Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekspanzija Kineza

Samo u europske klubove u pet godina uložili su 4 milijarde dolara!

Milan - Juventus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
02.11.2017.
u 23:40

Kinezi su postali vlasnici ili suvlasnici nogometnih divova poput Milana, Intera, Manchester Cityja, Atletica, Auxerrea, Aston Ville...

Dinamo je samo jedan u nizu europskih klubova koji će biti povezani s Kinezima. U posljednjih 5-6 godina Kinezi su u velikoj nogometnoj ekspanziji, dovode europske trenere u svoje klubove i omladinske škole, ali jednako puno novca ulažu i u europske nogometne klubove. Tako su Kinezi u posljednjih četiri-pet godina postali većinski vlasnici ili suvlasnici u 30-ak nogometnih velikana, uloživši pritom oko 4 milijarde dolara!

Kupili i Slaviju (P), Den Haag

Najviše su novca uložili u engleske klubove. Tako je kompanija China Media Capital za čak 300 milijuna funti kupila 13 posto udjela u engleskom velikanu Manchester Cityju. A koliko je to velik posao pokazuje podatak da su na svečanosti pri dolasku Kineza u City bili i tadašnji britanski premijer David Cameron te kineski predsjednik Xi Jinping.

Milan - Juventus
1/7

Biznismen Tony Jiantong Xia, koji je studirao na Harvardu i Oxfordu, kupio je većinski udio u Aston Villi za 75 milijuna funti, a Kinezi su većinski vlasnici i Birminghama, WBA i Wolverhamptona. Kineski poduzetnici najviše vole Englesku zato što je doživljavaju kao sveti gral za svoj novac. Očekuju brzi profit koji ne mogu zaraditi ni u jednom drugom biznisu. Optimizam temelje i na činjenici da su samo od prodaje prava na televizijske prijenose engleski prvoligaši u sezoni 2016./2017. zaradili više od 5 milijardi dolara.

“Ulaganjem u nogomet otvaramo si vrata za biznis i u drugim sektorima”, priznali su ulagači u engleski nogomet.

No, mogućnost zarade Kinezi vide i u talijanskim klubovima, pa je tako milijarder Zhang Jindon platio 307 milijuna dolara za 70 posto udjela u Interu, a tajkun Li Yonghong te tvrtka Haixia Capital kupili su za 835 milijuna dolara većinski paket od 55 posto udjela u Milanu. No, prema posljednjim podacima, vlasnici Milana su pred bankrotom, s velikim dugovima i kreditima u inozemnim bankama.

Kinezi su postali i većinski vlasnici francuskih klubova poput Nice, Auxerrea i Sochauxa, a jako puno ulažu i u španjolski nogomet.

Chen Sung, suvlasnik vodećeg kineskog proizvođača automobila Rastar Group, kupio je 56 posto udjela u Espanyolu, tvrtka Link International Sport postala je stopostotni vlasnik prvoligaša Granade, a Kinezi su ulaganjem od 52 milijuna dolara postali 20-postotni vlasnici madridskog Atletica.

Kinezi uglavnom ulažu u profitabilna nogometna tržišta, lige petice, ali ima i iznimaka. Na primjer, kineska kompanija CEFC kupila je slavni češki klub Slaviju iz Praga, a tvrtka United Vansen Sport stekla je stopostotno vlasništvo nad nizozemskim nogometnim klubom ADO iz Den Haaga.

Nebulozan zahtjev Kineza

Svim je klubovima zajedničko da se kineski vlasnici ne upliću previše u pitanje struke, svjesni da o nogometu pojma nemaju. Ipak, ima i negativnih primjera, kada Kinezi misle da novcem mogu mijenjati nogometna pravila jedne zemlje. Ledman grupa, koja je službeni sponzor prve kineske lige, izazvala je skandal nakon što je stjecanjem statusa generalnog sponzora Druge portugalske lige, zatražila da 10 kineskih igrača i tri pomoćna trenera dobiju mjesta u portugalskim drugoligašima. No, ta je inicijativa odbijena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije