Naslovnica Sport Nogomet

Prijavit će ga: Nogometašu koji je ubio kokoš prijeti zatvor, evo što kaže zakon

~ Oštro osuđujemo ovaj sramotan čin i kukavičko ponašanje nogometaša prema nedužnoj životinji koja je umrla smrskanih kostiju i u bolovima te ćemo protiv njega podnijeti prijavu zbog kaznenog djela ubijanja i mučenja životinja – najavili su iz Udruge za zaštitu životinja.
06. studenoga 2019. u 13:34 60 komentara 4881 prikaza
Ivan Gazdek
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Ivan Gazdek, niželigaški nogometaš koji je prije nekoliko dana ubio kokoš tijekom utakmice između NK Jelengrada i Jasenovca, bit će prijavljen zbog kaznenog djela ubijanja i mučenja životinja.

Hasan Salihamidžić i Niko Kovač Sporno priopćenje Salihamidžića napali nakon otkaza Kovaču: Ovo je totalni nedostatak poštovanja

Za takvo je djelo propisana kazna zatvora do godinu dana, a prijaviti ga namjerava Udruga Prijatelji životinja unatoč tome što se ispričao i vlasnici kupio novu životinju.

Evo što je rečeno u dopisu:

Udruga Prijatelji životinja zgrožena je nesportskim i nehumanim ponašanjem nogometaša Ivana Gazdeka koji je tijekom utakmice u sklopu 2. županijske lige Sisačko-moslavačke namjerno ubio kokoš!

Gazdek se je zatrčao prema kokošima koje su ušle na travnjak, a zatim posljednju kokoš, koja nije stigla pobjeći s terena, udario zamahom noge i dok je s nje letjelo perje, bacio ju najprije jednom u zrak, nakon čega je pala na prostor terena, pa ju je razjareni nogometaš još jednom dignuo i bacio u zrak kako bi pala daleko od ograde.

Divljačko ponašanje nogometaša sankcionirao je jedino sudac crvenim kartonom, no razočaravajuće je što su iz njegova kluba izjavili da ga neće kazniti. 

– Oštro osuđujemo ovaj sramotni čin i kukavičko ponašanje nogometaša prema nedužnoj životinji koja je umrla smrskanih kostiju i u bolovima te ćemo protiv njega podnijeti prijavu zbog kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja. Za onoga tko životinju usmrti ili je teško zlostavlja, izlaže ju patnjama i nanosi joj bol propisana je kazna zatvora do godinu dana.

Nogometaš je prekršio i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira koji mučenje i ubijanje životinja na javnom mjestu sankcionira novčanom kaznom, navode Prijatelji životinja.

Maksimir Dotrajalo zdanje Ukrajinci u šoku na što je nalik Maksimir, pročitajte kako su ga opisali

Ističu da je sankcioniranje zlostavljača važno i zbog poruke koju sportaši i javne osobe šalju kada zlostavljanje životinja opravdavaju tobožnjom slučajnošću, „žarom borbe”, nervozom zbog rezultata na utakmici i sličnim floskulama. 

 | Autor : Prijatelji životinja Foto: Prijatelji životinja

– Snimke nedvojbeno potvrđuju da je šutiranje kokoši bilo namjerno i promišljeno! Gazdek nije ni zastao da provjeri kako je kokoš, nije pokazao žaljenje, pa opravdanja i neuvjerljiva objašnjenja koja je dao poslije utakmice očito imaju namjeru izbjegavanja osude javnosti i kaznene odgovornosti – kažu Prijatelji životinja i dodaju da je zabrinjavajuće što mladi nogometaš svoje ponašanje pokušava opravdati trenutačnim impulsom zbog svađa sa suigračima i stresa na utakmici:

– Na teren je moglo istrčati i malo dijete. Bi li i tada za njega bilo opravdano zatrčati se i opaliti dijete nogom? Za iživljavanje nad slabijima i za zlostavljačko ponašanje nikada nema opravdanja, a zakon ne radi razliku između kokoši, psa ili bilo koje druge životinje. Nikakva isprika nije dovoljna jer ne poništava čin zlostavljanja i ubijanja kokoši. Njegove riječi govore jedno, a snimka događaja nešto potpuno drugo! 

Dodaju da pohvaljuju suca utakmice koji je primjereno kaznio nogometaša crvenim kartonom, no potpuni izostanak iz njegova kluba bilo kakve osude nasilnog čina nogometaša smatraju neprihvatljivim i nesportskim postupanjem.

Kažu da bi ovakvo primitivno ponašanje u nekoj drugoj, uređenoj državi itekako bilo i sankcionirano i javno osuđeno, a klub bi ga izbacio iz svojih redova, kao što je to npr. 2013. godine učinio argentinski nogometni klub CS Bella Vista nakon što je njihov igrač
zgrabio za vrat i svom snagom bacio na ogradu izgubljenoga psa koji je utrčao na teren tijekom utakmice.

Armin Hodžić 'Probilo ga' VIDEO Sviraj kraj, nema dalje: Bivši Dinamov as počinio rijetko viđenu glupost

Iz kluba su tada izjavili da njihov klub „ne može zaštititi ljudsku i sportsku sliku Josea Antonia Jimeneza, koja je oštećena njegovim neshvatljivim ponašanjem”. 

Kokoši osjećaju strah, bol i ljubav, održavaju socijalne kontakte i međusobno komuniciraju. U prirodnom okruženju majka kokoš kvocat će svojim pilićima, čak i prije nego što se rode, te će oni njoj, ali i jedni drugima, odgovarati kroz ljuske.

Osim toga, kokoši su inteligentne životinje s mnogim osobinama primata. Sposobne su riješiti složene probleme, razumjeti uzroke i posljedice, prenijeti znanje, pokazati samokontrolu i brinuti se o budućnosti.

Sposobne su prepoznati i pamtiti više od 100 različitih pojedinaca, uključujući ljude. Ipak, u Hrvatskoj ih je prošle godine zaklano oko 47 milijuna. 

Prijatelji životinja podsjećaju da bi ova nesretna kokoš, kao i sve druge, jednoga dana završila svoj život zaklana te pozivaju sve da preispitaju svoj način prehrane i odnos prema bespomoćnim životinjama koje ovise o našoj dobroti i suosjećanju.

Zaključuju da je izuzetno važno prijaviti i sankcionirati svaki slučaj zlostavljanja životinja jer psiholozi su već odavno utvrdili da su osobe koje zlostavljaju životinje nasilne i prema ljudima, stoji u dopisu te udruge.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • niwrad:

    A što prijeti onima koji ubijaju nerođenu djecu? Hoće li i njih ti aktivisti prijaviti? Ne, ti isti aktivisti će se srčano zalagati za pravo izbor, za pravo da se nerođena djeca mogu nesmetano ubijati.

  • Kritiko:

    Prijatelj životinja može biti samo zadrti vegan i nitko drugi jer svi ostali jedu meso..Sve su to licemjeri.Kada s autom zgaze kokoš ili zeca ili možebit srnu na cesti,jeli i onda tako reagiraju..Ovo nije sportski potez i treba ga sankcionirati ... prikaži još!i sa sportske strane i jedino to...

  • Marsijanac:

    Ma nego sto , treba ga na sud , dok se cetnicki koljaci slobodno secu Hrvatskom....Fuj.