Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARK VIDUKA

Slavni dinamovac: Roditelji su mi pobjegli iz Jugoslavije, a Hrvati su govorili da smo klokani

Paval Sain/PIXSELL
18.05.2021.
u 10:21

- Hrvati su jako emotivni u pogledu svoje domovine. Moji su roditelji emigrirali u Australiju iz Hrvatske šezdesetih godina dok je bila socijalistička Jugoslavija, koju nisu podržavali.

Mark Viduka (45), nekadašnji sjajni napadač koji je ostavio velik trag u Dinamu i klubovima iz Premierlige, prisjetio se svoje velike karijere.

Viduka danas živi u Zagrebu gdje ima kafić, no rođen je u Australiji za čiju je reprezentaciju nastupao.

- Hrvati su jako emotivni u pogledu svoje domovine. Moji su roditelji emigrirali u Australiju iz Hrvatske šezdesetih godina dok je bila socijalistička Jugoslavija, koju nisu podržavali. Dok sam bio dijete, Hrvatska nije bila neovisna država, ali smo sanjali da ćemo je jednog dana vidjeti na Svjetskom prvenstvu - rekao je Viduka za Total Croatia News.

Viduka je protiv Hrvatske igrao odlučujuću utakmicu za prolaz skupine na Svjetskom prvenstvu 2006.

- Utakmica protiv Australije, sa mnom kao kapetanom... Mnogo sam igrača poznavao, a njihov trener Cico Kranjčar bio mi je prvi trener u Europi kad sam se 1995. preselio u Zagreb. Možda smo bili prijatelji izvan terena, ali kad je utakmica započela, bili smo potpuno koncentrirani na nogomet. Da budem iskren, Hrvati su bili malo arogantni u medijima prije utakmice, govoreći da smo klokani bez ideje kako igrati. To nam je dalo više motivacije. Završilo je 2:2, a Australija je prošla u sljedeće kolo.

Viduka se prisjetio kako je došao u Hrvatsku.

- U Australiji su me znali po tome što sam dvije godine zaredom dobio nagradu za najboljeg mladog igrača, a onda je uslijedio poziv mojim roditeljima. Predsjednik samostalne Hrvatske Franjo Tuđman pozvao nas je na večeru u hrvatski restoran u Melbourneu. Želio je hrvatske sportske zvijezde u Hrvatsku i izgraditi dio imidža zemlje oko sporta. I tako se dogodilo da sam se našao u Zagrebu 1995. godine, potpisao ugovor za Croatiju Zagreb, a rat je još uvijek trajao. Ostao sam u Zagrebu dok nisam prešao u Celtic 1998. godine, a zatim u Premier ligu s Leedsom 2000. godine.

>> Pogledajte veliki razgovor s Robertom Prosinečkim

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar budala
budala
21:48 24.05.2021.

A koliko nas je tek napustilo Hrvatsku od njene samostalnosti? Hvala domoljubnoj koaliciji !

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
10:40 18.05.2021.

Roditelji su mu pobjegli iz Jugoslavije, a danas njihovi unuci još brže, rađe i sa željom da se nikad ne vrate bježe iz Hrvatske.

DM
drazen.muhvic
10:52 18.05.2021.

Mark i njegovi roditelji samo zbog njihovog bijega iz bivše omražene države zaslužuju najveće braniteljske mirovine kao i najznačajnija hrvatska odličja... A što sa onima koji su ostali ovdje živjeti, a bili etiketirani kao ustaške obitelji? I živjeli i radili i mučili se, pa makar i u toj i takvoj državi? Najlakše je pobjeći ako ti nešto ne paše. Puno je teže ostati i trpjeti i boriti se. Bježe samo kukavice, lopovi i zločinci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije