Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONSTANTNO ULAŽU

U Dinamu sanjaju takve uvjete: Sheriff ima tri stadiona i čudesan kamp

17.08.2021.
u 10:32

Kroz Sheriff su prolazili i hrvatski igrači, a vodila su ga trojica hrvatskih trenera, Zoran Zekić, Zoran Vulić i Goran Sablić.

Momčad Sheriffa rasterećeno dočekuje utakmicu s Dinamom, tako nam kažu izvori bliski klubu. Njihov je cilj ispunjen ulaskom u skupinu Europske lige, a sve više od toga za njih je, sasvim logično, sjajna stvar. Ovaj moldavski klub posljednjih petnaestak godina nije nikakva nepoznanica, dapače.

>>> Nogometaši Dinama bez Kastratija otputovali u Moldaviju

Kroz Sheriff su prolazili i hrvatski igrači, a vodila su ga trojica hrvatskih trenera, Zoran Zekić, Zoran Vulić i Goran Sablić, dok je Luka Pavlović četiri godine bio šef njihove omladinske škole.

Znaju da je Dinamo bolji

Također, u klubu bi opet htjeli vidjeti Sablića, no smatraju da našem mladom treneru još nedostaje iskustva. Zekić je u Sheriffu bio u dva navrata.

Svjesni su Moldavci da je Dinamo bolja momčad, a to je adut na koji će oni igrati. S Dinamom će se rasterećeno pokušati nadigravati i svoju priliku tražiti preko kontranapada, koje završavaju uglavnom s četiri-pet igrača, nadajući se da će ih modri podcijeniti. Zamka je to u koju se uhvatila Crvena zvezda. Jurij Vernidub, njihov trener, široj je nogometnoj javnosti relativno nepoznat. No ovaj Ukrajinac devet je godina bio u Zorji Lugansk, s kojom je nekoliko puta igrao skupnu Europske lige, a s prosječnom momčadi Šahtara iz Soligorska bio je prvak Bjelorusije.

16.8.2021., Sheriff Stadion, Tiraspol, Moldavija - Play off UEFA Liga prvaka: FC Sheriff Tiraspol - GNK Dinamo Zagreb. Trening GNK Dinamo dan uoci utakmice. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zanimljivo zvuči i podatak da je godišnji proračun Sheriffa oko pet milijuna eura, a najveća mjesečna plaća igrača iznosi 15 tisuća eura! U klubu su u posljednjih nekoliko prijelaznih rokova iskoristili lošu financijsku situaciju u Kolumbiji i doveli nekolicinu kvalitetnih igrača. Jedan od njih je i Frank Castañeda, koji je do sada za klub zabio 50 pogodaka, uz dvadesetak asistencija. Za momčad Damira Krznara dobro je što ovaj napadač zbog žutih kartona neće igrati prvu utakmicu. No igrat će zato Luvannor, Brazilac za kojeg kažu da je vjerojatno najbolji igrač koji je nastupao za Sheriff. Prije nekoliko godina Sheriff je nerijetko posezao za hrvatskim tržištem, s kojeg su dovodili igrače kao što su Kulušić, Kvržić, Brezovec...

– Dinamo sam gledao protiv Legije. Modri su individualno jaki, a imaju odličan i talentiran stožer. No nešto mi tu ne ulijeva nadu da bismo mogli gledati Dinamo kao i prošle godine – ističe Luka Pavlović.

Možda to govorite zato što je Sheriff vaš klub? (smije se Pavlović)

– Nema to veze. Primjerice, čini mi se da ni Petković nije na razini na kojoj objektivno može i mora biti.

A kakav ćemo Sheriff zapravo gledati?

– Nisam ih gledao protiv Zvezde. No to je nova momčad s jako puno stranaca s brzom tranzicijom u napad.

Kakvi su vaši dojmovi nakon četverogodišnje avanture u Tiraspolu?

– Glavni čovjek kluba je Viktor Gušan, on je predsjednik i najveći ulagač u klub. Riječ je o poslovnom čovjeku čije je financijsko carstvo naslonjeno na lance supermarketa i benzinskih crpki. Stvorio je najozbiljniji sportski sustav u Moldaviji. Operativno sve vodi Vazha Tarkiansvili, koji je u klubu 25 godina. Klub se uglavnom financira od plasmana u europska natjecanja, odnosno od prodaje igrača – naglašava Pavlović.

Dosta se u nogometnim krugovima govori o uvjetima rada u nogometnom kampu Sheriffa.

Fascinantan sustav

– Ma to su ponajbolji uvjeti u Europi. Imaju infrastrukturu bolju nego svi naši klubovi zajedno. Tri stadiona, jedan je kapaciteta 25 tisuća gledatelja, na kojem će igrati protiv Dinama. Također, manji stadion potpuno je identičan glavnom, samo je kapaciteta oko 15 tisuća gledatelja. Imaju i natkriveni, kapaciteta pet tisuća gledatelja. Na njemu najčešće treniraju, ali i igraju utakmice kada, primjerice, padne snijeg. Vrijedi istaknuti i popratne sadržaje s 21 terenom o kojima se brine više od 200 ljudi, hotelom za igrače, 360 ležajeva za polaznike njihove akademije... Fascinantan je to sustav i iz naše perspektive potpuno nezamisliv – kaže Pavlović.

Pridnjestrovlje je republika autonomna u odnosu na Moldaviju...

– Ima svoju vojsku, valutu, poseban jezik koji je sličan rumunjskom. Kišinjev, glavni grad Moldavije, udaljen je 70 kilometara od trening-kampa. Ja sam tamo išao samo kada bismo igrali utakmice. Nije bilo potrebe jer sam sve imao u kampu. Ljudi su susretljivi i nisam imao ni najmanjeg problema. Bilo mi je prelijepo raditi u Sheriffovu sustavu, sutra bih se tamo vratio – zaključio je Luka Pavlović.

Komentara 7

MR
mrkvax
11:41 17.08.2021.

sveznam1: Pa nisam znao da si tamo...

DA
Darkoo
22:16 30.10.2021.

Zasto uvijek krivite nekoga koliko je dinamov buđet nezna nitko mada bi trebao znati jer je to gradski klub 12 milijuna eura a prodali Majera Jakica Gavranovića i gvardiola samo za Majera dobili su taj novac sada nema Mamića uvijek mora netko biti kriv nitko neće provjeravati financije Dinama dok se i ovi ne nakradu kako je red

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
21:52 17.08.2021.

Petko danas najgori, em spor em sve krivo dodaje, bitno se zaradilo na Gavranoviću 2 i pol mil eura a prolaz nosi 16

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije