Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Filip Polašek?

Prije šest godina odustao je od tenisa, a sad s Dodigom rastura

Ivan Dodig
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/5
11.07.2019.
u 16:15

Slovak je svojedobno bio respektabilni igrač parova, do 2013. godine osvojio je 11 turnira i nastupio u još 13 finala. Među ostalima osvojio je i turnire u Hrvatskoj – Umag 2010. i Zagreb 2013. godine – a u siječnju 2012. bio je i 20. tenisač svijeta

Gubili su s 1:2 protiv J. Murraya i N. Skupskog u prvome kolu, a potom ne samo da su preokrenuli taj meč nego su pobjedničkim nizom od 11:0 u setovima stigli do polufinala konkurencije parova u Wimbledonu.

Naš Ivan Dodig (34), osvajač triju Grand Slam turnira (jedan u dublu i dva u miksu) opet je skrenuo pozornost na sebe, a njegov partner Slovak Filip Polašek (33) kao da je teniski uskrsnuo. Jer dugo ga nije bilo...

Slovak je svojedobno bio respektabilni igrač parova, do 2013. godine osvojio je 11 turnira i nastupio u još 13 finala. Među ostalima osvojio je i turnire u Hrvatskoj – Umag 2010. i Zagreb 2013. godine – a u siječnju 2012. bio je i 20. tenisač svijeta.

Dakle, prije sedam godina, kada je imao 26 godina, bio je na vrhuncu. A potom su počeli problemi s leđima, uklještenje živca i sve što to donosi. Bolovi su bili toliko jaki da je Polašek koncem 2013. odlučio završiti karijeru i posvetiti se trenerskom poslu.

Mike Bryan kao misionar

I tako je Filip u Piešt’anima, poznatim slovačkim toplicama i lječilištu, trenirao djecu od osam do 15 godina. Tako bi možda i ostalo da u svibnju prošle godine u Piešt’ane nije zbog neke svadbe stigao Mike Bryan. I poželio malo trenirati s Polašekom.

– Mike se znao šaliti da još nisam za staro željezo i sugerirao mi da nastavim igračku karijeru. U početku mi je to bilo smiješno i nisam ga shvaćao ozbiljno, ali kad sam vidio da igram bez ikakvih bolova, počeo sam i sam razmišljati o povratku – kaže danas Polašek.

Prije povratka turnirima odigrao je njemačku ligu, a kako je i nadalje sve bilo u redu, nakon četiri i pol godine vratio se ATP Touru.

Ove godine osvojio je šest challengera (uglavnom s Austrijancem Oswaldom) i bio 84. na ATP listi kad ga je Ivan Dodig pozvao da počnu igrati zajedno.

Ivan se ne odbija

– Nisam uopće razmišljao, prihvatio sam poziv jer sam znao da s Ivanom, zbog njegova dobrog renkinga, mogu izravno nastupati na Grand Slam turnirima. Sada smo ovdje i mogu samo reći da sam dugo čekao na ovakvu priliku i da ću pokušati izvući najviše što mogu. Nikada nisam bio gladniji velikih rezultata i želim otići dalje nego ikad prije – ističe Slovak.

Dodig i Polašek već su na prvom turniru, u Antalyji, stigli do finala, a u Wimbledonu su nanizali četiri pobjede. U osam zajedničkih dvoboja doživjeli su samo jedan poraz i stoga mogu biti optimistični uoči polufinalnog dvoboja s Francuzima Mahutom i Roger-Vasselinom, dojučerašnjim Ivanovim partnerom.

Međugorac je već bio u finalu Wimbledona, 2013. godine s Marcelom Melom, ali su tada njih dvojica poražena od braće Bryan, Boba i Mikea, u četiri seta. S druge strane, Polašeku će ovo biti prvi polufinalni nastup na jednom od četiriju najvećih svjetskih turnira.

Rezultati, mješoviti parovi, 3. kolo: Škugor/Olaru (12, Hrv/Rum) - Mektić/Rosolska ( 6, Hrv/Polj) 6:2, 6:2.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije