Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Navijači crveno-crnih

Riječki fan klub AC Milana: Najjači smo u gradu nakon Armade!

Milan club Rijeka - Fiume
Foto: Milan club Rijeka - Fiume/Facebook
1/7
27.09.2017.
u 18:56

– Rijeka je napravila dobru priču dovođenjem igrača koji su imali iskustvo igranja u inozemstvu, a nisu mogli napraviti sljedeći korak prema gore. Dolazak u Milano zapravo je kruna za cijelu prošlu sezonu, kaže Igor Budan.

Mnogo je simbolike u gostovanju na San Siru, gdje se očekuje vojska navijača, više od 4000 Riječana. U Rijeci je 1926. osnovan klub pod imenom Fiumana koji se natjecao i u Seriji A, pa su na Kvarneru već tada gostovali Juventus, Inter i Roma. “Forza Fiume” jedan je od prepoznatljivih navijačkih slogana našeg prvaka, ovjekovječen na transparentima, šalovima, grafitima...

Pa i novi preporod Rijeke pod vodstvom Damira Miškovića ostvaren je uz svesrdnu talijansku pomoć, u čemu je pomogla i suradnja sa Spezijom, članom Serie B. Brojni članovi Rijekine udarne postave i u prošloj i u ovoj sezoni prošli su talijansku školu – Elez, Župarić, Mišić, Kvržić, Vešović, ranije i Ristovski...

Fan klub postoji 15 godina

– Rijeka je napravila dobru priču dovođenjem igrača koji su imali iskustvo igranja u inozemstvu, a nisu mogli napraviti sljedeći korak prema gore. Dolazak u Milano zapravo je kruna za cijelu prošlu sezonu i korektan ulazak u novu. Općenito je Rijeka napravila jako puno od dolaska Miškovića. Istina, cijeli zadnji red osim Zhute je prošao talijanske lige, što je Keku jako odgovaralo. Svatko tko odraste u talijanskoj ligi, može puno doprinijeti što se tiče taktičkog stajanja na terenu – kaže nam Igor Budan, rođeni Riječanin, bivši hrvatski reprezentativac koji je prošao deset klubova u Italiji i živi u Bergamu.

Milan club Rijeka - Fiume
1/3

Koliko bi ta talijanska škola mogla igračima Rijeke značiti u pogledu šansi protiv Milana?

– Milan je puno uložio, ali nema kvalitetu odgovarajuću onom koliko su potrošili. To je i ljepota nogometa, ne pobijedi uvijek bogatiji. Naravno, Milan je ogromni favorit, ali je u stvaranju. Jači je nego prošlih sezona, ali nije Juve. Rijeka u tu utakmicu treba ući povijesno ozbiljno, a ja joj i dajem tih deset posto šansi na koje ima pravo – kaže Budan.

Koliko je Milanu važna Europska liga? Cilj je ipak povratak u LP...

– Milan je veliko ime zauvijek, njemu je skupina LP-a minimum. Europsku ligu igra opušteno, koristit će je i za uigravanju i pripremu za ono čemu teži.

Kakav dojam ostavlja trener?

– Hm, nakon poraza od Lazija 4:1... U Italiji postoji nešto što se može nazvati “projekt tjedna”. Živi se od utakmice do utakmice. Kad se pobijedi, priča se o LP-u; ako je poraz, onda je sprovod. Velik je pritisak na Montelli.

Gdje bi Rijeka bila da igra u Italiji?

– Ne treba bježati od realnosti. Župarić je u Seriji B igrao dosta, u Seriji A manje. Elez je došao prerano, a onda se dogodi neigranje. Vešović se nije nametnuo u Torinu. U Seriji B Rijeka bi se borila za viši rang, u Seriji A za ostanak – zaključio je Budan.

Put u Milano poseban je za Andreu Marsanicha, novinara Radio Rijeke i predsjednika fan skupine “Milan club Rijeka-Fiume”.

– Naš klub postoji već 15 godina, u Rijeci se od talijanskih klubova najviše navija za Milan, više nego za Juve ili Inter. Ne samo mi autohtoni, već i Hrvati te ostali narodi. Fan klub postoji već 15 godina, ljubav prema Milanu razvila se u vrijeme trija Gullit – Rijkaard – Van Basten, a posebno je buknula u onih deset Bobanovih godina na San Siru. Kad je bio prvak Europe, imali smo upisanih 170 članova.

U gostima i Šimić i Baresi

Članovi kluba idu na utakmicu...

– Dobili smo 35 ulaznica od Milana jer smo članovi. Podmirujemo 200 eura članarine svake godine. U šali smo znali reći da smo, nakon Armade, najjači u Rijeci. Zvone nam je triput bio gost, s guštom bi dolazio i družio se, recimo i za desetu godišnjicu. Jednom je bio Šimić, a drag nam je gost u Rijeci bio i Franco Baresi – kaže Marsanich koji ne skriva:

– Za koga ćemo navijati? Pa za Rijeku! Meni Lombardija ne znači ništa, ovo je naš grad. Ali nećemo biti protiv Milana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije