Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA PREVLAST Svađa direktora otvorila širom vrata stranim ulagačima

Raskol u Arsenalu - moguće i preuzimanje kluba

18.12.2008.
u 09:12

Koliko je povratak Eduarda da Silve dobra vijest za Arsenea Wengera i topnike, toliko je raskol Upravnog odbora nešto što bi moglo znatno naškoditi Arsenalu u pokušaju osvajanja jednog od trofeja ove sezone, ali i cijele budućnosti kluba.

Budućnost upitna
Naime, kako piše Mirror, u srijedu uvečer silom je iz kluba otišao jedan od direktora kluba, odnosno direktorica Lady Nina Bracewell-Smith, što sada automatski znači kako UO više nema većinu dionica kluba. Takav razvoj događaja širom je otvorio vrata ruskom milijarderu Alisheru Usmanovu koji već duže vremena jednim okom budno prati razvoj događaja na Emirates stadionu, a njegova tiha prijetnja, uz nekoliko javnih ponuda za preuzimanje, kluba traje već 18 mjeseci.

Usmanov je već u posjedu 25 posto dionica kluba, ali je klub uspio ograničiti Usmanova na tome što je uspio kupiti, jer, kada bi najtradicionalniji engleski klub pao u ruke Rusa, ne bi se to dobro reflektiralo na navijače Arsenala. Međutim, svi paktovi potpisani među direktorima Arsenala pali su u vodu sinoćnjim odlaskom trećeg najvećeg dioničara kluba. Udio Lady Nine Bracewell-Smith iznosi 15.8 posto, a klub je napustila nakon sukoba s ostalim članovima UO-a. Nije niti tajna kako je njezin odnos s Arseneom Wengerom također bio na prilično klimavim nogama, ali sada bi se sve moglo jako zakomplicirati.

Klub je napustio i Richard Carr, jedan od glavnih pokretača akcije kojom se trebalo spriječiti sve strane ulagače da preuzmu većinski dio dionica kluba, tako da je ugovor potpisan nešto ranije postao nevažeći i sada više ništa ne sprječava dioničare kluba da, ukoliko stigne dobra ponuda, prodaju svoj dio dionica.

Amerikanac i Rus glavni ljudi Arsenala
Usmanov bi mogao kupiti dionice Lady Bracewell-Smith i udružiti snage s još jednim stranim ulagačem, Amerikancem Stanom Kroenkeom, što bi značilo kako bi njih dvojica imali većinski udio u klubu sa 52 posto dionica.

- Iskreno, ne mogu sigurno znati što će Lady Bracewell-Smith napraviti sa svojim dijelom dionica - izjavio je predsjednik Arsenala Peter Hill-Wood, a ta izjava nimalo ne ulijeva povjerenje navijačima Arsenala čiji bi se klub ubrzo mogao pridružiti Chelseaju, Manchester Unitedu, Manchester Cityju, Liverpoolu i svim ostalim engleskim klubovima koji su već u rukama stranih ulagača, bilo iz njihove zabave, čistog profita, ili onog rjeđeg slučaja, čiste ljubavi prema nogometnoj igri.

Ipak, strasti je donekle umirio sljedećom izjavom:

- Filozofija kluba ostaje ista. Naši napori usmjereni su prema održavanju stabilnosti kluba i radu na povećanju uspješnosti. Promjena osoblja neće utjecati na direktore, niti na njhove poglede prema budućnosti. Svi volimo Arsenal i želimo zadržati negovu baštinu - kaže Hill-Wood

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije