Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skijanje

Prvih sto godina Ski kluba Zagreb: Janica i Ivica za povijest

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/8
05.11.2018.
u 23:54

Janica je osvojila četiri olimpijska zlata i dva srebra, dok je njezin brat osvojio četiri srebrne olimpijske medalje

Najstariji skijaški klub u Hrvatskoj, Ski klub Zagreb u ponedjeljak je prigodnom svečanošću u Laubi obilježio 100 godina postojanja.

Ski Klub Zagreb je ujedno i najtrofejniji i to ne samo u Hrvatskoj, što niti ne čudi kada se zna da njegove članove predvode Janica i Ivica Kostelić, osvajači ukupno 10 olimpijskih medalja. Janica je osvojila četiri olimpijska zlata i dva srebra, dok je njezin brat osvojio četiri srebrne olimpijske medalje.

1/10

Proslavi u Laubi prisustvovale su brojne generacije skijaša i prijatelja skijanja. U Laubi su se okupili i svi članovi obitelji Kostelić - otac Ante, majka Marica, Ivica sa suprugom Elin i sinovima Ivanom i Leonom, te Janica Kostelić. Najbolja hrvatska sportašica svih vremena prve je skijaške korake s bratom Ivicom i tatom Antom napravila upravo u ovom klubu. Ivica je čak zasvirao 'Sretan ti rođendan'.

Klub je 20. studenog 1918. utemeljio kraljevski sveučilišni profesor dr. Marijan Kiseljak, a već u siječnju iduće godine organizirao je prvo skijaško natjecanje na Medvednici. Slalom se prvi put vozio 1932., a spust 1933. godine kada su u utrci sudjelovala 53 skijaša. U godinama koje su uslijedila Ski klub Zagreb je izrastao u najuspješniji skijaški klub čiji su članovi osvojili više od 1.000 medalja. Klub je bio organizator brojnih međunarodnih, državnih i gradskih natjecanja.

U sklopu kluba danas djeluje "Skijaška akademija Janica i Ivica Kostelić" čiji je cilj omogućiti što većem broju djece kvalitetno i zdravo provođenje slobodnog vremena, te prepoznati sportski nadarenu djecu i usmjeriti ih u natjecateljsko skijanje.

U jubilarnoj godini Klub je građanima darovao besplatno noćno skijanje na Sljemenu, dan za obitelji sa školama skijanja i zabavom na snijegu, te izložbu u Muzeju grada Zagreba koja još uvijek može pogledati. Posjetitelji imaju jedinstvenu priliku provesti se stogodišnjom skijaškom stazom te razgledati jedinstvene eksponate. Među izlošcima su odijelo Vladimira Jakopčeka, najstarijeg člana, potom skije s kraja 19. i početka 20. stoljeća, ali i olimpijska odličja, te svi najvažniji trofeji koje su osvojili kao obitelji Kostelić. Izdana je i prikladna monografija..

Sadašnji predsjednik, odnosno, počasni predsjednik Ski kluba Zagreb su Ivan Drinković i Ante Kostelić.

>> Pogledajte kako je Thompson iz ringa pjevao za Hrgovića!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije