Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luis van genijal

Protiv Meksika je uveo Huntelaara u 76., a protiv Kostarike Krula u 120.

Tim Krul of the Netherlands is hugged by coach Louis van Gaal after making the match winning penalty save in their shootout against Costa Rica during their 2014 World Cup quarter-finals at the Fonte Nova arena in Salvador July 5, 2014.  REUTERS/Sergio Mor
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
07.07.2014.
u 08:15

– Ne sjećam se da sam ikada vidio nešto slično. Za izmjenu vratara uoči izvođenja 11-eraca potrebna vam je silna hrabrost, tim potezom šaljete poruku prvome vrataru da ne vjerujete u njega i sve se moglo okrenuti protiv Van Gaala

Samo 44 sekunde prije posljednjeg sučeva zvižduka na utakmici Nizozemska – Kostarika, nizozemski izbornik Louis van Gaal povukao je pobjedonosni potez – izvadio je iz igre Ajaxova vratara Jaspera Cilessena i uveo čuvara mreže Newcastlea, Tima Krula!

Mogao je puno izgubiti

I ta je neuobičajena trenerska odluka zapravo presudila pobjednika. Krul je, naime, obranio dva 11-erca nogometašima Kostarike Ruizu i Umani, svi su Nizozemci zabili golove s bijele točke i dohvatili polufinale s Argentinom (srijeda, Sao Paulo)...

– Ne sjećam se da sam ikada vidio nešto slično. Za izmjenu vratara uoči izvođenja 11-eraca potrebna vam je silna hrabrost, tim potezom šaljete poruku prvome vrataru da ne vjerujete u njega i sve se moglo okrenuti protiv Van Gaala. Ali, Nizozemac je pobjednik, njegov se potez sad čini genijalnim – za BBC je rekao Gary Lineker, nekad sjajni engleski napadač.

I doista, je li ta izmjena bila "dodir genija" ili prokleto kockanje u kojem je Van Gaal pogodio i imao neviđenu sreću? Kako god bilo, činjenica je da je Van Gaal čovjek koji svojim potezima još kako utječe na tijek igre. Sjetimo se, uostalom, dvoboja Nizozemske s Meksikom u osmini finala. Meksiko je vodio, a Van Gaal je u 76. minuti izvadio iz igre svog najboljeg igrača Van Persiea i uveo Huntelaara...

– Bilo je sve manje vremena, morali smo promijeniti način igre, tražio sam ubacivanje visokih lopti u 16-erac. A u takvoj se igri Huntelaar bolje snalazi od Van Persiea – objašnjavao je svoju odluku nizozemski strateg.

Epilog? Huntelaar je bio dodavač Sneijderu za 1:1 i strijelac pogotka za 2:1! Van Gaal je, dakle, još kako sklon riskiranju, nije tip koji će mirno promatrati utakmicu, nego će učiniti sve da promijeni tijek igre i dovede vodu na svoj mlin. Dosad mu se sve to isplatilo, hrabrost mu je bila nagrađena...

– Pripremali smo Tima za ovu situaciju, rekli smo mu kako postoji mogućnost da stane na vrata prilikom izvođenja 11-eraca te da prouči kako su nogometaši Kostarike izvodili 11-erce protiv Grčke. Ali, Cilessenu nismo ništa rekli, nismo mu željeli remetiti koncentraciju. Vjerovali smo da je Krul bolji izbor za jedanaesterce, ima bolji učinak kod branjenja udaraca s bijele točke. I pogodili smo, vidjeli ste da se Tim svaki put bacio na pravu stranu – rekao je Van Gaal.

Krul: Sanjam, je l' tako?

A junak, Tim Krul, bio je izvan sebe od sreće.

– Ovo je nevjerojatno, još mislim da sanjam! Sjedio sam na klupi i gledao kako stvaramo jednu priliku za drugom i ne možemo zabiti gol. Onda sam ušao u igru i obranio dva 11-erca! Zbog ovakvih trenutaka treniram sedam dana u tjednu, zbog ovoga naporno radim cijeli život. Ne znam jesam li nešto naučio gledajući Kostarikance prilikom izvođenja 11-eraca protiv Grčke, ali znam da su 11-erci psihološki rat. Čekao sam što je više bilo moguće, izabrao stranu i na kraju je sve fenomenalno završilo – kazao je Krul, koji je uoči svakoga 11-erca prilazio igračima Kostarke i nešto im govorio. Što?

– Ha, ha... Svakome sam rekao da znam gdje će pucati i da ću mu obraniti udarac! Dva sam "skinuo", bilo je dovoljno...

Hoće li sad Krul stati na vrata u polufinalu protiv Argentine? Van Gaal je jasan:

– Uopće nije upitno tko će braniti, no na vratima će biti – Cilessen!

A Lineker je dodao i ovo:

– Na velikim utakmicama veliki treneri povlače velike poteze. A Van Gaal je opet povukao najveći potez...

>>Tim Krul otkrio kako je uspio obraniti dva penala protiv Kostarike

>>Cillessen: Ispričavam se svima zbog reakcije, Van Gaal me šokirao

Komentara 4

KC
kreso.cabraja
10:09 07.07.2014.

Eh StO mi ne nadosmo takvog jednog trenera .bili bi svaki put u polufinalu .

AG
Agricola
15:40 07.07.2014.

Imam dvije zamjerke na ovaj članak ako smijem. Prva zamjerka je ta što sam u tiskanom izdanju na margini teksta vidio izjavu Olivera Kahna koje nema u tekstu. Druga stvar je ta što je novinar mogao obraditi neki primjer izz našeg okruženja, jer ja sam uvjeren da je ovakav potez prvi povukao upravo Joško Skoblar 1987. godine kad je vodio Hajduk u polufinalu tadašnjeg kupa protiv Crvene Zvezde. Tad je vratar Hajduka bio Pralija koji je bio solidan vratar u najboljoj formi od svih vratara Hajduka, ali jedanaesterac nije mogao obraniti taman da mu kažeš u koju češ mu stranu pucati. Tad je Skoblar uveo Varvodića, a istu stvar je napravio u finalu kupa protiv Rijeke što mu je na kraju donijelo trofej.

TO
tomzag
15:13 07.07.2014.

Van Gaal je legenda, a ne Vaha. To ja govorim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije