Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
THE GUARDIAN

Šahtar doma ne igra od 2014., Rusi njihov prostor koriste za oružje. Jovićević: To te može uništiti

UKR, UEFA CL, Shakhtar Donetsk vs RB Leipzig
Foto: EXPA/ Newspix/ Piotr Kucza
1/4
25.02.2023.
u 09:00

Britanski list raspisao se o uspjehu ukrajinske momčadi koja je, usprkos tome što na utakmice putuje po 10 sati, uspjela osigurati osminu finala Europske lige. Hrvatski trener Igor Jovićević objasnio je koliko je teško igrati kada razmišljaš o ratu.

Nogometaši ukrajinskog Šahtara, koje vodi hrvatski stručnjak Igor Jovićević, postali su u četvrtak posljednji putnici u osminu finala Europske lige. Boljim izvođenjem jedanaesteraca izbacili su Rennes. Šahtar se tako pridružio Juventusu, Manchester Unitedu, Romi, Union Berlinu, Sevilli, Sportingu i Bayer Leverkusen koji su također izborili plasman u osminu finala Europske lige. 

Ukrajinski sastav je do pobjede stigao nakon što se spasio u drami produžetaka, a potom i u lutriji jedanaesteraca. Ukrajinci su u prvom susretu slavili sa 2-1, Rennes je uzvratio sa 1-0, a u produžetku poveo i sa 2-0, no autogol domaćina u 119. minuti odveo je susret u jedananaesterce gdje je briljirao ukrajinski vratar Anatoli Trubin obranivši tri udarca s bijele točke. O uspjehu kluba iz Donjecka raspisao se britanski Guardian.

Šahtar, naime, u Donjecku ne nastupa već gotovo devet godina, a list navodi da Rusi podzemno parkiralište njihovog terena koriste kao skladište oružja. Igor Jovićević prolazak protiv Rennesa proglasio je 'pobjedom za Ukrajinu'. Već su i saznali idućeg europskog protivnika, riječ je o nizozemskom Feyenoordu. 

Soccer Football - Europa League - Play-Off Second Leg - Stade Rennes v Shakhtar Donetsk - Roazhon Park, Rennes, France - February 23, 2023 Shakhtar Donetsk's Artem Bondarenko, Neven Djurasek, Yukhym Konoplia and teammates celebrate after winning the penalty shootout REUTERS/Benoit Tessier TPX IMAGES OF THE DAY Photo: BENOIT TESSIER/REUTERS
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS

- Bilo je jako važno. Ova utakmica je bila za tebe, Ukrajino, bila je za našu zemlju, za Ukrajinu. Bili smo u igri do kraja. Moglo bi se reći da smo poginuli na terenu, da smo tamo ostavili sve što smo imali. Ova pobjeda je nagrada za naš rad - rekao je bivši trener Dinama Jovićević. 

Šahtar nije igrao u Donjecku od travnja 2014., kada je sukob između Ukrajine i separatista koje podržava Rusija u regijama Donbas i Lugansk prisilio momčad da igra "domaće" ligaške utakmice u Lavovu, udaljenom 1200 kilometara. Njihove europske utakmice igraju se na neutralnom terenu u Varšavi.

- Psihički, to vas može uništiti - kazao je Jovićević za ESPN prošle godine pa nastavio:

Soccer Football - Europa League - Play-Off Second Leg - Stade Rennes v Shakhtar Donetsk - Roazhon Park, Rennes, France - February 23, 2023 Shakhtar Donetsk's Artem Bondarenko celebrates with teammates after winning the penalty shootout REUTERS/Benoit Tessier Photo: BENOIT TESSIER/REUTERS
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS

- Nakon utakmice čeka nas putovanje kući od 10 sati. Ostale ekipe se mogu odmoriti, mogu otići u jacuzzi, na masažu, s obitelji na roštilj. Niti jedna druga momčad u Europi to ne mora raditi kao mi – stalno smo na putovanjima, tako da postoji prava akumulacija psihičkog i fizičkog umora - istaknuo je hrvatski strateg. 

Naravno, kroz glavu im prolaze prizori rata...

- Nerealno je što smo morali učiniti. Treniramo, a zatim razmišljamo o skloništima i bunkerima, našim trupama koje se bore za nas. A onda moramo razmišljati o utakmicama - zaključuje Jovićević. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije