Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S predstavljanja Trumbićeve knjige Vaterpolo

Ratko Rudić: Ivo je uvijek bio sklon istraživačkom radu

vaterpolo
Marko Lukunić/Pixsell
07.10.2010.
u 13:19

Nakon povijesne (Stoljeće hrvatskog vaterpola), hrvatski je vaterpolo dobio i jednu stručnu knjigu. Ivo Trumbić predstavio je jučer stručni priručnik za trenere vaterpola pod jednostavnim naslovom Vaterpolo.

Ivo Trumbić, bivši proslavljeni vaterpolisti i trener, sudionik pet olimpijskih igara (dva puta kao igrač, tri puta kao izbornik nizozemske reprezentacije), predstavio je jučer stručni priručnik za trenere: Vaterpolo.

Na predstavljanju knjige u Hrvatskom olimpijskom odboru, osim autora, govorili su i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ratko Rudić, te Duško Baždar, trener i predsjednik Zagrebačkog vaterpolskog saveza.

- Uvjeren sam da će ova knjiga biti na dobrobit vaterpola, da će proširiti bazu tog sporta iz koje će naš Ratko Rudić tražiti ono najbolje i dovoditi ga do svjetskih vrhunaca - istaknuo je Mateša.

Rudić se s Trumbićem susretao i kao igrač i kao trener i kaže za autora da je uvijek bio sklon istraživačkom radu.

- Vaterpolu manjka ovakva stručna literatura i nije tako samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Treneri ta svoja znanja uglavnom drže za sebe i rijetko se odlučuju za jednu ovakvu avanturu pisanja knjige. Razlog je možda u čestim promjenama pravila igre, ali ona su se sad uglavnom ustalila, uz manje kozmetičke izmjene, i došlo je vrijeme za jednu ovakvu knjigu. Ovo je još jedna medalja za Hrvatsku - naglasio je Rudić.

Trumbiću to nije prva knjiga o vaterpolu, ali mu je prva na hrvatskom jeziku (prethodna je bila na nizozemskom). U njoj je on sublimirao svoje, bogato i trofejno, i igračko i trenersko iskustvo (vodio je tri reprezentacije).

- Zalažem se za više taktike i tehnike a manje plivanja jer ipak se mi ne pripremamo preplivati La Manche. Postoji, primjerice, čak 36 tehnika za čuvanje suparničkog sidraša a da se ne napravi prekršaj. Nadam se da će knjiga pomoći i igračima i trenerima te da se više neće događati da Ratku dolaze 22-godišnji igrači, koji imaju čak i neke medalje, a da ne znaju kako uhvatiti loptu i kako čuvati suparnika - kazao je Trumbić.

Knjiga je, kako reče Baždar, zgodnog formata. Ne zauzima prostor a daje puno informacija.

- Udžbenik je to koji će svima poslužiti, pa i studentima Kineziološkog fakulteta - pohvalio je knjigu Baždar.

Predstavljanje knjige iskorišteno je i da se Trumbiću uruči još jedno priznanje, dobio je plaketu HOO-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije