Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVAT U FORMULI

Sandro Luković, Bečanin iz Tuzle juri prema snu - Formuli 1

Sandro Luković
Foto: interwetten.com
1/4
25.07.2010.
u 12:50

– Adrenalin mi skoči kad sjednem u bolid i čekam da se upale svjetla za start. Srce mi tuče, ubrza na 200 otkucaja... – opisuje svoju strast jedva punoljetni vozač Formule Renault 2.0, koji je svjetski vrh već dosegnuo, ali u kartingu

Individualni sportovi Hrvatima su u krvi, Janica, Goran, Šurbek, Parlov, Ljubek... Gotovo i nema sporta u kojem se nije pojavio svjetski talent s naših područja, netko tko se popeo na vrh. Formula 1 mjesto je za nekolicinu odabranih, no jednoga dana dočekat ćemo trenutak u kojem će i naše gore list sjesti u bolid.

Šanse za pojavljivanje na startu najbržeg sporta na svijetu vrlo su male, no u bečkom kvartu Prateru mladić hrvatskih korijena priprema se za probijanje leda... Sandro Luković (18) od malih nogu sjedi za volanom, nizao je uspjehe u kartingu, a onda su mu povjerili bolid Formule Renault 2.0.

Riječ je o nižem rangu formule, sjajnoj juniorskoj kategoriji za brušenje, a prvacima je odskočna daska za Formulu 1.

– Adrenalin skoči kad sjednem u bolid i čekam da se upale svjetla za start. Srce ubrza na 200 otkucaja, a onda stisnem papučicu gasa do kraja. Ljubav prema brzini pojavila se još dok sam bio malo dijete. Promatrao sam oca koji je uvijek volio malo brže potegnuti i svidio mi se taj osjećaj. Prvi susret s volanom imao sam već sa 10 godina, vozio sam tatin BMW, sa 200 KS, zatim sam se počeo natjecati u kartingu.

Otac, srećom, ima dva lokala

Kada je lani sa začelja finalne utrke na Svjetskom prvenstvu u kartingu dogurao do postolja, prepoznali su ga čelnici momčadi Interwetten Racing.

– U Egiptu, u kojem se održavalo Svjetsko prvenstvo u kartingu, bilo je od početka ludo. Kvalifikacije sam vozio s temperaturom skoro 40 stupnjeva, dobio sam crijevnu virozu, ali sam se ipak izborio za nastup u finalu. Startao sam sa 29. mjesta i završio utrku na 3. mjestu, s najbržim krugom, ali su me diskvalificirali nakon mjerenja težine jer sam imao 150 grama premalo. Šteta. Za piramide, na žalost, nismo imali vremena, a s devom sam se stigao slikati tek pokraj staze.

Iza njega su tri utrke, u Brnu, Magny-Coursu i na Hungaroringu. U posljednjoj je osvojio šesto mjesto, dohvatio bodove, što dosad nijedan naš vozač nije uspio. Ne namjerava se tu zaustaviti.

– Put do Formule 1 može biti jako kratak. Kao prvak Formule Renault 2.0 prelazi se u viši rang Renault 3.5, iz koje se s dobrim rezultatima može otići u F1. Tim su putem prošli Robert Kubica, Sebastian Vettel, Heikki Kovalainen...

Procjenjuje se da do trenutka kada dobiješ startni broj u oktanskom cirkusu, u karijeru treba uložiti četiri milijuna eura. Skup je to sport, a njemu zasad sve potrebno plaćaju samo roditelji. Njegov otac Ozren u Beču drži dva lokala, a većinu zarade ulaže u sinovu karijeru.

Školarac kojeg čeka vojska

– Bez roditeljske podrške ništa ne bih napravio. Sezona u kartingu koštala me oko 60.000 eura jer sam vozio u jako puno utrka, a za svih 10 utrka i treninge u Formuli Renault potrebno je više od 200.000 eura. Jako je teško pronaći sponzore. Dosad su me sponzorirali samo roditelji. Moramo se potruditi i nadati da ćemo za iduću sezonu naći sponzore jer vožnja je dio mojeg života bez kojeg bi mi bilo jake teško. Vjerujem da i u Hrvatskoj postoji netko tko bi mi pomogao... – kaže.

Dodajući gas, završava elektrotehničku školu u Beču. Potkraj godine mora ići služiti austrijski vojni rok, šest mjeseci. Rodio se u Tuzli, a nedavno je dobio austrijsku putovnicu.

– Dolazim u Hrvatsku više puta godišnje, u Zagreb k frendovima, po ljeti, jasno, na more. No, utrke su mi najdraža destinacija. Šale na utrkama nema, sve shvaćam ozbiljno. Kada bih dogurao do F1, želio bih momčad s kojom bih se mogao boriti za svjetskog prvaka!

Ključne riječi

Komentara 2

CR
croPOLIT
19:04 25.07.2010.

A tako znaci sad opet trebate Hrvate iz BiH i dijaspore...a kada se radi o izborima onda ih gazite, sramota!

TO
Toma2
20:13 25.07.2010.

Koliko vidim i njemu treba pomoć iz Hrvatske - i to od sponzora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije