Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJ BATURINA

Sin bivšeg igrača Hajduka postao heroj Dinama: 'Sad smo već gotovo purgeri'

Derbi Dinama i Hajduka u zadnjem kolu HNL-a
Josip Regovic/PIXSELL
23.05.2022.
u 14:59

Sudbina je htjela da baš protiv svog bivšeg kluba, u kojem je počeo natjeravati loptu, bude najbolji igrač i čovjek odluke u dresu Dinama.

Zvuči gotovo nevjerojatno da jedan igrač od 19 godina uđe u igru u petoj minuti sudačke nadoknade i da u tim završnim minutama riješi veliki derbi te donese pobjedu Dinamu nad Hajdukom. Upravo to napravio je Martin Baturina, a trener Ante Čačić poslao ga na teren uz riječi:

– Idi i zabij gol!

Martin će se boriti u Dinamu

Dečko očito sluša starije, dosuše Čačić mu nije rekao da i asistira, ali taj mali 'neposluh' sigurno su mu svi oprostili. Dečko se tako prometnuo u velikog junaka Dinama i s dva briljanta poteza napravio je pravo nogometno čudo. Martin Baturina ove se sezone nije naigrao u Dinamu, iako je upisao 25 nastupa za prvu momčad, samo je jednom odigrao cijelu utakmicu, onu u kojoj je Dinamo s 8:0 razmontirao Hrvatski dragovoljac, a Martin dvaput asistirao.

– Naravno da sam gledao derbi s Hajdukom. Nekad je manje više, u toj maloj minutaži koju je imao protiv Hajduka napravio je sve, eto kako se sve nekad u nogometu okrene. U tih pet minuta napravio je više nego u cijeloj sezoni – javio nam se Roko Baturina, dvije godine stariji Martinov brat koji je također igrao u Dinamu pa otišao u Ferencváros.

Martin nas je oduševio prošlog ljeta na pripremama plavih u Sloveniji, igrao je odlično i očekivali smo da će u ovoj sezoni igrati puno više jer je jasno o kakvom se nogometnom biseru radi.

– Da je Dinamo bio uvjerljiviji u prvenstvu, kao što je bio prošlih sezona, Martin bi vjerojatno više igrao. Ovako, stalno je bilo neizvjesno pa su se treneri više oslanjali na iskusnije igrače. I sad su na kraju zapravo svi na dobiti, i iskusniji i ovi mlađi koji su ipak dobili nekakve prilike – veli Roko.

Čekamo da Dinamo objavi tko će biti novi trener, a u svakom se slučaju nadamo da će znati bolje iskoristiti potencijal koji ima u mladom Baturini.

– Martin će se boriti, ne vidim nikakve druge mogućnosti nego da se i dalje bori za svoje pozicije u Dinamu. Ne mogu ja govoriti o njegovim kvalitetama i mogućnostima, tu su treneri pa i gledatelji koji mogu ocijeniti kakav je – priča nam Roko.

Istina je da se u Dinamu nije lako izboriti za svoje mjesto pod suncem, pogotovu u veznom redu. No nije nemoguće da netko iz dosad uglavnom standardnog veznog reda ode, pa da bude više mjesta za mlade kao što su Tolić, Baturina...

– Doista nije lako, Dinamo je imao tri vezna, Ademija, Mišića i Ivanušeca, pokraj njih nije lako ući u momčad. Ode li netko od njih, vjerujem da će Martin biti taj koji će uskočiti u momčad, a on je spreman i dalje se boriti pa vjerujem da će se i izboriti – rekao nam je Roko dok se iz Mađarske vozio prema Zagrebu.

Gol Hajduku? Najbolji osjećaj

Naime, igrač je Ferencvárosa koji je bio i na posudbi u poljskom Lechu, ali još ima ugovor s mađarskim klubom. No može se očekivati da će ovog ljeta tražiti novo odredište i ići na posudbu jer želi igrati, a s 21 godinom taj napadač može još puno napredovati. Roko je napadač, kao što je bio i njegov i Martinov otac Mate Baturina, koji je tresao mreže igrajući za Zagreb pa Hajduk, a igrao je i za Šibenik, Grasshoppers, Bnei Yehudu, Zadar. Karijeru je počeo i završio u svom Solinu.

Mate, Roko i Martin rođeni su u Splitu i bilo je puno priča oko toga kako su završili u Dinamu. Naime, Roko i Martin počeli su kao djeca trenirati u Hajduku i po mnogima su bili strašno perspektivni. Za njih se čulo i izvan granica naše države, pa je u jednom trenutku bio aktualan i njihov odlazak u Barcelonu, no obitelj ih nije željela poslati u inozemstvo. Ostali su u Hajduku, ali ne zadugo, s čelnicima kluba nisu se uspjeli dogovoriti i Mate je odlučio sinove preseliti u obližnji RNK Split. No kako je tamo situacija postajala sve teža – klub je bio u besparici i gotovo pred raspadom, uspostavljeni su kontakti s Dinamom koji je želio u svoje redove dovesti dva iznimno talentirana igrača. Na kraju se to i ostvarilo, obitelj se 1. kolovoza 2017. preselila u Zagreb, a stariji Roko tri dana poslije potpisao je ugovor s plavima, dok je mlađi Martin nastavio svoj razvoj u mlađim kategorijama. Naravno da u Splitu nisu bili sretni takvim raspletom, bilo je svakakvih napisa o odluci obitelji Baturina da Roko i Martin odu u Dinamo, a ona je samo tražila najbolje za svoju djecu.

Kako bilo, tog prvog kolovoza 2017., na rođendan Mate Baturine, obitelj se preselila u Zagreb.

– Sad smo već gotovo purgeri – šalio se Mate Baturina prije godinu dana kad smo s njim pričali o Martinu koji je s 18 godina debitirao za prvu momčad Dinama u Europi, u 3:2 pobjedi nad islandskim Valurom u prvom pretkolu Lige prvaka. O mlađem sinu tada nije želio mnogo govoriti.

– Ne želim ja o njemu govoriti, on se brine sam za sebe i svoju igru, ne petljam se puno u sve to. Uostalom, najbolje je da govori o sebi na terenu – rekao nam je tada Mate. Vjerujemo da je i sada tako, a Martin je baš na terenu, i to protiv Hajduka pokazao taj svoj talent.

Sudbina je htjela da baš protiv svog bivšeg kluba, u kojem je počeo natjeravati loptu, bude najbolji igrač i čovjek odluke u dresu Dinama.

– Stvarno ne znam što bih rekao. Nevjerojatan je osjećaj dati gol protiv Hajduka na Maksimiru. Najbolji osjećaj. Mislim da je dobro što nam se Hajduk približio u ovom prvenstvu. Morali smo se više i jače potruditi, a na kraju smo sve izvukli. Prvi smo i postali smo prvaci. Nikad se nisam osjećao bolje, a pogodak bih posvetio sebi za sav trud, ali i svima koji me podržavaju – rekao je nakon te sjajne partije Martin Baturina.

>> Pogledajte i video o neredima nakon utakmice

Komentara 4

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
15:23 23.05.2022.

Blatine ovo neće zaboravit!

Avatar Aristarh
Aristarh
15:48 23.05.2022.

Hajduk tjera iz kluba uvijek dobre igrače. Modrić je najbolji primjer. Luzeri odlučuju.

ZA
Zakarija
15:13 23.05.2022.

Hvala Bogu da nisi vlaj iz zagore pun ih je split ovih homosapiensa sa kamenjara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije