Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Červarov div

Rukomet je počeo kasno trenirati, s 14 godina

josip vekić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
16.11.2018.
u 18:15

U PPD-u Josip Vekić zasad više igra u obrani i u jednu ruku je zamjena Tončiju Valčiću koji je u igračkoj mirovini

Lino Červar, trener PPD Zagreba, ali i hrvatske muške rukometne reprezentacije, uvijek je u svojim momčadima imao specijalista za obranu. U vrijeme kada je s Hrvatskom osvajao Svjetsko prvenstvo i olimpijsko zlato to su bili Denis Špoljarić i Davor Dominiković, a od 2009. godine tu je ulogu preuzeo Jakov Gojun.

Ove sezone u PPD Zagrebu specijalist za obranu postao je dvadesetogodišnji Josip Vekić, 2,10 metara visok Metkovac.

josip vekić
1/7

– Nisam ni sanjao da ću dobiti tako veliku minutažu ove sezone, pogotovo ne u Ligi prvaka. Doduše, igram većinom u obrani što nijednog igrača ne čini sretnim, no meni zasad odgovara nova uloga. Osim od trenera Červara, puno učim i od Tončija Valčića – rekao je Josip.

Rukometom se počeo baviti prilično kasno, u 14. godini.

– Nagovorio me moj prvi rukometni trener. Nešto sam malo igrao nogomet, a iskreno rečeno, čime bi se neki klinac u Metkoviću bavio osim rukometom. Jer rukomet je proslavio naš grad, rukomet je ponos neretvanskog kraja – istaknuo je Josip.

Četiri godine igrao je u Metkoviću, a onda je s 18 godina došao u Zagreb.

– Nekako sam očekivao poziv PPD Zagreba. To je logičan pout svakog mladog igrača koji nešto vrijedi. Kamo bih ja drugamo iz Metkovića nego u Zagreb – pita se Josip.

Hvala dr. Jankoviću

U Hrvatskoj je malo ljevorukih igrača koji su visoki 2,10 metara. Doduše, jedan takav je već igrao u Zagrebu, Marko Kopljar. Sa svojih 2,10 metara napravio je sjajnu klupsku, ali i reprezentativnu karijeru. Ovaj Požežanin jedno je vrijeme, u eri Željka Babića, bio i kapetan Hrvatske.

– Bilo mi je dosta teško priviknuti se na veliki grad, bez roditelja, brata i dviju sestara. No s vremenom se čovjek snađe pa tako i ja. Eto, od nas četvero u Metkoviću je ostao samo najmlađi, osmogodišnji brat. Jedna sestra studira u Splitu, a druga u Zagrebu.

>> Pogledajte tko su najskuplje plaćeni hrvatski sportaši

Svojim igrama zaslužio je i mjesto u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske. No na pripremama za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Gruziji teško se ozlijedio.

– Igrali smo na turniru u Visokom kada sam prilikom jednog doskoka nezgodno stao i popucali su prednji križni ligamenti koljena. U prvom trenutku nisam bio ni svjestan težine ozlijede. Naknadno sam shvatio, kada me na parketu nije bilo dobrih sedam, osam mjeseci, koliko sam zapravo teško nastradao. Bili su to teški trenuci, pogotovo psihički. Ne igraš, već hodaš na štakama. U vrijeme nekih kriza puno su mi pomogli moji mlađi suigrači iz kluba, kao i obitelj. Moram se posebno zahvaliti dr. Saši Jankoviću koji me operirao i napravio je odličan posao. Koljeno me više ne boli i nemam nikakvog straha od ulaženja u dvoboje – istaknuo je Josip.

Jedan od onih koji su mu bili potpora bio je još jedan Metkovac u PPD Zagrebu, vratar Ivan Vekić.

– Svi misle da smo braća, a mi čak nismo ni bliži rođaci. Jednostavno se isto prezivamo i iz istog smo grada. Naravno da se znamo iz rukometa, zajedno smo trenirali u Metkoviću i zajedno smo sada u PPD Zagrebu – priča Josip.

Igramo turnir u Fifi

U PPD Zagrebu prevladavaju južnjaci. Naime, iz južnog su kraja Ivan i Josip Vekić, Ivan Sršen (svi iz Metkovića), Filip Vistorop (Mostar), Matej Hrstić, Josip Ereš, David Mandić (svi iz Ljubuškog), Leon Šušnja (Široki Brijeg), Josip Božić Pavletić (Split), Valentino Ravnić (Zadar).

– Mi južnjaci družimo se puno i izvan rukometa. Ali u momčadi je općenito sjajna atmosfera, nema veze odakle je tko ili tko je star, a tko mlad – rekao je Josip.

josip vekić
1/7

U Zagrebu stanuje sam.

– Imam stan preko puta Kutije šibica gdje treniramo. Blizu mi je i mjesto kamo idem na ručak i večeru, kao i omiljeni kafić. Sve za sada obavljam pješke, premda razmišljam da napokon položim vozački ispit. Jer tko zna kamo će me put odvesti nakon PPD Zagreba. Naravno da kao i svaki igrač razmišljam da jednog dana igram u nekom jakom inozemnom klubu. No dotad ima još puno vremena – istaknuo je mladi igrač PPD Zagreba.

U slobodno vrijeme igra PlayStation.

– Najčešće igram Fifu. Igra nas nekoliko pa napravimo turnir. Od izlazaka nema ništa jer smo vikendom uglavnom na putu, a ako smo doma onda se koncentriram na utakmicu.

Kad ćemo ga gledati u seniorskoj reprezentaciji?

– Polako, ima vremena – zaključio je.

U nedjelju gostujute u Celju?

- Idemo rasterećeni nakon što smo ih pobijedili u Zagrebu. Pobjeda bi nam širom otvorila vrata osmine finala Lige prvaka - zaključio je Vekić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije