Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI DERBIJA

Rijeka je nekada nosila nadimak Dinamo 2, a ni danas nisu daleko

Domagoj Pavičić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/8
20.04.2019.
u 18:24

Rijekini su bivši juniori u Bišćanovih šest mjeseci na klupi odigrali čak osam puta više minuta nego u šest i pol Kekovih sezona

Sudar Hajduka i Rijeke ovoga proljeća nije samo jadranski derbi, nego on, po popisu igrača koje imaju Riječani, poprima obrise najvećega hrvatskog derbija, onoga između Hajduka i Dinama. Naime, ako je nekada na početku Kekova razdoblja, imajući u vidu bliskost i suradnju Miškovića i Mamića, Rijeka nosila nadimak Dinamo 2, ni današnja rujevička garnitura po svojoj strukturi ne zaostaje puno za tadašnjim vremenima.

Dakle, ubrojimo li u tu plavu skupinu i članove stručnoga stožera, Rijeka danas raspolaže impozantnom brojkom od čak devet bivših dinamovaca; Bišćan, Pilipović, Tomić, Tomečak, Capan, Mamić, Pavičić, Halilović, Murić. Da ima još golmana i napadača, bila bi to solidna prvoligaška momčad za gornji dio ljestvice.

“Bio je to šok za mene”

Domagoj Pavičić (25), dečko iz zagrebačkog kvarta Gajeva, bio je pionir NK Jaruna i NK Zagreba, a potom je s 13 godina prešao u Dinamo i ondje ostao cijelo desetljeće. Po svom talentu, trebao je biti lider plavih, ali ga se Dinamo u ljeto 2017. godine neočekivano odrekao.

– Sve se dogodilo preko noći; zadnji dan prijelaznog roka, oko 22 sata, saznao sam da idem u Rijeku. Bio je to šok za mene, nije mi baš bilo ni pravo, jer Dinamo je ipak moj klub, očekivao sam da se na mene ozbiljno računa, ali nisam imao izbora. Prešao sam na Rujevicu i s ove vremenske distance sad vidim da je odlazak u Rijeku bio pun pogodak – kazao nam je Domagoj Pavičić.

Gdje je bio vaš problem u Dinamu?

– Očekivao sam da ću ipak dobiti sedam-osam utakmica u kontinuitetu, kako bih pokazao koliko vrijedim, ali to mi se nije ostvarilo. Dobivao sam minutažu na kapaljku, što mi nikako nije odgovaralo. U Rijeci sam dobio upravo to, povjerenje trenera, i posve sam zadovoljan kako se moja karijera ovdje razvija – nastavlja Pavičić.

Čujete li se s nekim od bivših suigrača iz Dinama?

– Čujem se s Dinom Perićem, igračem iz moje generacije. Inače, u Dinamu sam najbliskiji bio s Fiolićem, koji je sada u Genku, te s vratarom Mikulićem, kojemu sam vjenčani kum – dodaje Pavičić.

Jeste li Periću već čestitali na naslovu prvaka?

– Ha-ha, nisam još, ali hoću. Premda se već barem dva mjeseca zna da je Dinamo novi prvak. Naše pak drugo mjesto, s obzirom na silne probleme tijekom sezone, zaista je uspjeh. Još ako uđemo u finale Kupa, naše zadovoljstvo bit će potpuno – kaže Domagoj.

>>> Pogledajte izjavu Nenada Bjelice nakon osvojenog naslova

Je li vama bivšim dinamovcima sudar s Hajdukom poseban motiv?

– Meni je svaki derbi gušt; i onaj u Maksimiru i ovaj na Poljudu, pa i kad gostujemo u Osijeku. Poljud me uvijek inspirira, lijepo je istrčati pred dvadesetak tisuća ljudi i nadmetati se s Hajdukom kojega publika nosi. Najveće je iskušenje izdržati prvih dvadesetak minuta, kada je Hajduk jako agresivan i žustar. Ali, bez obzira na izvrsne Hajdukove nastupe ovoga proljeća, mi ga se nemamo razloga bojati – zaključio je Domagoj Pavičić, koji je od jeseni 2017. 66 puta nastupio za Rijeku i postigao deset pogodaka. Zabio je jedan i Hajduku na Poljudu, ali u dresu Lokomotive u listopadu 2014. godine.

Bišćan im vjeruje, Kek nije

Na kraju, koliko god u oči bode činjenica da Rijeka u svojim redovima ima čak devetoricu bivših dinamovaca, pomalo nezapaženo, ispod radara, prolazi jedna mala Bišćanova revolucija na Rujevici. Naime, Rijekin je trener ove sezone napravio drastičan zaokret u dosadašnjoj (Kekovoj) praksi i u ovom trenutku članovi prve momčadi čak su desetorica autohtonih, domaćih Rijekinih proizvoda. Sluga (26 god.), braća Smolčić (18), Lepinjica (19), Vuk (18) i Bušnja (19) već su dobili minutažu kod Bišćana, a priliku čekaju, trenirajući s prvom momčadi, Pandur (19 god.), Braut (16), Liber (18) i Mitrović (18).

Konkretno, Rijekini su bivši juniori u Bišćanovih šest mjeseci na klupi odigrali čak osam puta više minuta nego u šest i pol Kekovih sezona.

>>> Pogledajte slavlje igrača Dinama nakon osvojenog naslova

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije