Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Marić

San o igranju u Ciboni ostvario mi se tek s 33 godine

Igor Marić
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
23.10.2018.
u 12:30

U velikom gradskom derbiju profitirala su dva autsajdera. Osim što je Cibona pobijedila daleko skuplju Cedevitu, junak utakmice bio je čovjek iz drugog plana, 33-godišnji branič vukova Igor Marić

Košarkaš koji je stasao u Dubravi i kojeg smo izgubili s radara, jer je sedam posljednjih sezona igrao u Sloveniji i Slovačkoj, Cedeviti je zabio 22 koša. Pet trica i sedam slobodnih bacanja (7-7). Kapa dolje za ovog neumornog momka koji i s 33 godine traži dodatne treninge.

– Tko bi rekao da ću ja, koji sam doveden kao pričuvni igrač za pozicije dva i tri, biti najbolji strijelac derbija!? No, kada šutiš i radiš svoj posao, kada imaš takav stav, onda ti se neke stvari vrate. Neki igraju na talent, a ja sam svjestan da bez velikog rada ne mogu puno.

Još kao klinac maštao je o igranju u Ciboninu dresu.

– Kad odrastaš u Zagrebu i treniraš košarku, onda kao klinac ideš gledati Cibonu. Nisam igrao niti za jednu reprezentaciju mlađih uzrasta pa nisam bio netko tko bi im bio zanimljiv i zato je to bio san. I to još kada je Cibona bila puno jača, igrala Euroligu u ispunjenoj dvorani. Sjećam se da smo mi klinci protiv Makabija sjedili na stepenicama.

Bez obzira na to što današnja Cibona nije ni slika one koju je Igor gledao s tribina, san mu se ipak ostvario.

– Prievidza, klub iz najkošarkaškijeg slovačkog grada u kojem sam proveo tri sezone, nudila mi je dvogodišnji ugovor, no moj menadžer Pero Dujmović kazao mi je da sačekam jer pregovara s Cibonom. Pričekao sam i to se dogodilo.

Išao stubu po stubu

S obzirom na to da je posljednjih osam godina igrao u Šentjuru, Mariboru, Heliosu, Prievidzi i Košicama, Igora su poklonici hrvatske košarke skoro pa zaboravili.

– Da sam posljednje dvije sezone igrao u hrvatskom klubu, ljudi se ovim ne bi iznenadili, no slovačka liga nije toliko praćena. Osobno sam bio zadovoljan, ali sam izgubio u nekim drugim stvarima. Sedam godina nisam igrao u Hrvatskoj, no razvio sam se kao igrač i osoba i sada je sve sjelo na svoje mjesto.

On je jedan od onih rijetkih sportaša koji vjeruje da i u 30-ima još uvijek može napredovati.

– Bitno je da si u glavi ostaviš prostora za takvo nešto i da si nikako ne dopustiš razmišljanje “imam 33 i ne mogu bolje od ovoga”. Teško zna biti igračima koji s veće razine padnu na nižu pa izgube motiv. No, ja sam cijelu karijeru išao stubu po stubu i sada, kada sam došao u Cibonu, klub sa sjajnim uvjetima, normalno je da ću gristi. Kada živiš od košarke, onda se moraš zalagati premda ti ni to ne jamči uspjeh.

A grize zajedno s australcem hrvatskih korijena Dominicom Gilbertom.

Supruga ostavila posao

– Mi smo partneri i treniramo prije i poslije momčadskih treninga. Dominic je veliki radnik pa čim imamo nešto vremena “tamburamo” zajedno. Svaki dan ispucam po 200-300 lopti ekstra, a i pola sata provedem s kondicijskim trenerom u teretani. Eto, prije ove utakmice s Cedevitom nas dvojica smo imali brutalne šuterske treninge.

Koliko mu je tijekom karijere bilo teško ne početi nešto drugo raditi, jer njegovi ugovori nisu bili veliki.

– Nisu, ali prevladala je ljubav prema košarci. To je bila i neka vrsta ovisnosti.

Njegov košarkaški entuzijazam prepoznala je i supruga Marija.

– Supruga je germanist i rusist, no zbog zajedničkog života ona je napustila jedan lijepi posao u Zagrebu i pridružila mi se u Slovačkoj. Jer, bili smo godinama odvojeni, a bračni život na Skypeu nosi svoje.

Igorova iznimna energija, koja mu u karijeri nije dozvoljavala pomisao na predaju, zacijelo potječe i iz teške obiteljske povijesti.

– Rođen sam u Banjoj Luci, no roditelji su ratne 1992. procijenili da moramo spašavati glavu pa su odlučili otići. Ja sam u tom trenutku imao šest godina, brat pet, a sestra jednu. Sjećam se i danas, kroz maglu, tog nekog autobusa s kojim smo došli u Zagreb. Srećom, imali smo ovdje rodbine pa smo se za početak smjestili kod njih.

Ključne riječi

Komentara 2

GV
golub Vaso
12:47 23.10.2018.

ljudina

DU
Deleted user
02:21 24.10.2018.

Neka igra...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije