Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18 GODINA PADA

Regionalna košarka nikad jača, a hrvatska nikad jadnija!

Cibona - Cedevita
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/5
22.08.2019.
u 07:00

Jedina dva preostala hrvatska predstavnika u regionalnoj ABA ligi, Cibona te pogotovo Zadar koji je prošle godine mjesto u tom natjecanju potvrdio tek razigravanjem sa skopskim MZT-om, s obzirom na ulaganja, neće biti konkurentni za visok plasman ni nadolazeće sezone. Primarni cilj u novoj sezoni bit će ne ponoviti stres iz prošle

Košarkaška regionalna liga preživjela je nekako kaotičnu finalnu seriju iz prošle sezone koja je prijetila čak i gašenjem tog natjecanja, a nova uzbuđenja počinju za mjesec i pol dana. ABA liga vraća se nikad jača!

Crvena zvezda okupila je čak i za euroligaške standarde ozbiljnu momčad, prati je Partizan željan povratka na staze stare slave, Cedevita Olimpija pokušat će naslov regionalnog prvaka vratiti u Ljubljanu poslije 18 godina, Budućnost je i dalje konkurent za vrh, velik posao napravio je i Mornar iz Bara, kao i Igokea... Iz perspektive hrvatske košarke, to natjecanje nije nimalo sjajno.

Nakon što je Cedevita napustila Zagreb i preselila se u Ljubljanu, hrvatska košarka spala je u ABA ligi na samo dva imena. Šanse Cibone u novoj sezoni, s obzirom na odnos snaga, brutalno iskreno je nedavno opisao trener Ivan Velić:

Budžeti su sve veći

– Nevjerojatno je što rade klubovi u ABA ligi. Takvi novčani iznosi kakve za pojačanja daju klubovi poput Mornara, Igokee, Krke... za Cibonu su nedostižni. Svi su oni drastično povećali klupske proračune. No, mi smo i u prošlu sezonu krenuli skromno, pa postigli odličan rezultat. Takve su nam i trenutačne ambicije.

Crvena zvezda sastavila je momčad ne za novi naslov u regionalnoj ligi, u kojoj je i ove sezone favorit, već i za ozbiljnu ulogu u Euroligi. Računajući i igrače koji su produžili ugovore, u Zvezdi su ovog ljeta potvrdili čak 12 potpisa. Nositelji igre iz prošle sezone su ostali, a došli su i novi igrači. Iz finalista Eurolige Efesa došao je Derrick Brown, iz Panathinaikosa James Gist, iz Himkija vratio se Charles Jenkins, novi razigravač bit će donedavni član Toronto Raptorsa Lorenzo Brown, a povratnik iz madridskog Reala Ognjen Kuzmić je upitan.

Naime, centar srpske reprezentacije oporavlja se od posljedica teške prometne nesreće početkom srpnja poslije koje je jedno vrijeme bio i u komi. Liječnici su ugodno iznenađeni njegovim uspješnim oporavkom, ali je i dalje neizvjestan datum njegova povratka na parket.

Zvezdu u stopu prati Partizan. Crno-bijeli su ambiciozno konkurirali i do posljednjeg trenutka nadali se pozivnici Eurolige, no na kraju je nisu dobili pa su ostali i bez nekih pojačanja kojima Eurokup ipak nije toliko izazovan. Trener Partizana Andrea Trinchieri slikovito je, opisao prijelazni rok...

– Bilo je 10 do 12 vratnica. Tri je puta lopta bila na gol-crti, ali ju je netko s nje izbacio. Jednom je lopta i ušla pola metra u gol, ali sudac to nije vidio – kazao je talijanski trener hrvatskih korijena.

Pa ipak, Partizan je složio moćnu momčad koja bi čak mogla i stati “na crtu” C. zvezdi, a kroz Eurokup steći pravo nastupa u Euroligi iduće sezone. Potpisalo je šest igrača koji bi trebali iznijeti sezonu, među njima Corey Walden, prošle sezone najkorisniji igrač izraelske lige, poznato ime regionalne košarke Nemanja Gordić, iskusni centar Artsjom Parahouski, a potom i odlični Rashawn Thomas oko čije je sudbine jedno vrijeme vladala neizvjesnost. Naime, tijekom ljeta imao je problema sa zakonom u SAD-u nakon što je u automobilu u kojem se nalazio policija pronašla marihuanu. Na njegovu sreću, imao je dovoljno dobre odvjetnike koji su uspjeli dokazati da marihuana nije njegova.

Ipak, struka i mediji u Srbiji digli su se na noge. Naime, ovog je ljeta kao nikad prije jak trend uvoza stranaca, koji će otimati minutažu mladim srpskim igračima. Za usporedbu, prije samo devet godina Partizan je igrao na Final Fouru Eurolige, a u momčadi je imao samo trojicu stranaca.

– Pokušavao sam pronaći srpske igrače, ali to nije bilo moguće. Još me boli koliko su mi puta zalupili vrata – rekao je Trinchieri.

Cedevita više nema zagrebačku adresu, ali su joj ciljevi i dalje ambiciozni, možda čak i više otkako je u Ljubljani. Nakon spajanja s Olimpijom, prvim prvakom ABA lige u sezoni 2001./2002., s nekoliko klasnih pojačanja stvorena je momčad kadra parirati Zvezdi, a možda i postići dobar rezultat u Eurokupu. Ugovor je potpisao Edo Murić, iz Barcelone je došao slovenski reprezentativni branič Jaka Blažič, iz Zenita srpski reprezentativac Marko Simonović i Cody Miller-McIntyre, iz Malage Ryan Boatright...

– Sastavili smo momčad koja se može nositi s izazovima. Pred Cedevitom Olimpijom su dobra vremena. Proračun i ubuduće jamči dolazak kvalitetnih košarkaša. Prvu sezonu otežavalo je privlačenje igrača jer su bili skeptični prema projektu i tome hoće li zaživjeti. Nakon završetka ove sezone vidjet će da je klub stabilan, a tada će biti lakše razgovarati sa slovenskim košarkašima i kvalitetnim stranim igračima – kaže trener Cedevite Olimpije Slaven Rimac.

Budućnost je ostala bez ABA-naslova, neki su nositelji igre napustili Podgoricu, ali je zato ugovore potpisalo pet novih košarkaša, a najpoznatiji je Justin Cobbs, jedan od najboljih igrača Cedevite prošle sezone u regionalnom natjecanju s prosjekom od 18 koševa i sedam asistencija. Mornar iz Bara složio je zanimljivu momčad koja bi mogla biti favorit iz sjene jer je jača za Jacoba Pullena, Dereka Needhama, Milka Bjelicu, Damira Markotu, Mirzu Begića, Seada Šehovića... Igokea je, pak, uz Marka Tomasa, dovela Dennisa Clifforda i Vaidasa Kariniauskasa.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Ostali smo na dva kluba

A hrvatska košarka?

Ona trpi udarac za udarcem. Nekadašnja košarkaška velesila prvi put u povijesti neće imati predstavnika u europskim natjecanjima. Novi je to udarac za hrvatsku košarku, kao da loše kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i još jedno propušteno veliko natjecanje premda će na njemu sudjelovati čak 32 reprezentacije te loše stanje u klubovima nisu dovoljni.

Jedina dva preostala hrvatska predstavnika u regionalnoj ABA ligi, Cibona te pogotovo Zadar koji je prošle godine mjesto u tom natjecanju potvrdio tek razigravanjem sa skopskim MZT-om, s obzirom na ulaganja, neće biti konkurentni za visok plasman ni nadolazeće sezone. Primarni cilj u novoj sezoni bit će ne ponoviti stres iz prošle.

>>> Pogledajte što je nakon novog ugovora rekao Bojan Bogdanović

Komentara 8

BO
Bogodol
11:50 22.08.2019.

Košarka je pala zbog regionalne lige, Ciboni je izpod niženja doći igrati u Sl. Brod ali ide u Aleksandrovac, Sriemsku Mitrovicu, Bar itd. a Hrvatska prva liga je postala druga liga i zato nam je košarka propala. Hvala Bogu da nije i u nogometu napravljena regionalna liga i nogomet bi propao. Ludost su te regionalne lige, to su jugo lige koje stvaraju jugonostalgičari i razni soroši da se očuva jugoslavija u kakvom-takvom obliku. Treba igrati Hrvatsku ligu, imamo dovoljno klubova i košarka će ponovo zauzeti svoje mjesto koje zaslužuje, ne treba nam nikakvi bivši derbiji sa jučerašnjim koljačima, sa njima surađivati u trgovini i privredi koliko je to potrebno a u športu i kulturi nam nije potrebno, još uvijek drže okupiran dio teritorija sa lijeve strane Dunava i Šarengradsku Adu, a na sve moguće nas se združuje sa njima, Večernji stalno javlja tko se i gdje popišo ili prdnuo u Srbiji kao da na svijetu postojimo samo mi i oni, to nam ne treba. Košarka će se vratiti na stare staze kada budemo cijenili i igrali svoju ligu.

DU
Deleted user
07:34 22.08.2019.

Ali smo zato u nogometu jaki. Regionalno gledano su još jedino Talijani možda jači. Hrvate košarka više ne zanima a još manje košarkaška liga bivše države.

LA
lajh1985
19:07 22.08.2019.

po cemu je to cibona jaca nego prije..od kad vip nije sponzor nista se nije mjenjalo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije