Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLUPSKA BUDUĆNOST U EUROPI

Rijeka i Osijek pokazali da imaju problema, a Hajduk je bolje ne komentirati

Rijeka - Gent
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/5
10.09.2019.
u 23:16

Osijek je imao neugodnog suparnika, CSKA iz Sofije i bio je blizu prolaska, ali nije uspio i oprostio se od Europe, a svakako je najveće razočaranje Hajduk koji je igrao protiv malteške Gzire, slavio u gostima 2:0, vodio kod kuće 1:0 i onda ispao.

Dinamo zna kako igrati u kvalifikacijama za skupine europskih nogometnih klupskih natjecanja. Plavi su u posljednjih 13 pokušaja u kvalifikacijama 12 puta ušli u europsku jesen, a to ni puno zvučnijim klubovima nije uspjelo. Dinamo je ovog ljeta sedmi put ušao u Ligu prvaka. Nećemo sad o skupini s Manchester Cityjem, Šahtarom i Atalantom, ne znamo kako će Dinamo proći u toj skupini, ali uvjereni smo da momčad Nenada Bjelice neće biti kanta za napucavanje, a nadajmo se da će ostvariti želju i kroz tu neugodnu skupinu izboriti još jedno europsko proljeće.

Dinamo će tako ponovno igrati na tri kolosijeka, a Bjelica će sa svojim velikim i jakim igračkim kadrom pokušati na sva tri napraviti željeno, prezimiti u Europi, osvojiti prvenstvo i kup. No, prvi je cilj napravio, prvu želju ostvario ulaskom u Ligu prvaka. Ponovno su plavi uspješno prošli kvalifikacije do skupine, prvu su s ukupnih 5:0 izbacili Saburtalo pa s 4:1 Ferencvaros i na kraju s 3:1 Rosenborg.

Plavi će trajati

Kad se ti rezultati naslone na ono što je Dinamo napravio prošle sezone u Europskoj ligi, koja je ipak znatno slabija od ovoga što ih čeka, ali i na činjenicu da je u zadnjih 13 godina 12 puta uspješno prošao kvalifikacije (osim jednom protiv Skenderbeua), može se očekivati da će plavi biti jednako uspješni i u budućim kvalifikacijama.

Te sljedeće sezone naših pet klubova kreće u kvalifikacije, pola HNL-a imat će priliku boriti se za europsku jesen. Prije svega zahvaljujući Dinamu koji je donio puno bodova za koeficijent, puno je prijašnjih godina doprinijela i Rijeka, ali bojimo se da ćemo pet klubova imati samo u tom jednom ljetu, da ćemo ponovno pasti na četiri kluba.

Ne vidimo u perspektivi tko bi od naših mogao, osim Dinama, proći zahtjevne kvalifikacije. Istina da je, nakon Dinama, Rijeka tu najbliža, no ni ona ove sezone nije uspjela, zapela je na Gentu, i ostala bez skupine.

Osijek je imao neugodnog suparnika, CSKA iz Sofije i bio je blizu prolaska, ali nije uspio i oprostio se od Europe, a svakako je najveće razočaranje Hajduk koji je igrao protiv malteške Gzire, slavio u gostima 2:0, vodio kod kuće 1:0 i onda ispao.

Dva naša kluba pokazala su da imaju velikih problema s klubovima srednje kvalitete u kvalifikacijama za Europsku ligu, Hajduk je bolje i ne komentirati. Dinamo sa svojim trenerom i kadrom i dalje ostaje prvi favorit za naslov prvaka, no kako dva naša kluba na ljeto idu u kvalifikacije za Ligu prvaka, može se očekivati da će se za tu drugu poziciju boriti Rijeka, Osijek i Hajduk.

Teško je biti optimist

Sva tri kluba pojačala su se za ovu sezonu, doduše neka su pojačanja došla prekasno da bi pomogla u Europi, neka od njih na jednogodišnjoj su posudbi (Bradarić u Hajduku i Andrijašević u Rijeci) i zacijelo neće biti sljedećeg ljeta tu da pomognu u europskim kvalifikacijama.

Naš viceprvak imat će težak put do Lige prvaka jer se nalazi u dijelu ždrijeba gdje nisu prvaci, tako da može na drugoplasirane i trećeplasirane klubove jakih liga, a protiv takvih baš i nema šanse. Spas se može potražiti u činjenici da i kad ispadne iz kvalifikacija LP, dobiva šansu u kvalifikacijama Europske lige.

Nažalost, u ovom trenutku ne možemo biti optimisti za te sljedeće kvalifikacije osim ako klubovi koji izbore te pozicije tijekom ove godine na naprave znatne pomake i ovih manje od godinu dana moraju puno raditi da bi se mogli nadati da će, kao i Dinamo, doći do trenutka kada će se njihovo ime naći u “bubnju” za europsku skupinu, to im svakako želimo za još bolje dane hrvatskog nogometa.

Ključne riječi

Komentara 2

DI
Dingo
06:51 11.09.2019.

Al zato za svaki poraz kriv je netko drugi, prepoznat će se po legendarnom pokliču "UKRALO" uz prateći refren kme-kme.

Avatar nekakav
nekakav
07:16 11.09.2019.

i to je labuđi pjev. uefa je skrojila sustav kvalifikacija i sama natjecanja po mjeri najjačih. tu neki tipa osijeka, hajduka i rijeke, nemaju što raditi, niti se čemu nadati, ne u ovakvom stanju. europa igra profi nogomet, a kod nas se očekuje, posebno hajduk, da država i nogometni savez, novac daju njima, za njihov profi pogon, i da ulažu u stadione, cijeli folklor. i da plaćaju policiju, osiguranje, svašta nešto. i da ih se hvali radi navijanja, jer 150 baklji na terenu, e to ne može nitko, to je ugođaj za pamćenje, tako se voli klub. ispada da bi camp nou svakog tjedna trebao najmanje jednom izgorjeti.. a ne izgori. shvatimo, ili ćemo privatizirati totalno klubove, ili ćemo tavoriti na dnu europe. javni novac nećemo bacati u njihovu kantu. nek se nekom drugom isprdavaju sa autima od 150.000 eura. i nek gazdi donesu profit. nek ih on plaća. a mi smanjimo doživljaj. u normalnim zemljama poraz i pobjeda se osjeća dan-dva, bez neke posebne euforije ili tuge. kod nas tjednima, kao da smo radi poraza skoro pa umrli, ili radi pobjede zbilja svi nešto postigli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije