Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČASNI DOKTOR

Sjećate li ga se? Malo je tko nanio Hrvatima boli kao on, a sada se sasvim promijenio

Lillian Thuram
Foto: Instagram
1/6
13.10.2020.
u 11:22

Lilian Thuram nakon karijere posvetio se humanitarnom radu. Otvorio je zakladu za borbu protiv rasizma i za ravnopravnost diljem svijeta.

Bivši francuski nogometaš Lilian Thuram (48) tijekom karijere na terenu je izgledao rabijatno, no u međuvremenu je sasvim promijenio imidž. Thuram se odlučio obrazovati, dobio je počasni doktorat Sveučilišta u Stockholmu i danas je veliki borac protiv rasizma i humanitarac.

Iza ovog Francuza velika je nogometna karijera, igrao je za Monaco, Parmu, Juventus i Barcelonu. S reprezentacijom je postao svjetski i europski prvak, a hrvatskim navijačima najviše je ostao u sjećanju po polufinalnoj utakmici SP-a u Francuskoj 1998. godine. Tada nam je slomio srce, zabio dva gola u pobjedi Francuske (2:1), a to su mu bili jedini pogoci u 142 nastupa za reprezentaciju!

Lilian Thuram nakon karijere posvetio se humanitarnom radu. Otvorio je zakladu za borbu protiv rasizma i za ravnopravnost diljem svijeta. Njegova zaklada navodi da radi sa školarcima, srednjoškolcima, studentima, nastavnicima, učiteljima, migrantima i brojim drugima grupama kako bi se osvijestio ovaj problem.

Godine 2011. bio je kustos izložbe "Ljudski zoološki vrtovi: izum divljaka" na kojoj su prikazivani ljudski zoološki vrtovi, gdje su eksponati bili ljudi iz kolonijalnih područja.

Thuram je zainteresiran i za politiku, a svojedobno mu je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ponudio mjesto ministra različitosti. No bivši nogometaš to je odbio.

– Politika mi se čini vrlo plemenitim pozivom. Ipak, ja još uvijek moram učiti o svemu što mi je promaklo tijekom nogometne karijere. Želim se susretati s ljudima i naučiti sagledavati stvari iz različitih perspektiva. Jednog ću dana možda biti zreo za takvu funkciju. Zasad još nisam – rekao je tada.

Sarkozy je poziciju ministra Thuramu bio ponudio nakon što mu se ovaj otvoreno usprotivio tijekom društvenih nemira na ulicama francuskih gradova u studenome 2005. godine. Sarkozy, tadašnji ministar unutarnjih poslova, poslao je specijalce na nezadovoljne prosvjednike, okupljene većinski iz useljeničkih redova, nazvavši ih javno “šljamom”. Thuram mu je kroz medije poručio neka se korigira i da nema pojma o čemu govori budući da nikad nije živio u sirotinjskom predgrađu.

Također, Thuram se javno zalaže za legalizaciju istospolnih brakova. Tvrdio je da je uskraćivanje prava homoseksualacima jednako onome što se radilo crncima i ženama kroz povijest. U duhu francuskog sekularizma odbacivao je vjerske argumente o pitanjima homoseksualnih osoba.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
12:42 13.10.2020.

Klošar

DO
domagoj1492
12:10 13.10.2020.

Pa da, to je mainstream wanna be političar. Čim se zalaže za gay, odmah se dobije medijski prostor.

Učitelj
11:33 13.10.2020.

crno smeće rasisitičko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije