Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boks

Ratnici prozvali Joshuu: Mi smo najbolji teškaši na planetu!

03.12.2018.
u 17:40

Nakon pregršt provokacija uoči borbe, borci su završili jedan drugome u zagrljaju

Premda je tehnički nadvisio dosadašnjeg prvaka Deontaya Wildera, britanski teškaš Tyson Fury nije osvojio WBC-ov pojas. Doduše, britanski izazivač dvaput je bio na podu (u devetoj i 12. rundi), ali ni američki boksač nije pobijedio.

No prvaku je i remi bio dovoljan da zadrži svoj naslov, a Furyju je ovakva predstava pak bila dovoljna da stekne pravo za uzvrat. Britanac se doista jako dobro kretao, još bolje eskivirao, ali samo do devete runde kada je eskivirao saginjanjem, a ne izmicanjem pa ga je pogodila jedna Wilderova bomba.

1/7

Nešto slično dogodilo se i u posljednjoj rundi, a kada je tamnoputi Amerikanac već počeo slaviti, Fury se ipak ustao i nastavio borbu.

Lewis se sjetio Holyfielda

Nakon pregršt provokacija uoči borbe, borci su završili jedan drugome u zagrljaju. Fury je svom protivniku govorio nešto na uho, a ovaj je kasnije to prenio:

- Pričao mi je koliko mi je zahvalan što sam mu dao priliku.

Nakon borbe mišljenja oko ovakvog ishoda bila su poprilično podijeljena, a najizravniji je bio bivši boksački prvak Lennox Lewis koji smatra da je njegov sunarodnjak trebao dobiti borbu.

- Po meni nema dvojbe, Fury je bio bolji i zaslužio je pobjedu. Štoviše, Wilderova predstava bila je prilično loša. No na kraju se dogodilo ono što i meni 1999. godine protiv Holyfielda kad sam bio bolji, a na kraju je ispao remi, kazao je Lewis.

Veliki je upitnik bio uoči ove borbe iznad Furyjeva imena, a malo je nedostajalo da to bude jedan od najvećih povrataka u profesionalnom boksu. Jer britanski se teškaš posljednjih godina borio protiv vlastitih demona kao što su ovisnost o alkoholu i kokainu, ali i prekomjerna težina.

Na koncu je sa 170 kg smršavio na 116 kg što ga je u ovoj borbi činilo još uvijek prilično težim takmacem. A dvadeset kilograma lakši Wilder još je jednom pokazao da posjeduje topove u šakama, ali i da ima tehničkih nedostataka, pa se možemo zapitati kakvi bi bili njegovi izgledi protiv Anthonyja Joshue. A njega su, neposredno nakon borbe, još u ringu obojica nazvali kukavicom, a Fury je dodao:

- Wilder i ja smo dva najbolja teškaša na ovom planetu.

Zahvalio je Fury i Bogu što ga je podržao u njegovoj borbi s “unutarnjim neprijateljem” i pri tome je izrazio sreću što će Božić dočekati sa svojom obitelji, sa svoje četvero djece, ali i suprugom Paris koja je opet trudna.

- Meni nije bilo dozvoljeno imati dečka prije nego što sam napunila 16, a Tyson je jedini dečko kojeg sam imala - priznala je jednom Paris kojoj se dogodio i jedan pobačaj, o čemu je Tyson pričao otvoreno za Daily Telegraph:

- Moja supruga rodila je bebu staru šest mjeseci koja je bila mrtva. Istodobno, na drugom kraju iste bolnice, umirao je moj ujak Hughie. Bilo je to krajem 2014. kada sam se pokušavao othrvati tim mislima. A misliti je morao i na svog oca koji je proveo četiri godine u zatvoru jer je, prigodom tučnjave, svom bivšem prijatelju gurnuo prst u oko od čega je ovaj i oslijepio. John Fury na sudu je preklinjao suca da ga ne odvaja od sina koji je tek započeo boksačku karijeru.

- Kada bih mogao, dao bih mu svoje oko samo da se mogu vratiti svojoj djeci.

Joshua ostavio suprugu

Što se pak tiče Wilderova obiteljskog života, prvak se rastao od supruge Jessice Scales s kojom ima četvero djece, među njima i djevojčicu s urođenim rascjepom kralježnice koju je često navodio kao najveću inspiraciju za svoj uspjeh u boksu. No Wilder kao da je posustao u tome kada se 2017. razveo od supruge i počeo živjeti s ljubavnicom Telli Swift, sudionicom realityja “WAGS Atlanta”, s kojom se viđao već dvije godine.

Nakon ovakve predstave, još jednom možemo ustvrditi da je prava šteta što je Furyja nakon pobjede nad Kličkom i osvajanja naslova zanijela slava pa se predao hedonističkom životu. A zahvatila ga je i depresija pa je čak razmišljao i da se ubije.

Kakva bi to šteta za ljubitelje boksa bila, jer njegove borbe koje slijede, a još je dovoljno mlad (30), zacijelo će privlačiti veliku pozornost. Baš kao i Wilderove, jer Amerikanci napokon imaju velikog teškaša čija je “misija” obračunati se s dvojicom moćnih Britanaca - Furyjem i Joshuom.

Ovog prvog nije uspio dovoljno dobro pogoditi, pa će to pokušati u uzvratu. A protiv ovog drugog, a to bi bila najpoželjnija borba ovog trenutka, možda nikad neće ni dobiti priliku.

Joshua je izjavio kako bi volio da ovu borbu dobije Wilder pa da se s njim bori, a kako se to nije dogodilo vjerojatno će za obranu naslova izabrati neki lakši zadatak. No sve dok ne pobijedi Wildera, pa i Furyja, ne možemo ga smatrati najboljim teškašem svijeta.

Ključne riječi

Komentara 1

KA
kažemja
21:30 03.12.2018.

Fury dominirao ? U kojoj to bajci ? Jedino je dominirao u plaženju jezika ,glupiranju i besmislenim eskivažama . A usput je i dva puta poljubio pod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije