Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOPING

Ruska bobistica priznala korištenje zabranjene supstance

Nadežda Sergejeva
Foto: Reuters
1/3
24.02.2018.
u 13:25

Dosad je četvero sportaša palo na dopinškoj kontroli u Pjongčangu, pa su ruski sportaši "odgovorni" za 50 posto pozitivnih nalaza.

Ruska bobistica Nadežda Sergejeva priznala je korištenje zabranjene supstance te je stoga izbačena sa Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, objavio je Sportski sud (CAS) u subotu. 

Sergejeva je bila pozitivna na preparat koji regulira rad srca trimetazidin na dopinškoj kontroli obavljenoj dva dana prije natjecanja u Pjongčangu.

"Sportašica je priznala kršenje antidopinških pravila i stoga je diskvalificirana, a i rezultat posade u kojoj je nastupala je također izbrisan", objavio je CAS.

Prije Sergejeve pozitivan na dopinškoj kontroli bio je i curlingaš Aleksandar Krušelnicki, kojemu je utvrđeno uzimanje meldonija koji povećava izdržljivost. Zbog tog pozitivnog nalaza oduzeta mu je brončana medalja osvojena u mješovitim parovima.

Dosad je četvero sportaša palo na dopinškoj kontroli u Pjongčangu, pa su ruski sportaši "odgovorni" za 50 posto pozitivnih nalaza.

Ova dva slučaja uvelike umanjuju izglede da Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) dopusti ruskim sportašima da na svečanosti zatvaranja ZOI u nedjelju na stadion izađu pod vlastitom zastavom.

Zbog toga što je Rusima dokazano kako su na prošlim ZOI u Sočiju imali razrađen sustav varanja na dopinškoj kontroli, MOO je odlučio kako ruski sportaši na ZOI u Pjongčangu ne smiju nastupati pod zastavom svoje zemlje, već pod olimpijskom, dok će, ovisno o njihovom ponašanju u Pjongčangu, pred kraj Igara biti odlučeno hoće li im se dopustiti izlazak pod vlastitom zastavom na svečanosti zatvaranja. Kako je dvoje ruskih sportaša bilo pozitivno na dopinškim kontrolama, ostali ruski sportaši nisu optimistični po tom pitanju.

Amerikanci zlatni u curlingu

Američka muška reprezentacija u curlingu na čelu s kapetanom Johnsom Shusterom osvojila je naslov olimpijskih pobjednika na ZOI u Pjongčangu, Amerikanci su u finalu svladali favorizirane Šveđane, koje je predvodio Niklas Edin, sa 10-7.

Ključnim se pokazao osmi odsječak igre u kojemu su Amerikanci osvojili čak pet bodova kojima su stigli do nedostižnog vodstva od 10-5. Nakon sedam "endova" rezultat je bio 5-5 i činilo se kako će finale biti neizvjestan do samoga kraja, no u osmom "endu" velike pogreške napravili su i treći i četvrti švedski igrač Oskar Eriksson i Nikals Edin te su ponudili Johnu Shusteru mogućnost da svojim posljednjim hicem svojoj momčadi donese velikih pet bodova.

Shuster je odigrao odličan hitac kojim je izbio oba švedska kamena koja su se nalazila u "kući", dok je njegov ostao u "kući" uz četiri američka kamena koja su se i ranije nalazila u prostoru koji donosi bodove.

U devetom odsječku Šveđani su uspjeli smanjiti na 10-7, no u posljednjem, 10. nisu bili niti blizu mogućnosti da nadoknade preostala tri boda zaostatka.

Ovo je prvo zlato za SAD u curlingu u povijesti, dosada su igrači iz te zemlje osvojili samo jednu broncu u Torinu 2006.

Švedska je predvođena Edinom prije četiri godine u Sočiju osvojila broncu, a sada je u Pjongčangu otišla korak dalje.

Brončanu medalju osvojila je Švicarska koja je u petak u susretu za treće mjesto svladala Kanadu sa 7-5.

Od 12 sati će se igrati susret za broncu u ženskoj konkurenciji između Japana i Velike Britanije, dok je finale žena između Južne Koreje i Švedske na programu u nedjelju.

Komentara 10

Avatar __MAX__
__MAX__
15:44 24.02.2018.

Doping u curlingu i bobu nema nikakv ucinak. Ne znam sto je cilj Rusa ali moze biti neki protest ili tako nesto.

DU
Deleted user
18:53 24.02.2018.

Zar i ti Nadežda ?

MA
Maxim007
14:28 24.02.2018.

U kojem se sportu oni nisu dopingirali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije