Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LINDSEY VONN

Najuspješnija skijašica svih vremena vozi 'posljednju vožnju'

Lindsey Vonn
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
05.11.2018.
u 21:08

– Treniram s muškarcima i zaista uživam. Pritišću me da bolje skijam. Uvijek skijam najbolje i najbrže kada se natječem protiv njih. Znam da neću pobijediti, ali barem bih željela priliku da pokušam – govorila je Vonn.

U utrkama Svjetskog kupa 137 puta penjala se na pobjedničko postolje (uz rekordne 82 pobjede među skijašicama), četiri puta bila je ukupna pobjednica, doskijala je do sedam medalja na svjetskim prvenstvima (tri zlata) i tri na Olimpijskim igrama (jedno zlato), jedna je od samo šest žena koja je pobjeđivala u svih pet disciplina alpskog skijanja...

Najuspješnija je skijašica svih vremena, tek četiri pobjede udaljena od apsolutnog rekorda Ingemara Stenmarka od 86 pobjeda u Svjetskom kupu.

Lindsey Vonn
1/11

I ima posljednju šansu da ga prestigne. Lindsey Vonn vozi “posljednju vožnju”, na koncu sezone će se umiroviti sa ili bez rekorda za koji je donedavno tvrdila da ga želi oboriti pod svaku cijenu, “koliko god bolno bilo”.

– Ako uspijem, ostvarit ću san. Međutim, i ako ne uspijem, moja karijera i dalje će biti nevjerojatna – kazala je Vonn koja će na kraju iduće sezone završiti karijeru i povući se u mirovinu.

Odluka je očekivana, to je i najavila u veljači nakon Olimpijskih igara u Pyeongchangu.

Tijelo me previše boli

– Da barem mogu nastaviti skijati, da barem moje tijelo toliko ne boli – kazala je početkom veljače.

Tijelo je reklo dosta, a Vonn ga je odlučila poslušati. Koliko god su joj karijeru obilježile medalje, toliko su je na putu do slave zaustavljale brojne ozljede.

– Kao najstarija osvajačica olimpijske medalje, s 34 godine, shvatila sam, dok sam ispunjavala sve velike ciljeve u skijanju, da moram pogledati u prošlost i sve uspjehe te se zapitati kako će moja budućnost izgledati bez toga... Fizički sam došla do trenutka kad to više nema smisla. Stvarno bih htjela biti aktivna u starosti, tako da moram gledati u budućnost, a ne samo u ono što je neposredno ispred mene – obrazložila je odluku o mirovini u koju će ie nije ostvarila ideju da se utrkuje u muškoj konkurenciji!

– Treniram s muškarcima i zaista uživam. Pritišću me da bolje skijam. Uvijek skijam najbolje i najbrže kada se natječem protiv njih. Znam da neću pobijediti, ali barem bih željela priliku da pokušam – govorila je Vonn.

>> Pogledajte razgovor s fotoreporterom kojem su vatreni promijenili život

To se, naravno, nije dogodilo jer ju je odbio FIS (Međunarodna skijaška organizacija), a mnogi njezini kolege iz svijeta skijanja zamjerili su joj zbog takvog oblika samopromocije iako nije tajna da je s mnogima u lošim odnosima.

Dvije godine s Woodsom

– Za nju je sve gluma – kazala je svojedobno Lara Gut čije se rivalstvo s Vonn razvilo u otvoreno neprijateljstvo, i to zato što je Švicarki 2010. Vonn “blokirala” ugovor s Red Bullom. Ni veliko prijateljstvo s njemačkom skijašicom Marijom Höfl Riesch, koja je prekinula niz Lindsey Vonn od tri osvojena Svjetska kupa u sezoni 2010./11., i to za samo tri boda u ukupnom poretku, nije potrajalo.

– Maria je bila dobra za Lindsey dok je bila druga – kazao je suprug njemačke skijašice Marcus Höfl.

I Lindsey je vjerojatno znala da joj ideja da se utrkuje s muškarcima neće proći, ali jednostavno voli “podizati prašinu”, na skijama ili bez njih. Čak i kada nije bila na najvišoj stepenici pobjedničkog podija, uvijek je bila zvijezda, uvijek je znala kako dobiti pažnju drugih. Svoju ljepotu, a godinama je u anketama uvrštavana među najljepše žene svijeta, itekako je koristila. Fotografirala se obnažena, za posebno izdanje Sports Illustrateda pozirala je s kupaćim kostimom nacrtanim na golom tijelu, a za naslovnicu sportskog magazina ESPN-a u ponovila je scenu Sharon Stone iz filma “Sirove strasti”.

I osobni život, koji nikako nije dospjela dovesti u red, dovodio ju je na naslovnice. Lindsey nije rođena kao Vonn, već kao Kildow. Sadašnje prezime ostalo joj je od prvog i zasad jedinog supruga. Vezu s devet godina starijim skijašem Thomasom Vonnom započela je sa 17 godina, a bila joj je 21 kada se za njega i udala unatoč žestokom protivljenju svog oca koji se nije ni pojavio na vjenčanju.

Lindsey Vonn
1/5

Štoviše, godinama kasnije nisu razgovarali, čak ni nakon što se skijašica četiri godine kasnije razvela. Veza sa serijskim preljubnikom, slavnim golferom Tigerom Woodsom koji je svoju prvu suprugu prevario sa najmanje 120 žena, bila je od prvog dana osuđena na propast. Ali potrajala je puno dulje nego što su joj mnogi davali šansu, čak dvije godine.

Službena verzija koju su u javnost pustili Vonn i Woods bila je da su za prekid krive “obveze zbog kojih nisu mogli više vremena provoditi zajedno”. Neslužbeno, Woods se vratio starim navikama, a Lindsey je saznala za druge žene.

Repova te veze nije se uspjela riješiti godinama. “Obožavaju” je i hakeri koji su u njezinu mobitelu pronašli gole fotografije koje je slala Woodsu, a onda ih objavili u javnosti. I to je preživjela bez da je njezin status doveden u pitanje.

– To je izgledalo kao da me je neko seksualno zlostavljao. Dosta mi se toga bilo nakupilo, od pada samopouzdanja do razočaranja, ali sport me spasio – priznala je Vonn.

Bez Lindsey će biti dosadno. A samo joj još pet pobjeda nedostaje da ode kao najveća u povijesti skijanja.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar matalan
matalan
07:34 06.11.2018.

lijepa kao sve amerikanke, borac sportaš bez afektacije...

Avatar poljicanin
poljicanin
22:01 05.11.2018.

"Treniram s muškarcima i zaista uživam",normalno,nije lezbijka...

80
8.000 eura, 8.000 eura!
22:52 05.11.2018.

Haha jedna ljubomornija od druge. Pa šta ako se slikala sa nacrtanim badekostimom i.t.d. Barem ima šta pokazati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije