Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE SPEKTAKL

Prognoze za 'nemilosrdni Eurobasket': Dončić MVP, prvaci Srbi ili Slovenci

storyeditor/2022-08-31/PXL_XIH_260721_33846458.jpg
01.09.2022.
u 12:27

Danas započinje Eurobasket koji će se igrati u četiri europska grada, a na kojem su favoriti reprezentacije Slovenije i Srbije. Za MVP nagradu borit će se Dončić, Jokić i Antetokounmpo

Utakmicama u A i B skupini, koje se igraju u Kölnu i Tbilisiju, danas započinje Prvenstvo Europe za košarkaše. Dan kasnije kreću nadmetanja i u praškoj i milanskoj, našoj, skupini a Hrvatska će već u prvom susretu, u petak, imati priliku vidjeti gdje je u odnosu na jednog od favorita za medalju – Grčku.

Nemilosrdan Eurobasket

Nakon što je Njemačka, domaćin završnice, u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo pomela Sloveniju (90:71), "Janezi" su izgubili jedinicu na listi procjene snaga i na to je mjesto zasjela Srbija skočivši gore za čak četiri mjesta. A Srbi su se za to izborili kvalifikacijskim pobjedama protiv Grčke (u Beogradu) i Turske (u gostima) ali i kvalitetom igre oko MVP-ja NBA lige Nikole Jokića.

I dok se favoriti na vrhu Fibina "power-rankinga" komešaju, izabranici Damira Mulaomerovića su na čvrstom 11. mjestu, iza Finske što ne treba čuditi jer je "Suomi" pobijedila Lijepu Našu u lipnju. Ključni koš zabio je tada NBA igrač Lauri Markannen koji će, prognoziraju stručnjaci, biti jedan od kandidata za najboljeg strijelca natjecanja.

No jedna anketa među akreditiranim novinarima kaže da će najbolji strijelac prvenstva biti Luka Dončić, a da će prvi do njega biti Giannis Antetokounmpo i Nikola Jokić. Spomenuta trojica su i tri najveće zvijezde ovog Eurobasketa.

Sedma sila Dončića vidi i kao najboljeg dodavača, ispred Grka Calathesa i Nijemca Schrödera, ali i kao najkorisnijeg igrača turnira (MVP), opet ispred Antetokounmpa i Jokića.

Dončić i Slovenija prvi su favoriti u očima medija i za naslov prvaka, ispred Francuske, Srbije i Grčke. No Fibini analitičari misle drugačije pa njihova najnovija lista favorita izgleda ovako: 1. Srbija, 2. Slovenija, 3. Grčka, 4. Litva, 5. Francuska, 6. Njemačka, 7. Španjolska, 8. Italija, 9. Turska, 10. Finska, 11. Hrvatska, 12. Češka ....

Na toj listi nama su najzanimljivije pozicije naših suparnika Grčke (3.) i Italije (8.), ali i onih reprezentacija koje su od nas rangirane znatno niže. Ukrajina je 20., jedno mjesto iza nje je Estonija, a Velika Britanija je na pretposljednjem mjestu (23.). Dakle, od najslabijih pet reprezentacija tri su u našoj skupini i neprolazak Hrvatske u osminu finala, za što nam treba plasman među četiri u skupini, bio bi debakl kakav se ne pamti. U jednoj drugoj anketi koju je proveo BasketNews, portal litavske provenijencije, Hrvatska je na 10. mjestu, a autor popratnog teksta pita se i konstatira:

– Kako je moguće da je tim koji ima Bogdanovića, Šarića, Hezonju, Zupca, Simona i Jaleena Smitha tek na desetom mjestu? Eto, koliko je nemilosrdan ovogodišnji Eurobasket.

Nakon skoro dva desetljeća, u očima stručnih prognozera, Španjolska nije u najužem krugu kandidata za medalju što je i logično s obzirom na to da izbornik Sergio Scariolo ima sedam debitanata. A najiskusniji reprezentativac Rudy Fernández ima tek nešto manje utakmica u reprezentaciji (238) od preostalih 11 zajedno (288). Prema jednom izračunu, igrači španjolske reprezentacije koja je lani nastupila na Olimpijskim igrama imali su zajedno 1428 mečeva za reprezentaciju, a ovogodišnji tim će Eurobasket završiti s ukupno 526.

A Talijan na klupi španjolske reprezentacije (Scariolo) četvrtorangirani je trener na listi najboljih stručnjaka koju prevodi grčki izbornik Dimitris Itoudis. Drugi je srpski izbornik Svetislav Pešić, a treći strateg slovenskog nacionalnog tima Aleksandar Sekulić.

Zanimljivo je da dva naša najveća suparnika trenerski predvode stručnjaci koji su dio svoje karijere proveli u Zagrebu i imaju poštovanje prema hrvatskoj košarci. Talijanski izbornik Gianmarco Pozzecco dvije je godine bio pomoćni trener Veljka Mršića u Cedeviti, a grčki strateg Dimitris Itoudis bio je student zagrebačkog KIF-a koji je šegrtovao u Trnskom kod pokojnog Boška Pepsija Božića.

Inače, Grčka je posljednji put na postolju bila 2009. kada je u utakmici za broncu pobijedila Sloveniju. Italija je ugrabila svoju posljednju medalju 2003. u Švedskoj, a Hrvatska 1995. u Grčkoj. Prije šest godina ove su reprezentacije igrale na predolimpijskom turniru u Torinu s kojeg je u Rio otišla, pomalo nenadano, Hrvatska. Ovaj put domaćin pak ima peh da im se ozlijedio najbolji igrač, član Boston Celticsa Danilo Gallinari.

Popovich u Milanu

Kad smo već kod trenerskih tema valja reći da je u Milano stigao i najpoznatiji aktivni NBA trener Gregg Popovich. On je došao u posjet svojem bivšem pomoćniku Ettoreu Messini, treneru Olimpije Milano, no zasigurno će gledati i utakmice milanske skupine jer je poznat po tome da voli gledati izvanameričku košarku. 

 

Skupina A Tbilisi: Gruzija, Španjolska, Turska, Crna Gora, Belgija i Bugarska

Skupina B Köln: Njemačka, Francuska, Litva, Slovenija, Mađarska i BiH

Skupina C Milano: Italija, Grčka, HRVATSKA, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija

Skupina D Prag: Češka, Srbija, Poljska, Finska, Izrael i Nizozemska

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije