Laća (osam nastupa za Šibenik) igraju za seniore, 17-godišnji Bartol Barišić u Dinamu za sada nastupa za juniorsku momčad pod vodstvom trenera Andreja Miokovića. Ove sezone postigao je pet pogodaka u osam nastupa. U kadetskoj reprezentaciji (U-17) postigao je deset pogodaka u osam nastupa. Od zime bi trebao postati stalni član prve momčadi plavih.

Ključne riječi

Komentara 3

DO
donyvegy
19:11 02.11.2020.

Bilo bi super da odigra u HNL barem par sezona, barem koliko je odigrao Krama ...

BE
Beskucnik
05:48 03.11.2020.

Eto prilike , nek Dinamo to smo mi kupe Lokomotivu , pa nek tata proda vlastitog sina i tako dokazu da su sposobni eventualno sutra Dinamo preuzet , prvo bek uloze par milijuna € vlastitog novca

DU
Deleted user
19:55 02.11.2020.

Svake godine ima Dinamo 2-3 nova centarfora sutrasnjice pa se svaki do sad pokazao prenapuhan, tako da...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije