Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI SU JASNI

Raspad sistema u Hajduku: Evo što stoji iza totalnog kraha momčadi koja je bila predodređena za titulu

Split: Hajduk i Dinamo susreli se u 28. kolu  SuperSport HNL-a
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
09.04.2024.
u 12:35

Do polusezone je sve izgledalo tako bajno, Hajdukova je prednost nad konkurencijom bila osjetna. A onda se, malo-pomalo počelo gasiti, ne bi li dotaknulo razine na kojima je danas

Bila je to jesen iz snova. Štoviše, počelo je sve u ljetu, i to nakon što je Hajduk u trećoj prvenstvenoj dionici minimalnim rezultatom slavio na Pampasu. Pogotkom Marka Livaje, jedinim na utakmici, momčad s Poljuda preuzela je prvo mjesto na ljestvici i nije ga ispuštala do kraja kalendarske godine. Znala je prednost Splićana biti i veća, a nakon šest kola nad Poljudom je sjalo, doslovce, ružičasto sunce. Šest od šest, 18 bodova, šest više od tada drugoplasirane Rijeke i čak 11 bodova više od Dinama. Već se u Splitu pripremalo postolje za dolazak pehara za prvaka Hrvatske, a bio je tek kraj kolovoza...

Kad se očekivao nastavak procvata, sjeo je prvi "klip pod kotače" splitskog slavlja. U sedmom kolu Istra je na Poljudu slavila s 1:0, a nakon prve, one rujanske reprezentativne stanke Hajduk se poskliznuo i u Velikoj Gorici. U dva tjedna, eno Rijeke na minus dva, a Dinama s utakmicom manje koju vuče i danas na zaostatku od pet bodova. One priče o tituli već su tada krenule lagano zamirati, makar se sve spremalo za novi, jesenski uzlet.

Foto: SofaScore

Foto: SofaScore za Večernji list

Hajduk je s prvim danom listopada "zavezao" dvije minimalne pobjede, nad Lokomotivom i Dinamom, no prednost nad Rijekom u bodovnom smislu nije doživjela dodatno razvijanje. Dinamo je bio i u kovitlacu europskih posrtaja, već tada vidno ogrezao u jesen u Konferencijskoj ligi, uz poraz, primjerice, od Ballkanija u Prištini. A onda, novi šamar. Poraz na Rujevici, poraz doma od Osijeka... Korak naprijed, dva nazad. Rijeka je preuzela vrh, ispostavit će se tada, tek privremeno, ali pred Hajdukom je, znalo se i tada, puno posla. Pogotovo stoga što se nakon debakla protiv Osijeka s koferom u rukama, s druge strane ulaznih vratiju našao dotadašnji trener Ivan Leko.

Mislav Karoglan zavezao je dvije pobjede na startu svog drugog mandata, a dogodilo mu se i po jedan kiks oba konkurenta pošto je Rijeka remizirala s Varaždinom, kao i Dinamo kolo kasnije. Hajduk je u 15. kolu dobio Varaždin, a Rijeka i Dinamo su remizirali. To znači da je uoči posljednje reprezentativne stanke Hajduk imao dva boda prednosti pred Rijekom. Na polusezoni to će iznositi +3.

U drugom dijelu sezone, Hajdukova igra doživjela je potpuni preobrat na negativnu stranu. Sve je počelo izgubljenim jadranskim derbijem na Poljudu. Hajduk je poveo golom Livaje u prvom dijelu i onda stao, a to su iskoristili Obregon i Selahi, čija bomba kao da još uvijek odzvanja splitskim stadionom. Remi s Osijekom je uslijedio, a pobjede nad Slavenom i Rudešom nisu uspjele zakamuflirati načeto stanje stvari koje se raspoznaje danas.

Pravi debakl počeo je porazom protiv Lokomotive na Poljudu. Ona dva gola Roberta Mudražije načela su rane, a redanje poraza nije stalo do danas. Dvaput Dinamo, u prvenstvu i u Kupu, a onda i Rijeka za kraj trotjednog pakla na Poljudu. Hajdukov pad na minus deset na prvenstvenoj ljestvici, ispadanje iz kupa, jedan gol u zadnje četiri utakmice... Brojke jasno govore što se krije iza neobjašnjivog rezultatskog kraha splitske momčadi. Otišao je predsjednik Jakobušić, otišao je trener Karoglan, sprema se novo doba, novi reset Hajduka.

Ključne riječi

Komentara 14

GO
Gof33
15:07 09.04.2024.

čekamo krah udruge Naš Hajduk a Torcida da se konačno prosvijetli i započne razlikovati sposobne od parazita i uhljeba . . . .

Avatar NasaPosla
NasaPosla
15:34 09.04.2024.

Hajduk je postao starački dom i udruga,za zbrinjavanje invalida rada (u ovom slučaju nogometaša).

ID
Ivo_didin
15:11 09.04.2024.

Ove sezone skoro, a iduću Hajduk sigurno osvaja prvenstvo .... tako, već godinu dvadesetu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije