SVE MANJE DOMAĆIH

S ovoliko stranaca Dinamo 
će postati klub bez identiteta!

Dinamo
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
07.10.2014.
u 15:00

U momčadi plavih trenutačno je 15 stranaca, a u proteklih pet sezona kroz svlačionicu ih je prošlo čak 35!

Pet Portugalaca, dva Argentinca, jedan Čileanac, jedan Alžirac, jedan Makedonac i jedan Hrvat. Tako je po nacionalnosti izgledala prva jedanaestorka Dinama u nedjeljnoj utakmici protiv gradskog rivala Lokomotive. Jedini Hrvat u prvih 11 bio je Zagrepčanin Domagoj Antolić. Nije nam cilj brojiti krvna zrnca, no podatak da je zagrebački klub startao u utakmici 1. HNL sa samo jednim Hrvatom sramotan je.

A odriču se svoje djece

I "najlegionarskiji" klubovi Europe imali su više domaćih igrača u prvih 11 u utakmicama ovoga vikenda – Liverpool pet, Real tri, PSG, Chelsea, Manchester City i Bayern po dva. Zapravo, od 98 klubova liga petice samo su tri – Manchester United, Roma i Fiorentina – u prvoj jedanaestorki imala samo po jednog domaćeg igrača.

I zato se ne treba čuditi da je na utakmici Dinama s lokosima bilo svega 1757 navijača. Jer s kojim bi se to igračem zagrebački navijač poistovjetio, u kojem bi to igraču klinci trebali vidjeti idola?

Svaka čast Alžircu Soudaniju, Čileancu Henriquezu ili Portugalcu Wilsonu, no Dinamov kibic puno bi radije vidio domaćeg dečka kako gine za plavu boju.

Tvrdnja čelnika Dinama da su stranci nužni put k napretku, jer u domaćem dvorištu nema dovoljno kvalitetnih igrača, baš i ne pije vodu. Najbolji je dokaz što se Dinamo olako odrekao svoje djece Andreja Kramarića i Ivana Tomečaka, koji su sigurno bolji igrači od Wilsona ili Pinta, koji igraju na istim pozicijama u Dinamu.

Da svlačionica pretrpana strancima nije nužnost, najbolji je dokaz Rijeka. Klub s Kantride jako je uspješan u posljednje dvije sezone, u Europi je osvojio više bodova nego Dinamo. No u nedjelju je Rijeka protiv Hajduka istrčala s devetoricom Hrvata. Jedini stranci bili su Brazilac Moises, te Kvržić (BiH).

Većina su puki prolaznici

A Maribor, koji ove sezone u Ligi prvaka nije izgubio ni od Schalkea ni od Sportinga, u subotu je igrao derbi s Olimpijom te u početnih 11 imao samo tri stranca.

No vratimo se Dinamu, klubu koji u svojoj A-momčadi trenutačno ima čak 15 stranaca. Redom su to Eduardo, Taravel, Sigali, Addy, Ibanez, Pinto, Ademi, Goncalo, Machado, Husejinović, Fernandes, Soudani, Wilson, Henriquez, Hodžić. Naravno, ima još nekoliko stranaca i u B momčadi. A kada se malo pogleda u prošlost, dolazimo do zapanjujućeg podatka da je kroz Dinamovu svlačionicu samo u proteklih pet sezona prošlo čak 35 stranaca.

Sjeća li se tko igrača poput Carrasca, Sylvestra, Dode, Slepičke, Migliorea, Papadopoulosa, Cleytona, Lime? Da, i oni su nosili Dinamov dres u zadnjih pet godina, no trag nisu ostavili jer bili su najobičniji prolaznici, igrači koji maksimirskoj svetinji nisu dali gotovo ništa. Ali uzeli su novac, Dinamov i onaj poreznih obveznika. Čemu sve to? Odgovor je – bilo je sigurno i onih koji su na tim igračima zaradili. Jer inače takvi prolaznici ne bi nikada ni dolazili.

>> Osim Dudua, niti jedan stranac nije vratio uloženo

Komentara 129

GI
gismund
15:11 07.10.2014.

kakve gluposti! znači i real, barcelona, bayern itd. su klubovi bez identiteta jer imaju puno stranih igrača?!? ima dojam da je ovaj članak napisan samo da se popuni praznina na stranicama!

LI
Lisabon
15:15 07.10.2014.

To je cista demagogija i floskule kako bi se ,po tzko zna koji puta ,blatio Dinamo.Vrijeme jadranskih susreta u kojem igra selo protiv sela,je odavno proslo.Ako zelis ozbiljnu momcad,nije vazno tko i od kuda dolaze igraci.I to s brojem navijaca nema apsolutno nikakve veze.U Realu nema nijednog igraca iz Madrida,U Chelseu cak jednan ili dva su Englezi i tako da ne nabrajam.I ako klub igra dobro ,djeca ce se lako poistovjetiti s dobrim igracima (uostalom "preskocili" ste slikanje djece na dinamovom kids korneru sa Soudaniem i Henriquezom.Usporedba Pinta i Tomecaka je ordokosna podvala jer je Pinto igrac koji igra za reprezentaciju Portugala,a Tomecak nema nijedan nastup za A selekciju.No nos cu spomenuti jedan biser Igora Biscana koji vodjen necijom rukom ocigledno,govori da ce >Dinamo izgubiti identitet ako se privatizira!!!!!A on je igrao u Liverpoolu koji je privatan klub pa ne vidim da je izgubio identitet.Ili on vidi sta mi ne vidimo.Uglavnom clanak je ocito narucen i zlocest.

JR
J-RASH
18:00 07.10.2014.

Posebno bode u oči komentar za Pinta...na osnovu čega je on slabiji od Tomečaka? Pa čovjek igra kao navijen ove sezone i cjelokupan tekst je sročen jako zlonamjerno, posebno ako znamo da je Dinamo u biti odmarao neke "domaće" dečke. Šimunić, Brozović, Šimunović, Čop, Antolić, Pivarić- to su dečki iz udarnog sastava, a možemo i Ademija tu računati. Pa eto, neka novinar nađe europsku momčad sa toliko igrača iz vlastite države. Užas, a ovo sa Kramarićem je već naporno, i on i stari su bili nestrpljivi i dobili su pedalu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije