Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORTUGAL - FRANCUSKA Obje momčadi optimistične uoči polufinala

Scolari se uzda u ratnički duh igrača

sp-0407-3-txt.jpg
import
04.07.2006.
u 18:24

Prije samo mjesec dana francuska je nogometna javnost bila uvjerena da će njihova reprezentacija drugi put pakirati kovčege nakon prvog kruga. Blijeda partija protiv Švicarske i nemoć nekada najbolje svjetske reprezentacije izazvala je bijes nogometne javnosti.

Zidane božanstvo
Mediji su kritizirali taktiku izbornika Raymonda Domenecha a igrači su izviždani kao nikada prije. Samo prije mjesec dana vodeći francuski mediji tvrdili su da Zidane više ne može hodati, a kamoli trčati. No, Domenechovi izabranici ulaskom u drugi krug ušutkali su sve kritičare. A od utakmice s Brazilom i ulaska u polufinale, ta ista francuska javnost koja je već umirovila gotovo cijelu momčad, ima novo-staro božanstvo - Zinedinea Zidanea. Lakoća, profinjenost i genijalnost dostojna najvećih veznjaka svih vremena bila je ključni poticaj u jednoj od njegovih najvećih i vjerojatno najslađih pobjeda. Danas će Zidane i društvo imati još jedan veliki ispit. Momčad Portugala nakon 40 godina traži put u svoj prvi finale Svjetskog prvenstva.

- Ne bojim se da moja momčad protiv neugodnih Portugalaca neće igrati vrhunski. Samo bih htio da to bude utakmica dostojna polufinala SP-a. Ne bih htio da naš ogled bude poput onog između Nizozemske i Portugala - jasna je aluzija francuskog izbornika Raymonda Domenecha.

Umjetnost ratovanja
A osim šarmantnog i tehnički dotjeranog nogometa punog kombinatorike u režiji Deca, Figa i Cristiana Ronalda, najjača snaga Portugala je genijalni brazilski stručnjak Luiz Felipe Scolari, koji svoju nogometnu filozofiju crpi iz pomalo neobične literature. "Umjetnost ratovanja" omiljena je Scolarijeva knjiga.

- Od svojih igrača očekujem da i u utakmici protiv Francuske ostave srce na terenu. I nije važna snaga protivnika, jer ako je momčad kvalitetno psihološki pripremljena rezultat jednostavno ne može izostati - otkriva Scolari tajnu svojeg uspjeha. Po mišljenju mnogih, kvaliteta je na strani francuske momčadi, no Scolari će ustvrditi:

- U susretu protiv Francuske vidjet ćete potpuno drukčiji Portugal. Moja momčad ima poseban, ratnički duh. Svjesni smo da se pobjedom možemo upisati u nogometnu povijest. Vjerujem da takvu priliku nećemo propustiti - ističe Scolari.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije