Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo znoj i lopta

Riječani napadaju Ligu prvaka, a Slovenci ih dočekali sa 'dobrodošli prvaci'

Vjekoslav Miletić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/5
26.06.2017.
u 20:20

Blaženi planinski mir u Kranjskoj Gori remeti samo Kekov glas na treninzima dok Rijekina momčad stoji pred njim postrojena...

Kranjska Gora, redovna destinacija ljetnih priprema nogometaša Rijeke otkako je Matjaž Kek njezin trener, ovog ih je puta dočekala kao prvake, i to s neskrivenim simpatijama. Na ulasku u pitoreskno mjesto, praktički pred hotelom Kompas, stoji jumbo-plakat s napisom „Dobrodošli, prvaci“ uz veliki Rijekin slogan „Iznad svih“ preveden i na slovenski: „Nad vsemi“.

U tom je stilu uređen i teren na kojem se Kekova ekipa priprema za nove velike izazove, a uz koji su Slovenci popikali zastave s grbom hrvatskog prvaka. Mnogi u mjestu i ne znaju gdje se nalazi pomalo sakriveno igralište, ali znaju koja je nogometna ekipa tu.

Kek na trening ide biciklom

Tu pod vrhovima Alpi, uz izvore rijeke Save, Rijeka puni baterije i topove za prvu sezonu nakon one najveće u povijesti. Blaženi planinski mir remeti samo trenerov glas na treninzima dok momčad stoji pred njim postrojena. Inače je u Rijekinu kampu ozračje opušteno, no kad se radi... Igrači do terena idu autobusom, a Kek i njegovi suradnici biciklima. Njima je ovo najdraži dio sezone.

– Zbog više stvari. Prvo, igrači rade izuzetno teško u ovom periodu, kroz kondicijski i tehničko-taktički dio koji je, naravno, malo otežan. Drugo, zbog same kontrole igrača što se tiče spavanja i prehrane. Treće, socijaliziraju se između sebe s novim igračima, upućeni su jedni na druge, žive skupa 24 sata, zabavljaju se na svoj način i postaju ekipica. I četvrto, nema pritiska utakmica. U prvenstvu je nad njima pritisak rezultata, a na pripremama vidimo koliko je igrač otišao naprijed – kažu nam u Kekovu stožeru.

Pripreme su se nekad svodile na beskonačno nizanje kilometara, sprave za mučenje, igrači tjednima ne bi vidjeli loptu, a kod Magatha ili Zemana često se i povraćalo. Danas je to drukčije, i Rijeka prati trendove koje su uveli Barca i Real – odmah lopta.

– Fizički dio nemoguće je izbjeći, ali mi idemo za tim da je najveća korist od rada s loptom. Naravno da je suho trčanje bitno, i najlakše ti je tako izračunati gdje je igrač, ali nogomet nije samo trčanje bez lopte. I u treninzima s loptom može se dobro raditi na kondiciji – kaže pomoćni trener Vjekoslav Miletić.

Formula se pokazala dobrom, jer u šampionskoj sezoni Rijeka je bila vrhunski pripremljena i gotovo da nije imala padova, što je uz njezin način igre zaista nevjerojatno. Iako je Kranjska Gora top-destinacija za svaku vrstu fizičke aktivnosti, igračima su dva treninga sasvim dovoljno, a traju i po dva i pol sata, pa se ne moraju još i penjati po bregima, tipa tko će prvi do Mojčina doma na Vitrancu ili Erjavčeve koče pod Vršičem gdje toče odličan čaj, a od graha dobiješ goriva za cijelu sezonu.

– Mogu otići prošetati, ali ne trebaju se baviti dodatnim aktivnostima jer im je potreban odmor. Ne moraju nužno ležati u sobi, ako će prošetati negdje ili malo voziti bicikl, to je u redu. Mi treneri znali smo uzeti bicikle i... udri! Što dalje! – kaže Miletić.

Što dalje... To je formula i za najveći izazov ove sezone – Europu. Ne onu gibraltarsku. Filip Bradarić nije puno dvojio kad smo ga pitali – skupina Lige prvaka ili obrana titule?

– Ulazak u skupinu LP-a za sve nas bio bi... Mogao bih reći i čudo. Nitko od nas nije do sada igrao u Ligi prvaka. Bilo bi to fenomenalno, ispunili bismo još jedan san. Kad bismo sad morali birati, taj bi nam rezultat bio prioritet. Ako ova momčad ostane na okupu... Ok, otišao nam je Andrijašević, ali dobili smo nove koji će se sigurno uklopiti. Ako dođe i taj Olympiakos ili Salzburg, mi na našoj Rujevici, gdje još nismo izgubili, svakog možemo dobiti.

Da, nema više Andrijaševića, no tu je Heber i zasad još trojica novih. U ekipu kao što je riječka lako se uklopiti...

Kekec, triglavski mornar

– Zato što imamo odličnu atmosferu. Od novih poznavali smo samo Hebera i nama se kao igračima jako svidio, kad bismo pričali između sebe. Momak je odličan, super karakter!

Rijeka u Kranjskoj ostaje do 1. srpnja, a onda povratak na Rujevicu. I maksimalna priprema za prvog europskog izazivača, tko god to bio. Skautirat će ih se pomno.

– Imamo u klubu ljude za to, ide se i uživo gledati utakmicu, ali može se u današnje vrijeme doći do snimaka utakmica svih suparnika. Vade se određeni podaci, stilovi igre, prekidi... Napravimo filmić iz kojeg se vidi kako suparnik igra – kaže Miletić.

Vrlo jednostavno. E pa, sretna plovidba Europom, Riječani! Ili kao što je davnih dana znameniti Mariborčanin Predin otpjevao:

„Srečno, Kekec, zlatorogov car! Srečno, Kekec, triglavski mornar!“

Komentara 4

NA
Napalm
23:54 26.06.2017.

kruti u riječkoj svlačionici je materinji jezik hrvatski, što se baš za dilamo i ne može reći.Samo si zavidan.Za naš nogomet je dobro da bude što više jakih klubova pa da se nešto i u Europi napravi,a ne da smo samo vreće za napucavanje kao Dinamo u LP zadnjih godina.Uostalom Rijeka je Hrvatski Nogometni Klub, a Dinamo je daleko od građanskog.Prije da je privatni, Hercegovački nogometni klub.

DU
Deleted user
21:07 26.06.2017.

mi slovenci upijamo vse od tako dobre velesile kakova je hrvaška

VL
vladek
06:48 27.06.2017.

Znate li što znači kekec,? drekec od dojenčeka,ha ha ha istina !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije