Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska liga

Rijeka na premijeri s AEK-om: Tko će biti novi Kramarić?

14.09.2017.
u 16:20

Prije tri sezone u Rijeci se tresla Sevilla, a odbačeni je dinamovac igrao jesen života... “Šanse koje stvorimo, moramo realizirati”, kaže Kek na startu nove euroturneje.

Prelaskom u Europsku ligu euforija nije splasnula, Rijeka proživljava groznicu kakvu je Zagreb imao 1997. kad je Dinamo nakon Partizana i Newcastlea nastavio jesen u Uefinu kupu s Grasshopperom, MTK-om i madridskim Atléticom.

Blagajne na Rujevici ove su godine najveće atrakcije grada na Kvarneru, opet se stajalo u redovima da bi se došlo do ulaznice za utakmicu s AEK-om (19 sati). Klub je učinio sve da se otvore sve tribine, no Uefa je ostala dosljedna u kazni zbog uvredljivog navijanja na nacionalnoj i rasnoj osnovi na utakmici s najboljim grčkim klubom Olympiakosom – sjeverna tribina ostala je zatvorena.

Razbili su Club Brugge

Protivnik po mjeri Rijeke, a tradicija kaže da su Atenjani favoriti čim prijeđu hrvatsku granicu jer su primjerice 2001. dvaput pobijedili Osijek u 2. kolu Uefina kupa, a 2010. i Hajduk u skupini Europske lige. Dvaput je bilo 3:1 za grčki klub na čijoj je klupi i tada sjedio Manolo Jiménez.

U međuvremenu je bio u Zaragozi te katarskom Al-Rayyanu da bi se ove zime vratio među Grke. Taman da stigne složiti vrlo zanimljivu ekipu koja je, primjerice, izbacila belgijski Club Brugge, nokautom kod kuće 3:0. Po rezultatima djeluje da su žuto-crni izrazito domaćinska momčad, no Rijekinu treneru Matjažu Keku takvi statistički podaci s pravom ne predstavljaju nešto čime se zamara.

Rijeka se vratila onamo gdje je bila prije tri sezone, a tad je plijenila igrom u utakmicama sa zapadnjacima, Standardom, Feyenoordom i Sevillom. Bila je to jesen koja je Andreja Kramarića lansirala u lige petice, s pet golova bio je najbolji strijelac skupine.

Osvajač uglednog europskog kupa te se godine na Kantridi izvukao doslovno u sudačkoj nadoknadi, a Rijeka nije bila daleko od drugog mjesta. Je li došao trenutak za korak dalje?

– Došao je da opet igramo ovu ligu. Skupina je poticajna, bit će kvalitetno i spektakularno. Kvalitetne su to ekipe, ali mislim da će se nešto pitati i Rijeku u ovoj skupini. Ali opet, skupina nije takva da bez vrhunskih partija možemo razmišljati o nastavku natjecanja. A nitko sretniji od nas ako nam to konačno uspije. Jako nas veseli nastavak naše europske jeseni. Dolazi protivnik dokazane kvalitete, dobro vođen, s dobrim pojedincima. Prva je uvijek posebna, važno je kako uđeš. Bit ćemo maksimalno motivirani da dođemo do pozitivnog rezultata – najavio je trener Kek, a novim izazovima i prilikama veseli se Alexander Gorgon koji je hat-trickom protiv Cibalije poslao poruku da je zaboravio teške trenutke nakon Olympiakosa.

– Za nas igrače su europske utakmice uvijek posebne jer nas zanima koliko naš rad vrijedi u odnosu na ekipe iz drugih zemalja. Svaka je utakmica posebna. Mi smo protiv Olympiakosa imali jako dobrih dijelova. Sad ćemo vidjeti kako AEK igra, a ima sličan sustav kao mi pa je tu jako važno kakvi ćemo biti u dvobojima. Igramo kod kuće i to je dobra podloga da pokažemo što znamo.

Iako bi se upravo na temelju tih utakmica s grčkim prvakom Olympiakosom moglo zaključiti da Rijeka ima još veće šanse protiv AEK-a, Kek je rezolutno pobjegao od takvog razmišljanja.

– AEK je pokazao kvalitetu, dobro je otvorio prvenstvo i kvalitetno igrao u Europi. Izuzetno su dobri, uložili su u prijelaznom roku.

Spremni svi topovi

Mišić, Vešović i Pavičić zakrpali su ozljede, Rijeka bi trebala pucati iz svih raspoloživih topova po grčkoj krstarici.

– Pogledali smo AEK, igrači će dobiti bitne informacije. Ekipa im je doživjela puno promjena na kraju prijelaznog roka, tu smo slični. Bio sam jako zadovoljan ulaskom u novu seriju (utakmica s Cibalijom), ali nisam bio zadovoljan treningom u utorak pa ćemo malo porazgovarati s igračima. Dovoljno smo puta bili upozoreni ovog ljeta da Europa ne prašta ni nonšalantnost ni taktičke propuste. Brzina, agresija, disciplina u oba pravca, brza transformacija... Šanse koje stvoriš moraju se realizirati. Najvećeg mogućeg motiva sigurno neće nedostajati – kaže trener.

U drugoj utakmici bečka Austria dočekuje Milan.

Komentara 1

BO
bozzika
17:35 14.09.2017.

hoće li kockar Šuker sjetiti prijaviti olimpyakos slijedeći puta kad bude hrvatska zastava gorila ili kad budu nešto pljuvali po nama i ne samo olimpyakos nego i bilo koji incident počinjen na našu štetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije