Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVORSKE BORBE

Raskol u teniskom savezu, 'osječki urotnici' žele srušiti predsjednicu Nikolinu Babić

Nikolina Babić
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/6
20.02.2023.
u 10:30

Sudionici "izvanredne skupštine" pozivaju se na odluku Visokog upravnog suda, a predsjednica Babić na registar udruga

Tenis je jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportova, ali godinama ga već muče "dvorske borbe" za vlast, a često u Hrvatskom teniskom savezu imamo i "dvovlašće". Tako je bilo u travnju 2018. kada je Franjo Luković, tada predsjednik u ostavci,  sjedio u počasnoj loži na utakmici Davisova kupa između Hrvatske i Kazahstana u Varaždinu, iako ga je većina skupštinara prije toga na svojoj Skupštini smijenila i za v. d. predsjednika izabrala Petra Mirića, prvog čovjeka veteranskog tenisa i dotadašnjeg dopredsjednika Saveza.

Nešto slično dogodilo se prije nekoliko dana u Osijeku, opet je dio skupštinara sazvao svoju izvanrednu sjednicu i opet je za novog predsjednika, ovaj put bez onoga "v. d." izabran Petar Mirić. A zanimljivo je pročitati i jedan od razloga sazivanja izvanredne Skupštine:

– Još jedan bitan razlog sazivanja Izvanredne skupštine jest donošenje pravomoćne i ovršne presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 2. veljače 2022. kojom je upis Petra Mirića u Registar udruga kao v. d. predsjednika HTS-a proglašen ništavnim jer funkcija v. d. predsjednika HTS-a nije predviđena Statutom HTS-a, što znači da Petar Mirić nije mogao na zakonit način sazvati Skupštinu HTS-a koja je održana 21. lipnja 2018. godine, a to posljedično znači da gospođa Nikolina Babić nije mogla biti izabrana na zakonit način kao predsjednica HTS-a i na zakonit način zastupati Savez, sazivati sjednice Skupštine HTS-a na kojima su donošeni Statut i drugi opći akti HTS-a te su sve radnje koje je poduzimala u stvari ništavne jer ne proizvode nikakve pravne učinke – stoji u informaciji koju uz Mirića potpisuje i po mnogima "vođa urotnika" Vatroslav Šrajer, predsjednik Teniskog saveza Osječko-baranjske županije.

Iako je proteklo više od godinu dana Gradski ured za opću upravu, koji vodi registar udruga, nije postupio po pravomoćnoj i ovršnoj presudi Visokog upravnog suda RH kojom je potvrđena presuda i rješenje prvostupanjskog Upravnog suda u Zagrebu. I to pod smiješnim obrazloženjem ovlaštenih osoba da takvu sudsku praksu dosad nisu imali pa ne znaju kako bi postupili. Tako već više od godinu dana gospođa Babić jedri protivno upravno-sudskim presudama, ali i jedri po političkim vjetrovima, uz zaštitu HDZ-a, a zna ili bi trebala znati da je njezin izbor iz 2018. za predsjednicu HTS-a bio protuzakonit – objašnjava novu situaciju gospodin Šrajer.

Gospodin Mirić se tako u duljem vremenskom razdoblju našao u naizgled suprotstavljenim pozicijama.

– Ja sam i 2018. govorio da dužnost v.d. predsjednika ne postoji, ali nas je pravnik HTS-a Pavić uvjeravao da može i tako. Pristao sam jer sam u tom trenutku bio najviše pozicionirani dužnosnik u HTS-u, bio sam dopredsjednik. A Gradski me ured upisao u registar – ističe Mirić.

A gospodin Šrajer još dodaje:

– Sve ovo činimo da napokon u Savezu prevlada zakonitost, jer sada praktično imamo paralelnu vlast, tzv. odbori za sportske aktivnosti zamijenili su županijske saveze, a ti odbori nemaju pravnu osobnost pa ni žiro-račune, tako da se članarina naplaćuje praktično na crno.

Predsjednica HTS-a Nikolina Babić ionako je za 4. svibnja raspisala "redovite" izbore, ali "osječki urotnici" odlučili su se držati "odluke suda" pa su požurili. No, za HTS i predsjednicu Babić osječka je izvanredna skupština bila tek "okupljanje građana".

– Za nas je ta skupština nelegalna, pa su nelegalne i sve odluke donesene na njoj. HTS funkcionira u skladu sa Zakonom o sportu, rješenjima nadležnih tijela i u skladu s voljom Skupštine kao najvišim tijelom HTS-a, čije su odluke upisane u Registar udruga, temeljnom dokumentu koji je dostupan svima. Jedina svrha ovoga što oni rade jest nuđenje kaosa. Pozivaju se na Statut iz 2008., a za njega je dokazano da nije bio u skladu sa Zakonom o športu – kaže predsjednica Babić, dodavši:

– U Osijeku se okupilo dvadesetak ljudi koji su predstavljali klubove uglavnom iz Osječko-baranjske županije. A Savez čini 150 klubova i 21 županijski odbor. Mislim da svemu tome ne treba davati previše pozornosti. Raspisali smo izbore koji će se održati 4. svibnja i svatko tko ima ambicije i volje da pomogne, unaprijedi ili na bilo koji drugi način podrži hrvatski tenis slobodan je javiti se i predstaviti svoj program, a skupštinari će odlučiti koga će podržati – napomenula je osporavana predsjednica, zaključivši:

– Ne želimo ulaziti u podrobnije komentare i objašnjenja nelegitimnih radnji određenih pojedinaca.

A što kani suprotna strana? Gospodin Mirić nam je zvučao pomirljivo:

– Ništa nećemo raditi na silu. Sve smo poduzeli što je trebalo poduzeti i sad očekujemo da će Gradski ured za opću upravu to i potvrditi. O tome ne odlučujemo ni ja ni Nikolina Babić. A u Osijeku je bilo nazočno 29 zastupnika Skupštine od 41, znači 70,73 posto, što je više nego dovoljno za donošenje pravovaljanih odluka – zaključio je Mirić. 

>> Pogledajte razgovor s Janom Koščak

Komentara 8

VI
vidum
14:28 20.02.2023.

U svim sportovima, gdje ima makar 100 eura, na vodećim funkcijama HDZ-ovci. Tko je uopće dotična?Neki hibrid Gabice i Josipe?

TR
Travno221
11:06 20.02.2023.

A zašto ovi iz Osijeka nisu sve to lijepo rekli Nikolini Babić na posljednjoj Skupštini HTS-a? Očito je se boje. A oda odu u Osijek i uz gemište i čobanac se okuraže i sjete se odluke suda stare godinu dana. E moji HTS-ovci..., čini se da svi vi imate pomalo putra na glavi.

OP
Ocvali pupoljak
12:24 20.02.2023.

hoće li instalirati posavca na čelo saveza kao u svim ustanovama u Osijeku? Samo pitam u ime svih ostalih Osječana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije