Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO ĆE DO NASLOVA?

Bjelica je ratne 1992. bio ispred Mamića, a sada vode mrtvu utrku

01.02.2021.
u 08:12

Oba suparnika u ovoj sezoni imaju po 12 pobjeda te po tri poraza. Dinamo je poražen od Osijeka, Rijeke i Šibenika, a Osijek od Hajduka, Dinama i Gorice

Pred nama je jedna od najuzbudljivijih završnica hrvatskog nogometnog prvenstva, u kojoj se prvi put u svojoj povijesti kao pretendent na naslov prvaka pojavljuje Osijek. Zbiva se to četiri godine nakon što je Dinamo prvi put izgubio utrku za naslov u kojoj nije sudjelovao Hajduk, nego Rijeka te godinu dana nakon što je današnji trener Osijeka Nenad Bjelica bio potjeran iz Dinama. Osvoji li Osijek naslov prvaka, bit će peti klub kojemu je to uspjelo u samostalnoj Hrvatskoj, nakon Hajduka, Dinama, Zagreba i Rijeke, dok bi Bjelica postao drugi trener nakon Zlatka Kranjčara (Dinamo, Zagreb) koji je osvojio titulu s dva kluba. Zoran Mamić već je sada jedini trener koji ima čak četiri naslova prvaka s Dinamom.

Trenirali u ratnoj zoni

Oba suparnika u ovoj sezoni imaju po 12 pobjeda te po tri poraza. Dinamo je poražen od Osijeka u Gradskom vrtu te od Rijeke i Šibenika u Maksimiru, a Osijek od Hajduka u Gradskom vrtu, Dinama u Maksimiru i Gorice u Velikoj Gorici.

Zanimljivo, dvojica velikih trenerskih suparnika natjecala su se međusobno i kao igrači Dinama i Osijeka u prvoj sezoni Hrvatske lige, 1992. godine, kada je Prva HNL brojila 12 klubova i trajala od kraja veljače do sredine lipnja. Zoran Mamić u toj je sezoni skupio 19 nastupa za tadašnji HAŠK Građanski, a Nenad Bjelica 21 nastup za Osijek. Plave su u toj sezoni vodili treneri Zdenko Kobeščak i Vlatko Marković, a Osječane Stjepan Čordaš. I bila je to jedina sezona u povijesti Prve HNL u kojoj je Osijek kao trećeplasirani bio bolje plasiran od Dinama (5. mjesto), ispred kojega su još bili prvak Hajduk, Zagreb (2.) i tadašnji zaprešićki Inker (4.).

Osječanin Tomislav Steinbrückner (54) i Velikogoričanin Andrej Panadić (51) također su kao igrači Osijeka i Dinama sudjelovali u prvoj sezoni Hrvatske lige. Obojica danas s velikom pozornošću prate utrku svojih klubova za naslov prvaka.

– Osijek ima dobre izglede za naslov prvaka, kakve nije imao nikada – kaže Steinbrückner i nastavlja:

– Procijenio bih ih na, recimo, 40 posto, dakle i dalje držim da je Dinamo favorit, no tu je puno stvari koje ukazuju da bi Osijek mogao prvi proći kroz cilj. Najvažnija je da je NK Osijek u organizacijskom smislu ostvario ogroman pomak, a to je onda rezultiralo i formiranjem izvrsnoga stručnoga stožera, pa i kontinuiranim jačanjem momčadi. Sve to generiralo je i stvaranje pozitivnoga, poticajnoga ozračja neophodnoga za veliki rezultat.

Po čemu je zagrebački klub jači od Osijeka?

– Po individualnoj kvaliteti igrača, a favoritom ga čini i iskustvo u osvajanju titula. Kada govorimo o motivu, on je kod Osijekovih igrača sigurno izraženiji. Ne kažem da dinamovci manje žele taj naslov, ali nije isto kada ste ga osvojili tri, četiri ili pet puta ili nijednom. Bit će to neizvjesna utrka do posljednjega kola – dodaje Steinbrückner.

Nasmijao se kada smo ga pitali za usporedbu NK Osijeka iz 1992. i 2021. godine.

– Bilo je ratno doba, trenirali smo u ratnoj zoni, a nastupali kao domaćini u Donjem Miholjcu, Đakovu i Kutjevu (u kojemu su bili poraženi od Dinama s 1:2, nap. a.). U to vrijeme bili smo sretni da smo imali samo osnovne uvjete za rad i igranje – zaključio je Steinbrückner.

Andrej Panadić također vidi Dinamo kao favorita za naslov.

– Dinamo je u organizacijskom smislu najbolji klub u regiji. U Dinamu je sve već godinama sjajno posloženo; nogometna škola, skauting, poslovanje, stručna politika, prodaja i kupnja igrača. Trebat će godine da bi neki od hrvatskih klubova dostigao te standarde – kaže Andrej Panadić.

Osijek nikad nije bio ni drugi

Osijek je na dobrom putu?

– Sviđa mi se Osijekova priča, cijenim njihov iskorak u infrastrukturnom smislu, doveli su vrhunskoga trenera i stvaraju uvjete da svi igrači žele rado doći u Osijek doživljavajući ga kao zdravu sredinu, što doista i jest. E sad, nadam se da će njihov trend rasta kao kluba potrajati – dodaje Panadić.

Kolike šanse dajete Osijeku za naslov prvaka?

– Osijek ima solidne izglede jer je dobro posložio momčad i ima dobar ambijent. No prerano je prognozirati stvari jer i sami znate da svaka nova utakmica donosi neizvjesnost i da danas nigdje ne možete računati na sigurne bodove – zaključio je Panadić.

Osijek je, osim 1992. godine, još četiri puta bio trećeplasiran u Hrvatskoj ligi: 1995., 2000. i 2001. i 2008. godine, i nikada nije bio bolje plasiran od te pozicije. Ova godina napokon donosi povijesni iskorak, pitanje je samo – zlato ili srebro HNL-a.•

18. kolo (30. 1.): Osijek - Istra 1961, Dinamo - Šibenik; 19. kolo (2. 2.): Osijek - Sl. Belupo, Dinamo - Lokomotiva; 20. kolo: Osijek - Hajduk (6. 2.), Istra 1961 - Dinamo (7. 2.); 21. kolo: Dinamo - Osijek (13. 2.); 22. kolo (21. 2.): Osijek - Rijeka, Hajduk - Dinamo; 23. kolo (27. 2.): Dinamo - Sl. Belupo, Varaždin - Osijek; 24. kolo (6. 3.): Osijek - Gorica, Dinamo - Rijeka; 25. kolo (13. 3.): Varaždin - Dinamo, Šibenik - Osijek; 26. kolo (20. 3.): Osijek - Lokomotiva, Dinamo - Gorica; 27. kolo (3. 4.): Šibenik - Dinamo, Istra 1961 - Osijek; 28. kolo (7. 4.): Sl. Belupo - Osijek, Lokomotiva - Dinamo; 29. kolo (10. 4.): Dinamo - Istra 1961, Hajduk - Osijek; 30. kolo (17. 4.): Osijek - Dinamo; 31. kolo (21. 4.): Rijeka - Osijek, Dinamo - Hajduk; 32. kolo (24. 4.): Sl. Belupo - Dinamo, Osijek - Varaždin; 33. kolo (1. 5.): Gorica - Osijek, Rijeka - Dinamo; 34. kolo (8. 5.): Dinamo - Varaždin, Osijek - Šibenik; 35. kolo (12. 5.): Lokomotiva - Osijek, Gorica - Dinamo; 36. kolo (15. 5.): Dinamo - Šibenik, Osijek - Istra 1961.

Parovi 18. kola

Slaven Belupo – Varaždin 2:0

Osijek – Istra 1961 1:0

Dinamo – Šibenik 1:2

Hajduk – Lokomotiva 0:1

Rijeka – Gorica 0:2

Komentara 9

PA
Paket
09:16 01.02.2021.

Napokon će bit zanimljivo prvenstvo. Bez obzira tko navija za koga, mora se priznati da je dobro došlo malo uzbuđenja

MI
misho32
18:15 01.02.2021.

ovo što je učinio sudac Duje Strukan , na utakmici između Osijeka i Istre za ne vjerovat je . Dosudio je jedanaesterac za Osijek za "prekršaj" koji se je dogodio izvan , na rubu kaznenog prostora i kad golman obrani kazneni udarac , Strukan naređuje ponavljanje udarca ,iz kojeg je Osijek ostvario pobjedu. Takav sudac ne bi smio suditi u prvoj hrvatskoj nogometnoj lizi , koja je postala vrlo kvalitetna te se nasmije dozvoliti da je takvi Strukani upropaste.

ZG
zgrcevic
15:11 01.02.2021.

Osijeku je već pokonjeno puno bodova, samo da bude kontra Dinamu. Pa samo zadnji penal protiv Istre uopće nije bio penal. Penal na Majeru protiv Šibenika je očitiji od onog u Osijeku. Onaj pomalo izlapljeli penzioner Zebec kaže kako jee Mjaer lagan pa lako padne, a srušio ga je rukama Simić koji je kao od gore odvaljen. U nogometu nije bitno koliko si jak nego da li si napravio prekršaj, a Simić je Majera girnio rukama. Dasović bi trebao pisati samo o Hajduku. O Dinamu trebaju pisati objektivniji novinari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije