Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atletika

Sandra će u Berlinu ići u lov na povijest

Sandra Perković
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
03.08.2018.
u 16:23

– Sa zadovoljstvom možemo reći da ide rekordan broj atletičara. Nikad ih nismo imali toliko na najboljoj europskoj smotri.

Na Europskom prvenstvu u Berlinu nastupit će dosad najveći broj hrvatskih atletičara i atletičarki – 22, po 11 muških i 11 ženskih.

Rekord je do sada držao Zürich, gdje smo 2014. nastupili s ukupno 21 natjecateljem, ali smo tada u konkurenciji imali čak tri štafete – mušku 4x400 metara te ženske štafete na 4x100 i 4x400 metara.

Sandra Perković
1/6

Hrvatska samostalno nastupa na europskim prvenstvima od 1994. godine i do sada smo osvojili ukupno devet medalja, od čega pet zlatnih, jednu srebrnu i tri brončane. Od pet zlatnih četiri je osvojila Sandra Perković koja, ako osvoji i petu u nizu, postat će prva atletičarka kojoj je to uspjelo u povijesti europskih prvenstava.

Cilj je medalja

– Sa zadovoljstvom možemo reći da ide rekordan broj atletičara. Nikad ih nismo imali toliko na najboljoj europskoj smotri. Podijelio bih ih u tri skupine. Jedni su oni koji će nastupiti izvan stadiona, u hodanju na 50 kilometara i u maratonu. Postoji skupina mladih atletičara, do 24 godine, a nastupit će i dvoje juniora, a tu su i oni najiskusniji i najbolji, od kojih možemo očekivati dobre rezultate – rekao je Mladen Katalinić, izbornik reprezentacije.

Od 2010. do danas hrvatska atletika uvijek se s europskih prvenstava vraćala s medaljama. Najveći uspjeh ostvarili smo u Barceloni 2010. godine kada su Sandra Perković i Blanka Vlašić postale europske prvakinje, a Hrvatska je po broju medalja bila na visokom desetom mjestu.

– Putujemo s jasnim ciljem da uzmemo jednu medalju i budemo u tri finala. No, nitko nema nikakav pritisak da mora nešto napraviti. Treba dodati i da ovdje nema Sare Kolak i Blanke Vlašić, a unatoč tome idemo prepuni optimizma. Ono što nas veseli je velik broj mladih natjecatelja, praktično njih osam je do razine mlađih seniora, što govori u prilog lijepoj budućnosti naše atletike – istaknuo je Katalinić.

>> Pogledajte Lovrenovu urnebesnu ljetnu potragu za Vrsaljkom

Kada je rekao jedna medalja, naravno da je mislio na Sandru Perković koju su organizatori svrstali u pet najvećih zvijezda ovog EP-a, uz Norvežanina Karsten Warholma, svjetskog prvaka na 400 metara prepone, Ginu Luckenkemper, njemačku rekorderku na 100 metara, Davida Storla, njemačkog bacača kugle, dvaput svjetskog prvaka i triput europskog prvaka, te Britanca Matthewa Hudson-Smitha, sjajnog Britanca na 400 metara.

Među kandidatima i kandidatkinjama za plasman u finale su nositelji odličja s velikih natjecanja, kuglaši Stipe Žunić i Filip Mihaljević te hrvatska rekorderka na 100 m prepone Andrea Ivančević kojoj će ovo biti tek drugi nastup na EP-u. Prvi je bio 2006. u Švedskoj.

Muška štafeta je budućnost

– Jako mi je drago što nas ide u tolikom broju na prvenstvo. Ja sam prijašnja dva propustila zbog ozljeda. U dobroj sam formi. To što nemam kvalifikacije mi paše, ne moram se trošiti ni psihički, ni fizički na kvalifikacije, nego se mogu odmah usredotočiti na utrku polufinala i da uđem u finale – istaknula je Andreja.

Bit će zanimljivo pratiti što može muška štafeta 4x400 metara.

– Oni su budućnost hrvatskog sprinta. Bez obzira na to što tamo napravili, već je velika stvar što su se kvalificirali, što su među 16 najboljih u Europi – rekao je trener Igor Čordaš.

Komentara 1

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
01:17 04.08.2018.

Sutra ce Sandra u borbu, a to nikog ne zanima. A osvojila vise medalja nego svi nogometasi zajedno i to na kvadrat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije