Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJAN POČETAK

Nitko kao Prosinečki! Azeri prvi put dvije utakmice bez poraza

Robert Prosinečki
Foto: Reuters/PIXSELL
13.06.2015.
u 21:43

U Oslu je momčad Azerbajdžana imala bolji posjed lopte od domaćina Norveške

Od prvog dana u Azerbajdžanu jasno je bilo Robertu Prosinečkom da će mu najvažnija zadaća biti promijeniti mentalni sklop momčadi. Azeri su godinama bili naviknuti na poraze i najviše vremena trebat će Žutom da im usadi natjecateljski, pobjednički mentalitet.


Utakmica protiv Malte, koju je Azerbajdžan dobio sa 2:0, pokazala je put kojim Veliki Žuti želi ići. Na treninzima je jasna ideja njegove igre. Što brže sigurnom pas-igrom doći do opasne zone za protivnika. Prosinečki je prvi trener u povijesti s kojim Azerbajdžan u dvije uzastopne kvalifikacijske utakmice nije doživio poraz. Azerbajdžan, trenutačno 115. momčad na Fifinoj ljestvici, očekuje napredak od deset mjesta.

Jasno je stoga kako su Azeri doživjeli remi s Norveškom u Oslu (0:0). Očekivano je bilo da se Azerbajdžan u Oslu nije mogao postaviti kao favorit, bilo je perioda u igri kada su se spašavali. No i u Oslu je Robijeva momčad opet igrala, nekoliko puta odlično i organizirano izišla u napad. Očito je da toj momčadi nedostaje rutina i, da je bilo malo više iskustva, iz Osla su se mogli vratiti kao junaci.

- Vrlo brzo moći ćemo igrati sa svima. Nikome neće biti lako. Zadovoljni smo kako napreduju. Igrači su brzo pohvatali ideje na kojima je Robi inzistirao od prvoga dana i u svakom trenutku – kazao nam je Robijev pomoćnik Janko Janković koji je posebno analizirao igru Norveške.

- Znali smo da nam najveća prijetnja dolazi iz njihovih kontranapada. Osnovna ideja igre bila je da imamo što veći posjed lopte, da spriječimo njihove kontranapade i da ne gubimo lopte u zoni opasnoj po naš gol. Robi je odlično predvidio u kojem će se smjeru utakmica razvijati. Zbog fizičkih karakteristika azerbajdžanskih igrača u stožeru Roberta Prosinečkog pribojavali su se prekida pred svojim golom.

- Baš zbog toga smo dosta radili na prekidima i na maksimalnoj koncentraciji u obrambenim zadacima. Sve što smo radili na treninzima na kraju je donijelo rezultat - ističe Janković.

Koliko je napredak očit otkako je Prosinečki preuzeo reprezentaciju govore i sljedeći podaci. Naime, u sve tri utakmice koliko je Prosinečki vodio Azerbajdžan, njegova momčad imala je ukupno veći posjed lopte. Protiv Malte, Srbije i Norveške. Prije je prosjek njihova posjeda bio ispod 30 posto. To je pokazatelj koji jasno sugerira što Prosinečki traži. Pa makar bio i trener Azerbajdžana, Veliki Žuti jednostavno voli da je lopta u njegovu posjedu, bez obzira na protivnika.

>> Prosinečki izborio remi u Norveškoj, BiH bolja od Izraela

Komentara 14

ĆA
ćaćaća
23:08 13.06.2015.

od kad je pavić odletio iz jl vl je preuzeo ulogu jl...

MG
mgerbec2
23:21 13.06.2015.

roberta pod hitno vratiti u hrvatsku za izbornika

Avatar poljicanin
poljicanin
12:02 14.06.2015.

Hrvatska na prvome mjestu u prilično jakoj grupi,no to mnogima nije dovoljno,oni bi novog izbornika.Kada smo u kvalifikacijama imali ugodniju poziciju?I ja se slažem,Prosinečki za izbornika ,no ne Hrvatske nego Srbije,gdje pripada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije